ROTTERDAM - Als de huidige trend zich voortzet, hoeven ziekenhuizen met de kerst geen reguliere zorg meer uit te stellen. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dan daalt het aantal coronapatiënten mogelijk al naar 900.”
De chef ziekenhuisbedden schrok niet van de eerste toename van de ziekenhuisdruk in een week tijd. Maandag steeg het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis van 2095 naar 2130. „Het zijn dagkoersen. De algemene trend blijft een daling, al geeft deze korte stijging wel aan dat het nog niet heel snel gaat. Met zo’n 200 nieuwe ziekenhuisopnames per dag spreken we nog altijd over behoorlijk forse aantallen.”
Van de coronapatiënten liggen er 1557 op de gewone verpleegafdeling, 48 meer dan de dag ervoor. Het aantal patiënten met Covid-19 op de Nederlandse intensive cares daalde wel: van 586 naar 573. Tijdens de piek van de tweede golf, op 3 november, lagen er nog 2653 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 2044 op de gewone verpleegafdeling en 609 op de ic.
Inhaalslag
Kuipers verwacht dat we dergelijke getallen ver achter ons gaan laten. „De allergrootste spanning is eraf. In de afgelopen week is de totale bezetting met 8 procent gedaald. Als die trend zich doorzet, zitten we met kerst rond de 900 coronapatiënten in het ziekenhuis.” En dat is precies de buffercapaciteit die ziekenhuizen hebben ingericht voor de coronazorg. Vanaf dat moment hoeft er dus geen reguliere zorg - zoals hartoperaties en transplantaties - meer uitgesteld te worden en kan de inhaalslag volledig van start gaan.
„Dat zou ontzettend mooi zijn”, zegt een stralende Kuipers, al benadrukt hij wel dat het model nog onzeker is omdat onduidelijk is wat het kabinet gaat doen en hoe we ons gedragen. Wel zitten we overduidelijk in een totaal andere fase dan een maand geleden, toen binnen het somberste scenario werd geschetst dat er eind november 6000 patiënten in de ziekenhuizen zouden kunnen liggen.
De baas van het Erasmus MC wil zich niet uitlaten over of die ontwikkeling ook betekent dat we met kerst veel meer kunnen doen. „Natuurlijk willen we dat allemaal, maar dat is echt nog te vroeg om te zeggen.”
Avondklok
Qua besmettingscijfers gaat het ook langzaam de goede kant op. Tussen vrijdag en maandag daalde het dagelijkse getal van 6108 naar 4873. „Dat zorgt ervoor dat de stijging in die cijfers van de dagen ervoor op te vangen is in de ziekenhuizen”, zegt Kuipers.
Daarom vindt hij het goed dat de tijdelijke aanscherpingen van de coronamaatregelen van 3 november ongedaan gemaakt zullen worden door het kabinet, wat Haagse bronnen eerder meldden. Daardoor kunnen bioscopen, dierentuinen, musea, pretparken en theaters weer gewoon open.
Regionale maatregelen als een avondklok zijn volgens die bronnen vooralsnog van de baan omdat het aantal besmettingen ook in ’brandhaarden’ als Rotterdam-Rijnmond afneemt. Kuipers: „Waar de besmettingsgraad in de minst getroffen regio’s in het noorden en oosten van het land en die regio zich tijdens de piek volgens 1 op 5 verhield, is dat nu gedaald naar ongeveer 1 op 3.”
Versoepeling
Voor een verdere versoepeling, zoals openstelling van de horeca, vindt de beddenplanner het echter te vroeg. „Op dit moment zitten we qua gemelde besmettingen nog altijd maar op de helft van de piek in oktober. Het R-getal ligt inmiddels duidelijk onder de één maar bij verdere versoepelingen zou het er weer boven kunnen komen. En dan heb je bij dit hoge getal maar weinig tijd en marge om opnieuw te reageren. Die besmettingen moeten verder omlaag.”
Ter vergelijking: in juli zaten we op een gegeven moment op de 200 besmettingen per dag. „Als dat getal verdubbelt, is dat heel anders dan bij 5000.”
Bron: Telegraaf Premium
---
Hier krijg je toch jeuk van aan je ballen, ofniet?