Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
Tegelijkertijd begint het onder winterliefhebbers steeds meer te kriebelen, nu de maanden november en december eraan komen. Het aan Meteo Consult gelieerde World Climate Service (WCS) heeft net zijn winterverwachting uitgegeven en heeft een krachtig signaal gevonden met betrekking tot de overheersende drukverdeling gedurende de drie wintermaanden. Mocht dit echt uitkomen, dan ziet het er voor winterliefhebbers mogelijkerwijs interessant uit.
Sneeuw in de Alpen
De regenstoring die al deze nattigheid veroorzaakt heeft, koerst momenteel op de Alpen af. Het gevolg is dat er daar op veel plaatsen sneeuw valt en ook hier zijn de hoeveelheden niet mis. Volgens de laatste berekeningen van het Europese model valt er vandaag (maandag) op sommige plaatsen meer dan 20 centimeter en morgen en woensdag kunnen we daar nog een keer dezelfde hoeveelheden bij optellen. Dit geldt overigens niet voor de dalen. Daar is de temperatuur nog te hoog voor sneeuwval. Droog blijft het niet, want het regent in deze bergdalen flink door.
De meeste sneeuw lijkt in de Franse en Zwitserse Alpen te vallen. Tussen vandaag en woensdag wordt lokaal zelfs meer dan 60 centimeter berekend. Vooral op de hoger gelegen gebieden (boven 1500 tot 2000 meter) zal deze sneeuw goed blijven liggen. In de lagere berggebieden dooit het de komende dagen overdag. Een deel van de sneeuw zal daar dan ook verdwijnen.
zaterdag 14 november tot en met dinsdag 17 november 2009
Aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde.
Het is dus duidelijk. Er valt ook met het huidige zachte weer nog niets te zeggen over het karakter van de komende winter. Misschien wordt ‘ut nix’, maar voor hetzelfde geld komen we massaal op de schaats. Over vier maanden weten we het zeker.
Zoals het er nu uitziet gaan de temperaturen in het begin van December naar beneden!![]()
Ook in Nederland liggen de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts ver boven de norm. Het langjarig gemiddelde voor de tweede decade van november ligt op 8 graden overdag en de minimumtemperatuur is normaal gesproken 3 graden. De huidige situatie dwaalt daar ver vanaf. Overdag steeg het kwik de afgelopen tijd tot gemiddeld een graad of 14 (in het zuiden soms zelfs tot 17) en ook ’s nachts bleef de temperatuur over het algemeen in de dubbele cijfers uitkomen met vooral aan de kust vaak een graad of 11. Ook deze week lijkt dat nog grotendeels het geval te zijn.
Toch lijkt er in de loop van volgende week een verandering op te gaan treden met als resultaat uiteindelijk temperaturen rond de norm van deze tijd
Uiteraard kan de laatste maand van dit jaar aan dit beeld nog veel veranderen. Voorlopig is er echter nog totaal geen zicht op enig winterweer, want niet alleen hier, maar eigenlijk in het grootste deel van Europa is het zacht tot zeer zacht, vooral in die streken waar de winter in deze tijd van het jaar al vaste grond onder de voeten behoort te krijgen. De weerkaarten voor één tot anderhalve week vooruit wijzen hooguit in de richting van meer gemiddelde temperaturen in onze streken, terwijl zachte oceaanlucht steeds staat te trappelen om vanuit het zuidwesten binnen te stromen. Ook in Scandinavië of in Oost-Europa lijkt Thialf nog met zijn zomerslaap bezig te zijn. De enige regio waar het wél winters wordt, is IJsland.
Kijken we nog verder vooruit, tot maar liefst twee weken, dan lijken ook die weerkaarten nog niet de minste suggestie te geven dat kort na Sinterklaas de vorst lijkt in te vallen. Sterker nog, de meeste controleruns van de diverse modellen zijn ook voor die termijn zacht tot zeer zacht. Vorig jaar begon de winterse periode op eerste kerstdag. Het is voorlopig nog een groot vraagteken wanneer de winter dit winterseizoen gaat beginnen…