Oud en Nieuw: Nederland

Mensen: volgende week gaat het weer gebeuren: Oudejaarsdag 2008
Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe jullie oud en nieuw vieren: los van het vuurwerk uiteraard, want dat is voor freaks het hoofditem
Wat doen jullie gebruikelijk op deze dag en avond?
TV kijken, spelletjes doen? Of hebben jullie een groot feest?
Of iets anders?

Eigenlijk niks anders dan stoken vanaf 10:00, maar tussendoor is het eten wel belangrijkste wat ik anders doe die dag. Alle winkels af struinen om toch nog maar dat ene te halen waar ik nog niet aan gedacht heb hebben we de dag ervoor gedaan. Voor de rest gebeurt er eigenlijk niks anders dan stoken. sorry... kan er niks anders van maken. :D
 
AD: lekkerste oliebol wederom in Rotterdam(Novum)

- De beste oliebollen zijn dit jaar te krijgen in Rotterdam. Richard Visser's Gebakkraam heeft voor de zesde keer de AD Oliebollentest gewonnen. De jury waardeerde zijn bollen met een 10. Vorig jaar moest de kraam het doen met de vijfde plek.

Over het algemeen kan worden gesteld dat de kwaliteit van de oliebol in de lift zit. Bijna 58 procent van de oliebollen kreeg een 6 of hoger. Een kwart verdient zelfs een 8 of meer: volgens het AD een primeur. Twee jaar geleden was twee derde te slecht voor consumptie, vorig jaar kreeg de helft een onvoldoende. Dit jaar is dat ruim veertig procent.

Kampioensbakker Paul Berntsen behaalde met een 10- de tweede plaats. De winnaar van vorig jaar, Meesterbakker Van Maanen uit Katwijk aan Zee, belandde dit jaar met een 7 op de 31e plek. De oliebollen bij Oliebollenspecialiteiten Antoon Meijer in Groningen vond de jury het slechtst. Ook de bollen van Bakker's Gebak in Nijkerk en La Pasticceria in Beverwijk komen niet verder dan het cijfer 0. De bollen van de laatste kraam worden door de jury bestempeld als 'economisch delict'. La Pasticceria zegt in de krant er 'helemaal niets' van te snappen. "Misschien hebben wij vervuilde olie gekregen van onze leverancier."

Twaalf oliebolliefhebbers proefden de bollen van 92 kramen. Bij iedere kraam werden zo'n twintig bollen gekocht. Het testpanel beoordeelde smaak, de hoeveelheid krenten en rozijnen, luchtigheid, klefheid en de kwaliteit van het vet. Daarnaast bekeek een deskundige de oliebollen op vetpercentage en of ze gaar waren.

Een normale bol bevat zo'n negen procent vet. Veertien procent is acceptabel, de maximale norm zestien. Bij In Den Oliebol in Middelburg dropen de oliebollen van het meeste vet: negentien procent. "Oliebol laat zich uitknijpen als een rijpe mee-eter: flatss en het spuit er uit", stelt de jury. "Een vette bek halen wordt hier heel letterlijk genomen."

Overigens moet voor een oliebol gemiddeld 73 eurocent worden neergelegd: drie cent meer dan vorig jaar.

http://nieuws.nl.msn.com/algemeen/article.aspx?cp-documentid=12255607
 
Mensen: volgende week gaat het weer gebeuren: Oudejaarsdag 2008
Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe jullie oud en nieuw vieren: los van het vuurwerk uiteraard, want dat is voor freaks het hoofditem
Wat doen jullie gebruikelijk op deze dag en avond?
TV kijken, spelletjes doen? Of hebben jullie een groot feest?
Of iets anders?

Ik heb die dag een verjaardag. Het is eerst even wat stoken om 10 uur, dan die verjaardag en dan weer stoken. Muziek luisteren, hapje, drankje. Ja zo zal mijn dag er uit komen te zien Fred.
:bye:
 
Mensen: volgende week gaat het weer gebeuren: Oudejaarsdag 2008
Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe jullie oud en nieuw vieren: los van het vuurwerk uiteraard, want dat is voor freaks het hoofditem
Wat doen jullie gebruikelijk op deze dag en avond?
TV kijken, spelletjes doen? Of hebben jullie een groot feest?
Of iets anders?

Vanaf 10 uur non stop stoken. Tja het is maar 1x in het jaar :) Na 2 uur s'nachts is het meestal gezellig met vrienden en familie wat eten en drinken en tv kijken :D
 
Werken, vuurwerk afsteken, familiespel doen, cabaret kijken, aftellen en nieuwejaarswensen.
 
overdag afwisselen tussen stoken als een klein kind, en lekkere dingen eten met m'n bezoek. 's Avonds klein sierspul afsteken, en af en toe weer naar binnen om wat te snoepen en te kletsen. Later cabaret kijken, en ondertussen af en toe een knaller uit de deur gooien, vuurwerk klaarzetten en dan om 00.00u. elkaar ff aflebberen en dan gauw de straat op! De schoenen trek ik om kwart voor 12 al aan :P
 
DEN HAAG - 22 december 2008 - Vrijwel iedereen die Oud & Nieuw viert heeft dit jaar de televisie aan op oudejaarsavond (91%). Ook speelt bijna de helft van de Nederlanders op oudejaarsavond een gezelschapsspel. Populaire spellen zijn kaartspelen, gevolgd door bordspellen zoals Triviant. De televisie gaat gedurende de avond aan voor de oudejaarsconference, de jaaroverzichten en muziekevents. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse Staatsloterij naar de oudejaarsbeleving in Nederland.

Jaarwisseling familie- en vriendenfeest
Oud & Nieuw blijft enorm populair. De overgrote meerderheid van de ondervraagde Nederlanders (81%) viert dit jaar Oud & Nieuw. 12% weet het nog niet. De 7% die het niet viert, geeft aan er niets mee te hebben. Bijna de helft viert oudejaarsavond thuis, 34% viert het bij familie en vrienden. Vier op de tien van de ondervraagde Nederlanders viert Oud & Nieuw ieder jaar op dezelfde plek. Hoe jonger men is, hoe meer dit juist varieert.

Wensen voor betere economie en minder negativiteit
Voor 2009 blijkt economische voorspoed voor Nederland de grootste wens onder Nederlanders (28%). Ook staan meer tolerantie en minder negativiteit hoog in het vaandel (resp. 26% en 24%).

Knallend het jaar uit
Ondanks de verwachte economische teruggang, is de helft van de ondervraagde Nederlanders graag bereid om knallend het jaar uit te gaan. Meer dan driekwart geeft dit jaar gemiddeld tot vijftig euro uit aan vuurwerk.

Aftellen van de klok spannend moment
Vier op de tien mensen die Oud & Nieuw vieren, voelen zenuwen of spanning tijdens het aftellen van de klok. Vrouwen (51%) ervaren vaker deze spanning dan mannen (33%). In totaal roept de jaarwisseling bij driekwart van de ondervraagde Nederlanders een gevoel of emotie op. Drie op de tien denkt aan zijn familie en vrienden tijdens het twaalf-uur-moment. Eveneens drie op de tien denkt aan wat er komen gaat in het nieuwe jaar.

Oud & Nieuw: een moment om terug te kijken op afgelopen jaar
Met Oud & Nieuw kijkt men vooral terug op het afgelopen jaar. Voor de helft van de Nederlanders vormt het een afsluiting van het jaar en voor 14% een nieuw begin. Drie op de tien vindt Oud & Nieuw vooral een avond voor familie en vrienden. 5% noemt het de leukste feestdag van het jaar.

Oud & Nieuw in bed
De meest opvallende plaats waar men ooit zijn of haar Oud & Nieuw doorbracht, was in bed (15%). Of dit om spannende of slaapverwekkende redenen was, blijft onbekend. Tien procent bracht verder de oudejaarsavond aan de andere kant van de wereld of op het werk door.

Liever met Marco dan Gordon
Wanneer een lijst met bekende namen wordt voorgelegd, blijkt dat de Nederlander liever Oud & Nieuw met een bekende tv-persoonlijkheid viert dan met een bekende sporter. Als men kiest voor een bekende sporter, dan gaat de voorkeur met 12% uit naar Edwin van der Sar. Wat betreft de tv-persoonlijkheden scoort Paul de Leeuw (23%) het beste. Vorig jaar kwamen Gordon en Gerard Joling nog naar voren als populairste tv-presentatoren. Marco Borsato (17%) is de populairste zanger om Oud & Nieuw mee te vieren, op de voet gevolgd door Anouk en Guus Meeuwis (11%).

Oudejaarstrekking
Maar liefst de helft van de Nederlanders die Oud & Nieuw viert (54%), doet dit jaar mee aan de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Deelnemers maken op 31 december een kans van 70% op het winnen van een prijs. Er zit voor 105 miljoen euro aan prijzen in de pot, waaronder twee keer 25 miljoen gegarandeerd. De Staatsloterij verwacht alle vijf miljoen beschikbare Oudejaarsloten te hebben verkocht op 31 december a.s.


http://www.allepersberichten.nl/per...hapsspellen-en-TV-populair-op-oudejaarsavond/
 
als vuurwerk eraf zou gaan, zou dat lijstje helemaal anders worden, wat is nu een oud en nieuw zonder vuurwerk...
 
Nou Fred er is in Enschede en mischien wel in meer plekken in Twente wel een traditie met O&N.Namelijk dat na 12.00 als het vuurwerk is verschoten dan gaan de ouders vaak op pad door de buurt een pilsje drinken om het nieuwe jaar in te luiden.Hierbij gaan de kinderen(in mijn tijd in ieder geval nog wel)mee en dan zeggen ze tegen een ouder iemand ''glukk in't tuk''wat vertaald is naar geluk in je broekzak meestal kreeg je dan een paar gulden en dus kon je aardig nog wat geld ophalen op zo'n avond.Mijn zoontje doet het ook nog maar wij wonen in een arbeidersbuurt waar dit nog geaccepteerd is.Maar toen ik jonger was deed iedereen het.

Ieder nieje joar zeg ie mekaar:
Völ geluk in ‘n tuk, ik hop da’j ’t veendt!
 
Patrick, bedankt voor je leuke bijdrage. Leuk om te weten dat bepaalde tradities nog steeds in stand worden gehouden. Wat ik uit mijn eigen jeugd nog weet te herinneren (ik kom uit Hilversum) is dat ik tot mijn 12e jaar van mijn ouders niet de hele avond mocht opblijven, we moesten slapen en werden dan vervolgens om 23.00 uur wakker gemaakt.
Samen met mijn broers en zusters (ik kom een uit een gezin van 8 kinderen) om 00.00 uur buiten naar het vuurwerk kijken en afsteken. En vervolgens kwamen mensen uit de gehele straat bij ons nieuwjaarwensen en mijn ouders omgekeerd bij de buren.
En altijd was er een verrassing voor ons kinderen, meestal een gulden of een zakje snoep.
Leuke herrinnering die ik heb weten te onthouden uit het jaar circa 1967-1968
 
in Winterswijk (achterhoek)
komen op 1 januari kinderen met een lampion langs de deuren en krijgen ze snoep
(wat in andere delen op 11 november gedaan word)

omgeving Groningen:
carbidschieten
en ouderwets kerstbomen opbranden
 
Ik zal dan ook maar vertellen over de jaarwisselingen in Rotterdam en Den Haag van wat ik meegemaakt heb.

De dagen voor oud en nieuw is het over het algemeen vrij rustig in de regio Rotterdam, zeker vergeleken bij Den Haag waar er ruim voor de jaarwisseling veel meer geknal te horen is. Over het algemeen heb je in Rotterdam te maken met vele aardszeikerds die bij het minst geringe reppen over het bombardement en gedurende de dag kom je dus veel zeikerds tegen. Ook komt oom agent met grote regelmaat langs en is het afsteken van vuurwerk eigenlijk niet leuk. Op de dag zelf wordt er vergeleken met bijvoorbeeld Den Haag dan ook weinig vuurwerk afgestoken, maar wordt er godzijdank heerlijk geklaagd. In de avond is het in Rotterdam ook rustig en wachten de meeste mensen tot 12 uur, dan gaat men naar buiten en steekt men het vuurwerk af. Vreugdevuren heb je hier niet meer, die zijn sinds de jaren 80 verboden en er wordt nogal streng gecontroleerd door de politie. In Den Haag daarentegen is het de hele dag knallen geblazen. In de avond heb je ook her en der vreugdevuurtjes. Ook kom je in Den Haag relatief weinig gezeik met oom agent en lokale buurtbewoners tegen. Qua beleving 2 totaal verschillende steden.

Klopt, mensen hierzo in Rotterdam komen echt om precies 12 uur naar buiten en om 1 uur is het al bijna stil:shocked:
gelukkig zijn er freaks hierzo in mijn straat die non-stop stoken
Maar de laaste jaren word het alleen maar gekker :D
Mensen komen nu niet meer alleen maar om 12 uur naar buiten
En over vruigdevuren gesproken, die zie je haast niet meer in Rotterdam.

gelukkig heb je in mijn buurt bijna geen mensen meer die zeggen,''nee,doe het maar om 12 uur''
 
:) leuk topic!

Eigenlijk is oud&nieuw voor mij 3 dagen lang, en het gaat me niet alleen om vuurwerk, maar ook om de sfeer er omheen!:)

28 december (of 29december als er geen zondag tussen zit) sta ik al voor de winkel, 's ochtends vroeg, voor dat deze open is! Dat vind ik zo heerlijk, alles nog een beetje stil, lekker donker, en dan die heerlijke geur van kruit aan de toonbank!

Tassen in de auto laden, en rustig met een big smile op m'n kop terug naar huis!

En dan begint het feest helemaal, alles uitpakken, bekijken, doorlonten, enz enz. Alles nog in de kerstsfeer, kerstboom, lichtjes, donker buiten.

De avond voor oud&nieuw haal ik altijd wat stookmaatjes binnen, gaan we gezellig een pilsie drinken, vers gebakken oliebollen erbij :) En dan natuurlijk wat dingen uit testen, grondbloemetjes, wespen, alles dat geen lawaai maakt :D

Ook gaan we die avond vaak door mijn straat met een stapeltje papieren, langs de deuren, ik maak altijd ff een brief, waarin ik mensen waarschuw voor het openingsgeweld om 10:00 uur enzo, om gezeur te voorkomen. Ze weten nu allemaal wel zo'n beetje dat wij heel normaal met vuurwerk omgaan, en veel komen ook kijken bij grote rollen, en het showtje 's avonds :handsup:

Die avond kan ik altijd heerlijk slapen, omdat alles relaxed is. Je hebt je vuurwerk binnen, alles doorgelont, klaar om af te steken!

Dan ga ik ook altijd vroeg naar m'n nest, omdat ik weer dat ik op D-day zelf, al om 6 uur wakker ben :) Ik weet niet hoe het komt, maar na al die jaren word ik nog steeds zo vroeg wakker op o&n, terwijl ik normaal uitslaap zo lang als ik kan!

Dan is het voor ons een soort traditie geworden om 's ochtends vroeg al te beginnen met romeinse kaarsen in de achtertuin:) tussen 7 en 10 uur.

En dan om 10:00, opening... ik zal wel niet vertellen wat daar altijd inzit, maar het is groots :rolleyes:

Dan volgt een dag van stoken, stoken, en nog eens stoken. Taveltje erbij, onder het afdak, verse oliebollen, de hele dag door, en met jong en oud stoken.

's avonds gaan de kleintjes naar binnen, en stoken wij op een veld groots door, (veel siervuurwerk)

Om kwart voor 12 naar binnen, snel rollen uitpakken en alles voor de laatste keer checken.
Dan om 00:00 iedereen gelukkig nieuwjaar wensen en de vrouwtjes zoenen, en dan vlucht ik naar buiten om mijn rol eerder uit gelegd te hebben dan die van de buurman:D door de jaren heen is het tussen ons ook een traditie geworden om alles zo snel mogelijk neer gelegd te hebben :bonk:

Dan steken we alles tegelijk aan, en daarna is het non-stop stoken, harde knallers, rollen, blokken, ga zo maar door.

Dan om 02:00 de afsluiter.

Daarna met maatjes binnen een biertje drinken en de films terug bekijken op groot scherm :biertje:

Dan lekker maffen, en de volgende ochtend genieten van alle rode straten, en om 11:00 met iedereen alles opvegen, en na praten over dé dag van het jaar :)

En daarna, in de zomerslaap, op naar de volgende decembermaand!

:bye:

Spookje
 
Heel oudjaarsdag staat bij mij in het teken van vuurwerk afsteken met vrienden en olibollen eten.Om ongeveer 8 uur sta ik op om de laatste dingetjes in te pakken(het meeste gebeurt al de dagen ervoor) Om 10 uur spreken we ergens af en dan gaan we in heel de wijk stoken. Rond 1 uur gaan we wat olibollen eten en daarna weer verder stoken. 's avond gaan we allemaal thuis eten en ik ga dan meestal nog naar een vriend toe en om 11 uur ga ik even met mijn zusje stoken(ze is helemaal gek van grondbloemen:)) en dan om 12 uur het grotere spul. Dan ga ik nog ongeveer tot 2/3 uur door en dan de volgende dag rond 12 uur opruimen. Dit was het zo'n beetje.

Gr Koevis
 
Het verhaal over oudjaarsdag in de regio van zuid Rotterdam(niet binnenstad)
Gelukkig heb je hier geen oude mensen die schreeuwen dat de Duitsers weer aanvallen, maar gewoon mensen die af en toe ook de straat op gaan om een rotje of een tolletje af te steken. Bij mij begint het al om 8:30, lekker opstaan en een stuk of 14 vrienden bellen of ze het niet vergeten zijn naar mij toe te komen :p Als ze aangekomen zijn ff lekker wat eten, drinken en al het vuurwerk in de schuur leggen. Om 9:30 Alles controleren, beetje discussieren wat de beginknal gaat worden, en dan is het al 9:50 :bonk: Even een Red Bull achterover slaan, en dan begint dé dag. Dan roepen we WAKKERRRRR WORDENNNN!!! En dan begint het geknal, geknal en nog eens geknal, non-stop. Af en toe naar de schuur om wat bij te 'tanken'. En dan gaan we weer hoor. Dit gaat zo door tot 19:00u Dan gaan we het spul overladen naar de auto, en dan naar familie. Dan zetten we het spul in de gang, en gaan we oliebollen eten, bijkletsen, TV kijken enz. Om een uur of 9 's avonds ga ik al naar buiten om wat te stoken, om 11 uur ga ik weer naar binnen. Als het 12 uur is, iedereen gelukwensen en dan begint het, haha. Allemaal projecten de lucht in, en dat gaat dan door tot 4 uur, dan eindig ik meestal met m'n hardste knaller. En dan lekker maffen tot 11 uur..
En dan,,,weer een jaar wachten..
 
Laatst bewerkt:
Naar mijn mening heeft Nederland de mooiste manier van een jaarwisseling. Het begint eigenlijk gewoon op 28 of 29 december als de eerste verkoopdag van start gaat. Vanaf dat moment is iedereen die geintreseerd is helemaal weg van het vuurwerk. Dat betekend ook dat er de hele dag al knallen te horen zijn. 30 december is het niet minder, maar betekend voor mij altijd wel een avond waarop ik zo vroeg mogelijk naar bed ga na het afsteken van een klein pakket dat zo min mogelijk herrie en spektakel maakt. Voor 12 uur in bed liggen is dan echt een must aangezien ik nooit kan slapen voor de grote dag. Meestal word ik dan wakker rond 7 uur en ga ik als eerste douchen om lekker warm wakker te worden. Een stevig ontbijt ertegenaan en vervolgens al het vuurwerk sorteren op middag en avond. Om half 10 naar buiten lopen met een tas vol met vuurwerk en alle jongens uit de buurt bij elkaar brengen om de hele middag door te stoken. In de middag nog even naar huis om van verse appelflappen en oliebollen te genieten en dan tot een uur of 5 buiten blijven vuurwerk afsteken. Daarna naar binnen en weer even douchen om de geur van me af te krijgen en me klaarmaken voor het avondeten. Daarna even kort op de computer, de foto's of films op de computer zetten en me weer klaarmaken voor de avond. Als het donker word gelijk beginnen met klein siervuurwerk, wat kleinere fonteinen en vuurpijlen. Tot een uur of 9 buiten blijven en daarna weer naar binnen of naar familie. Daar gezellig rond de tafel zitten onder het genot van een biertje tot 10 uur tot ze beginnen met de spellen. Trivianten altijd een must op oudejaarsavond. Tot een uur of 11 en daarna naar buiten om al wat groter siervuurwerk af te steken. Om half 12 weer naar binnen en alles klaarzetten voor het grote moment. 5 voor 12 met zijn allen voor de TV staan en aftellen met de klok. Iedereen nieuwjaarswensen geven en champagne mag natuurlijk niet ontbreken. Daarna als een gek naar buiten en de eerste 10 minuten genieten van andermans mooie vuurwerk. En dan zelf de show stelen met de grotere dingen, mooie cakeboxen, vuurpijlen en Chineze rollen natuurlijk. Tot een uur of 2/ half 3 vuurwerk afsteken en daarna naar de kroeg gaan tot een uur of 7. Daarna even kort slapen en rond een uur of 11/ 12 naar buiten om de vuurwerkrestanten op te ruimen en even na te genieten van een geweldige dag.
 
Oudejaarsavond (1938) (BeeldenGeluid)

De viering van Nieuwjaar in een bejaardentehuis te Haarlem. Zingende kok bakt oliebollen; bejaarden zingen lied en worden op oliebollen getrakteerd; klok slaat twaalf uur, waarna de mensen elkaar gelukkig nieuwjaar wensen;
feestende mensen in andere omgevingen.


+ YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.
 
Back
Bovenaan