Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
Hoe gaan we het jaar uit?
Oud en nieuw is in aantocht en omdat veel mensen dit feest buiten vieren, willen we al vroeg weten wat voor weer het wordt. We houden de huidige verwachting voor u tegen het licht en blikken natuurlijk ook even terug naar een aantal bijzondere weerssituaties tijdens jaarwisselingen uit het verleden.
Neerslag tijdens oud & nieuw is erg vervelend omdat vuurwerk daardoor kan weigeren. En dan hebben we het nog niet over de problemen die ‘weigeraars’ de dag erna op kunnen leveren. Kinderen kunnen dit vuurwerk zien als speelgoed of alsnog proberen af te steken, met alle gevolgen van dien. Ook mist hebben we liever niet. Siervuurwerk is daardoor niet of nauwelijks te zien, maar in het verleden is al gebleken dat het vuurwerk zelf een belangrijke oorzaak hiervan is. Verder zijn er ook diverse mensen die de jaarwisseling elders vieren en dan is het weer onderweg weer van belang.
We nemen u mee terug in de tijd
In het verleden hebben we een aantal erg koude jaarwisselingen gehad. De koudste oudejaarsdagen hadden we in 1908 en 1923 met een temperatuur van respectievelijk -15,8 en -16,6 graden. Opmerkelijk is ook de temperatuurdaling die zich tijdens oud en nieuw 1978/1979 inzette. De passage van een koufront veroorzaakte een sneeuwstorm en daarna daalde de temperatuur naar zo’n -10 tot -15 graden.
Neerslag en wind hebben ook tijdens andere jaarwisselingen een rol gespeeld. In 1962/1963 waaide een straffe oostenwind die stuifsneeuw veroorzaakte. Door zware regenval ontstonden in het zuidoosten tijdens oud en nieuw 1993/1994 overstromingen, een jaar later (1994/1995) stond in het teken van talrijke ongelukken door zware sneeuwbuien en hevige windstoten. Ook kwam er toen onweer voor. IJzel veroorzaakte spiegelgladde wegen tijdens de jaarwisseling van 1995/1996. Het westen van het land werd in 2003/2004 getrakteerd op een sneeuwdek van enkele centimeters, een jaar later hadden we een echte stormnacht en na een onstuimige en natte jaarwisseling begon het jaar 2006 bijzonder zacht met in De Bilt een temperatuur van plus 12 graden.
Vuurwerkmist
Mist heeft de jaarovergang ook wel eens parten gespeeld. De jaarwisseling van 1992 naar 1993 is er zelfs berucht om geworden. Meteorologen hoopten toen dat het afsteken van vuurwerk voor wat menging tussen de verschillende luchtlagen zou zorgen, waardoor de mist zou oplossen. Helaas bleek dat niet uit te komen en werd de mist alleen maar dikker. Het zicht liep soms terug tot slechts enkele meters en de gevolgen logen er niet om, 100 gewonden en 7 doden.
Ook tijdens de jaarwisseling van 2007/2008 was het erg mistig. De mooie ontploffingen van vuurpijlen in de lucht waren niet te zien, hooguit een wat lichte gloed. Toen wist men echter wel waarom het tijdens de jaarwisseling – en met name na middernacht – zo mistig was. Het vuurwerk zelf bleek de oorzaak te zijn. Door het afsteken hiervan, kwamen extra vuildeeltjes in de lucht. We noemen dit in de meteorologie ook wel condensatiekernen. Ze trekken namelijk vocht aan, dat hierdoor sneller kan condenseren en de vorming van mist bevordert.
En de aanstaande jaarwisseling?
Volgens de huidige vooruitzichten zijn de weergoden het merendeel van het land gunstig gestemd tijdens oud en nieuw. Mist lijkt zich namelijk te beperken tot de gebieden ten zuiden van de grote rivieren en ook blijft het tijdens de avond en nacht droog. Wel lijkt op 31 december en 1 januari een storing voorbij te trekken en overdag wat neerslag te veroorzaken. Ook wordt het niet heel erg koud. Sterker nog, de jaarwisseling lijkt de enige van de komende vijf nachten te zijn waarop het vrijwel nergens tot vorst komt.
Davidh ik ben niet zo'n expert in die weerberichten, jij wel zo te zien haha. Ik zelf woon in het zuiden (Den Bosch) en kan dus 50% mist verwachten en het kan gaan/gaat regenen, dit is toch helemaal niet super? Afwachten is het enige wat kan maar ik hoop ook helder weer zonder regen en mist.
we zitten hier bij ijmuiden (omg haarlem) nog net in een hogedrukgebied, waarschijnlijk geen regen of mist, lichte kans op (natte sneeuw)
buienradar: blijft droog met temperaturen rond de 1 graden
het wordt afwachten, maar ik heb vertrouwen in mama natuur![]()