Winter gaat warmdraaien
Gisteren heeft u onze visie op de komende (meteorologische) winter kunnen lezen. Nog voordat deze officieel begint, zijn er sterke aanwijzingen dat het al volgende week koud wordt in ons land. Winterweer in de herfst dus.
Eerst geen vrieslucht voorhanden
Dat er nu al een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië ligt, vanmiddag is de kerndruk boven Finland maarliefst 1036 hectoPascal (of millibar), wil niet zeggen dat het al meteen winterweer wordt in ons land. Een oostelijke wind voert momenteel namelijk nog geen vrieslucht aan, omdat het in het midden en oosten van Europa simpelweg overdag nog niet vriest. Dat lijkt echter volgende week te veranderen….
En tijdelijk iets milder
In eerste instantie probeert een oceaandepressie nog een duit in het zakje te doen door zijn invloed naar ons land uit te breiden. Dat levert vanaf morgen, donderdag, tijdelijk een winddraaiing naar zuidelijke tot zuidwestelijke richting op en daarmee stroomt geleidelijk iets zachtere lucht Nederland binnen. De temperatuur stijgt vooral vrijdag tot 10 graden. Het is echter wel zo dat bij plaatselijke, langdurige opklaringen de nachten wel koud verlopen. De temperatuur kan in dat geval tot iets onder het vriespunt zakken. Vooral ook als het nauwelijks waait. Dat zagen we gisteravond en afgelopen nacht ook al: in de gebieden met opklaringen vroor het een graadje. Maar over het algemeen overheersen voorlopig wolkenvelden en daaruit valt nu en dan wat regen of motregen.
Straalstroom wordt verlegd
Op grote hoogte verandert het stromingspatroon vrijdag al. De straalstroom, de band met hoge windsnelheden in de bovenlucht op zo’n 5 tot 10 kilometer hoogte, wordt naar het zuiden van Europa verlegd. De straalstroom kunnen we zien als een kolkende rivier in de atmosfeer waarin de oceaandepressies ‘wildwatervaren’. Het Middellandse Zeegebied wordt tegen die tijd dan ook het gebied waar de storingen met (soms veel) regen en zachte lucht naartoe trekken. Op datzelfde moment zal zowel in de bovenlucht als aan het aardoppervlak een hogedrukgebied van Scandinavië richting IJsland schuiven. En dan kan aan de oostflank van het weersysteem een noordelijke wind Noordpoollucht naar het zuiden brengen. Echte vrieslucht dus. Het naar het zuiden verlegd worden van de straalstroom is meestal een sterke aanwijzing voor winterweer op de lange(re) termijn.
Noordooststroming
Begin volgende week lijkt dat inderdaad al waarheid te worden. Overigens eigenlijk wel vroeg voor de tijd van het jaar. Het is immers nog altijd herfst. Wat gebeurt er precies?
De vrieskou in Scandinavië wordt dan verder aangevuld en breidt zich bovendien verder uit naar Rusland en de Baltische staten om zich vervolgens richting Noordwest-Europa uit te breiden, dus ook naar onze omgeving. Onderweg wordt de lucht wel iets opgewarmd, of beter gezegd, wordt minder koud. De stroming draait naar het noordoosten, tussen dan hoge luchtdruk bij IJsland en een (grote) depressie boven Centraal- en later Oost-Europa. Ook in de bovenlucht wordt het tegen die tijd merkbaar kouder. De -10gradengrens op het niveau rond 1500 meter hoogte komt dinsdagmiddag volgens de hoofdberekening van het Europese model boven de Noordzee uit! Boven het relatief warme zeewater van rond 12 graden levert dat ongetwijfeld (de eerste) sneeuwbuien op die dan vervolgens het land binnendringen. Aan het aardoppervlak kan de temperatuur trouwens nog wel tot enkele graden boven nul stijgen, al is dat te koud voor de tijd van het jaar aangezien de norm namelijk 8 graden is. En de nachten leveren tegen die tijd veelal lichte vorst op. Kortom, het vroege begin van een mogelijk koudere winter dan normaal die rond 70% kans van slagen heeft, zoals u gisteren heeft kunnen lezen.