Het grote oliebollen topic!

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ja zonnebloemolie gaat prima. Arachide kan ook, maar is eigenlijk alleen beter als je op hogere temp. gaat frituren en dat is bij oliebollen niet nodig! En die is ook een stuk duurder trouwens.
 
De oliebollenkraam staat bij ons weer op het marktplein. Vandaag dus ff twee oliebollen naar binnengewerkt, op een been kun je niet lopen he:D ze waren weer heerlijk!
 
Jaloers! Hier geen oliebollenkraam meer dit jaar. De drang om ze binnenkort zelf te bakken word wel steeds groter!
 
Hier staat met de kermis rond deze deze week normaal altijd een goeie oliebollenkraam. Maar door het besluit dat de kermis niet doorgaat, dtaat ook de oliebollenkraam hier niet... Hopen dat er ergens hier in het dorp toch nog ergens oliebollen te halen zijn voor december:)
 
Haha geweldig om te zien hoeveel er nu al gebakken wordt, veel meer dan de afgelopen jaren heb ik het idee.
 
Inderdaad mooi om te zien. Krijg ook erg zin in oliebollen door al die plaatjes. Ik zei het al eerder maar wil zelf ook even tijd maken om vast de 1ste ronde te bakken.
 
Geen idee ik heb dat ook met bakken. Ben er ook wel benieuwd naar.
Ik stoor me der niet aan. Gaat er uiteindelijk niet om of een oliebol mooi rond is maar of ie lekker smaakt.
 
Even van wikipedia geleend.

Vroege jaren (1942-1969)Bewerken

Cees Holtkamp is de oudste zoon uit een gezin van twaalf kinderen van het rooms-katholiekebakkersechtpaar Jan en Jo Holtkamp. Op 12-jarige leeftijd gaat hij naar het bakkersinternaat in Voorhout. Op zijn vijftiende gaat hij werken in Delft, bij bakkerij Kleyweg en bakkerij Van der Meijden.

In 1964 gaat Holtkamp werken bij banketbakkerij Maison Scholl op de Van Baerlestraat in Amsterdam. Daar leerde hij kroketten maken[1]. Holtkamp ontmoette Petra Hollander, de dochter van zijn hospita, met wie hij in 1969 trouwt. Het echtpaar krijgt drie kinderen.

Patisserie Holtkamp (1969-2002)Bewerken

Op 1 augustus 1969 beginnen Cees en Petra hun eigen banketbakkerij, Patisserie Holtkamp. Als snel wordt de banketbakkerij een begrip in Amsterdam en de rest van Nederland. Holtkamp wordt onder meer beroemd met zijn recept voor de kroket. Vanaf 1987 levert hij kroketten aan Café Luxembourg op het Spuiin Amsterdam. Zijn garnalenkroket (met uitsluitend Hollandse garnalen) werd in 1996 en 1998 uitverkoren tot beste garnalenkroket van Nederland[2]. De koninklijke familie is vaste klant van Holtkamp. Zij halen onder andere de koekjes voor bij de thee bij de patisserie.

Op 1 juni 2002 nemen dochter Angela en schoonzoon Nico Meijles de banketbakkerij over. In 2004 lieten zij het karakteristieke interieur in de stijl van art decovan de patisserie restaureren.

Na de patisserie (2002-heden)Bewerken

Cees Holtkamp geeft in 2010 samen met culinair journaliste Jonah Freud een culinaire biografie uit, De Banketbakker. In het boek zijn 300 klassieke recepten van Holtkamp te vinden. Het is inmiddels een standaardwerk in het bakkersvak. In 2016 verscheen de negende druk van het boek. In 2011 verschijnt het boek Koekje, opnieuw in samenwerking met Jonah Freud.

Holtkamp maakt voor YouTube en de website Foodtube.nl van restaurantcriticus en filmer Ronald Hoeben instructievideo's samen met zijn kleindochter Stella. Hij demonstreert daarin onder andere de recepten voor zijn beroemde kroket, tarte tatin en Sachertaart. Ook is hij actief als gids in Amsterdamwaar hij rondleidingen geeft over bouwstijlen en architectuur van onder andere art deco en de Amsterdamse School.
 
Bij hanos verkopen ze de holtkamp kroketten en bitterballen die mogen met oud en nieuw ook niet ontbreken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Bovenaan