Weer / Meteo met Davidh

Besten mensen,

Zondagavond raced een zeer actief koufront ons land over met idioot hoge windsnelheden....120-130 km per uur is mogelijk tijdens een zware buienlijn....ik zou alles wat weg kan waaien binnen zetten..dit gaat een situatie worden met veel schade. Dit vanaf zondagmiddag tot diep in de avond..hoogtepunt in de namiddag en vroege avond tijdens de koufront passage. David.



Zeker, zwaartepunt zondag namiddag en avond op het koufront, zuidwest 9 storm, mogelijk even 10 zware storm aan de kust, 7-8 hard of stormachtig in het binnenland, open gebieden soms 9 Bft, storm. Belangrijkste zijn de windstoten en die zitten al de hele week strak in de modellen en EPS, 100-130 km per uur in het hele land, wordt minimaal code oranje en ik vermoed ook wel deels code rood voor een aantal gebieden. Ook de dagen erna veel wind maar lijkt allemaal iets minder extreem...
Windstoten en wind vanaf zondagmiddag tot laat in de avond, dan de gevaarlijkste toestanden...wordt zeker een journaal item met schade...
 
Bedankt David!
Gaat een spannend dagje worden.

Hier is een samenvatting van de situatie van morgen, geschreven door één van de mensen van meter-service.nl:

Armand op metro-service.nl zei:
Update storm Ciara

Afgelopen dagen is het duidelijk geworden dat we morgen, zondag, te maken gaan krijgen met de eerste winterstorm van dit seizoen. Vergeleken met eerdere analyses, is er niet heel veel veranderd de laatste runs. Details zijn echter wel wat meer duidelijk geworden nu. De storm die we gaan krijgen is puur op windkracht gezien niet zo zeer een hele zware storm. Waarschijnlijk gaan we alleen aan de (noordwest) kust een windkracht 9 halen, op de Wadden misschien even windkracht 10. Elders in het land waait het met windkracht 6 tot 9 ook stevig door, maar niet extreem.

Wat deze storm wel bijzonder en wellicht ook gevaarlijk maakt zijn de zeer zware windstoten die berekend worden tot diep in het binnenland en de toch wel vrij lange tijdsperiode van zware en zeer zware windstoten. Met name de windstoten zullen dus gevaarlijk zijn morgen en daarom verdiend deze storm wel de aandacht. Het KNMI is daar al mee begonnen door ruim op tijd een code oranje uit te geven voor het hele land.
___

Samengevat
We kunnen dus stellen dat het morgen voor langere tijd flink gaat waaien. Vanaf de middag breiden zware windstoten van 75-100 km/u zich uit over het land, vanuit het westen. Aan de (noordwest)kust lopen de windstoten op tot 100-120 km/u. Dit zijn nog vrij normale waardes voor een winterstorm. Het venijn zit hem echter in het grondkoufront dat in de loop van de avond over het land trekt. Daarop zitten enkele stevige buien met ook kans op hagel en onweer. Hier bedragen de windstoten in het gehele land 100-120 km/u, mogelijk nog iets meer zelfs. Bovendien begint de periode met zware windstoten op de zondagmiddag en eindigt mogelijk pas ergens later op maandag. De duur en de piek van de windstoten maken deze storm wel specialer, waarbij er wellicht helaas ook een boel schade en overlast te verwachten is.

Het hele bericht, inclusief weerkaarten is hier te lezen:
https://www.meteo-service.nl/index.php/topic,7654628.msg1252398.html#msg1252398

Eddy.
 
Spannend allemaal. Ik hou wel van een goeie storm, hopen dat de schade meevalt.
 
Aardig windje buiten! Ik woon richting kust! Stel je voor dat het vandaag de 31e zou zijn! Dat zou pas balen zijn zeg!
 
Hier waait het, voor binnenlandse begrippen, best stevig maar vind het verder tot nu toe nog best meevallen.
 
Op een aantal stevige windvlagen na vind ik het hier nog meevallen (Z/O Nederland)
 
Hier toch best aardig met daarstraks zeker een piek in de windvlagen en regen. Benieuwd of dit het dan was, morgen inderdaad vast het nieuws er vol van met de schades.
 
Hier toch best aardig met daarstraks zeker een piek in de windvlagen en regen. Benieuwd of dit het dan was, morgen inderdaad vast het nieuws er vol van met de schades.

De brandweer is hier tweemaal geweest voor de hoekwoningen van ons rijtjesblok. Afwaaiende zinken dakplaten. Regio A"foort.
 
En hebben we al een beetje een beeld van het weer in de laatste dagen?.
Zag iets voorbij komen met een hogedruk blockade wat kou en droog weer zou unnen betekenen.
 
En hebben we al een beetje een beeld van het weer in de laatste dagen?.
Zag iets voorbij komen met een hogedruk blockade wat kou en droog weer zou unnen betekenen.

Niet zo veranderelijk als het weer he. Zeker op een termijn van 15 dagen :p
Maar hij staat er toch nog steeds op. Iets noorderlijker komen te ligen. Dit is de kaart van 31 dec 0.00 (dus de nacht voor oud en nieuw). Vooralsnog houdt dit de storing met de grootste regen bij Engeland en Ierland tegen. Wind lijkt uit het zuid-westen te komen, windkracht 3. Temperatuur in de nacht rond 3 graden. Noord-oosten kans op wat lichte vorst. Half bewolkt tot bewolkt.

Omega boven Scandinavië
GFSOPEU00_384_1.png

Storing nabij Ierland
GFSOPEU00_384_4.png

Temperatuur gemiddeld 3 graden, in het noord-oosten kan het licht vriezen
GFSOPEU00_384_17.png

Windstroming uit het zuidwesten
GFSOPEU00_384_36.png

Licht bewolkt in de nacht
GFSOPEU00_384_33.png

Mocht het neerslaggebied toch meer naar onze kant schuiven, dan levert het eerder wat gemiezer op dan neerslag van grote betekenis. 0.1-0.2 mm per uur en dat zou ons in het ergste geval dan wel in de nacht van oud en nieuw kunnen bereiken.

Voor nu de week voor kerst regelmatig regen en gespetter, tijdens kerstdagen afnemende regenhoeveelheden en de dagen daarna droger weer.
 
Laatst bewerkt:
Dag 31 van deze maand komt in zicht nu in de modellen, maar wel buiten de betrouwbare termijn die we op 7 dagen zullen zetten. Zowel het Amerikaans als Europese rekenmodel komt nu uit op maxima rond 5 a 6 C en minima ook duidelijke boven nul.
Pakken we de gemiddelden voor wind en regen dan valt zowel de wind als de regen erg mee. Maar op dit moment is de spreiding nog groot.
Over 6-7 dagen komen we richting de betrouwbare termijn en valt er meer te zeggen.
Voor de liefhebber is de grote lijn een enorme verzachting op maandag waarbij naar overdag naar 10-12 C evolueren. Het Europese model laat deze piek drie dagen duren, vanaf donderdag zakt het kwik onder de 10 C en daalt geleidelijk naar 5-6 C.
Het Amerikaanse model ziet de piek op woensdag eindigen om in het weekeinde weer terug te keren. Daarna koelt het sneller af naar 5 over dag en 1-2 in de nacht.
De kans op een echt winters weertype op de 31e is laag, het Amerikaanse model laat er vrijwel geen lans voor bestaan, bij de Europeaan is die kans duidelijk groter maar nog steeds laag met (ik schat) 25% kans op waarden overdag rond of iets boven nul en in de nacht 3-5 graden vorst.
 
Nieuwste modeloutput: vandaag de laatste dag met winterweer. Minima gingen lokaal richting -10 C, maxima vandaag worden laat op de avond verwacht en zitten dan overal boven nul.

Tot en met kerst: zowel het Amerikaanse als Europese rekenmodel voorzien een overgang naar zeer zacht weer met maxima van 10-12 C en nachttemperaturen tussen de 4 en 8 C. Het Amerikaanse model laat het kwik daarbij wat verder oplopen dan het Europese model.
Beide modellen gaan voor wat meer wind, vrijwel elke kans op regen maar de zon zal niet volledig verstek laten gaan. Beide modellen laten het vanaf as. vrijdag afkoelen en met de kerst zitten we met temperaturen die overdag rond en in de nacht wat boven de norm zijn.
Ook laten beide modellen vanaf tweede kerst wat kansen voor sneeuwval zien, al is die kans nog steeds behoorlijk klein. Voor die datum is geen kans op sneeuw.

27 dec tm 1 jan: eigenlijk meer van hetzelfde. De controle run van beide modellen geeft precies op 31 december een forse wind te zien, met 10m/s. Ook hebben beide modellen een verhoogde regenkans.

Samenvattend: overgang naar zeer zacht weer met op enkele dagen (veel) regen en meer wind. Daarbij komt de zon ook aan bod. Vanaf eind deze week koelt het af naar waarden rond of iets boven normaal, waarbij het droger wordt. Dit weertype behouden we tot en met nieuwjaarsdag.

Noot: de betrouwbaarheid van deze ontwikkeling is tot 24 december hoog. Vanaf 24 december neemt de spreiding toe. Er is een groep die voor zeer zacht weer gaat, maar er is een net zo grote groep die voor licht winterweer gaat.
 
Pluim knmi zegt min. Temperatuur 2.3 graden, windkracht 3 met windstoten tot 5. 6-uurs neerslag som 0.5mm (zo goed als niks is dat).
 
Gemiddelden zullen op deze termijn nooit extreme waarden laten zien voor neerslag. De ECMWF control gaat wel voor veel neerslag, die van GFS is aangepast naar weinig neerslag. Het zal nog veel verschuiven. Over een week weten we waarschijnlijk veel meer.
 
Back
Bovenaan