80 Procent kans op een witte kerst
Gisteren viel er in bijna het hele land sneeuw en omdat het aardoppervlak al zo ver is afgekoeld, bleef het vrijwel overal ook liggen. De hoeveelheden lagen echter ver uit elkaar. Zo lag er aan het einde van de dag in het noorden lokaal een sneeuwdek van meer dan een halve meter en meette de duimstok in het zuidoosten en oosten plaatselijk niet meer dan een centimeter, als er al wat lag. Het duurt natuurlijk nog even voordat de kerst begint en het was tot nu toe dan ook erg lastig om een inschatting te maken voor de kansen op een witte kerst. De verschillende weermodellen lieten dagelijks andere kaarten zien en er was dus eigenlijk nog maar weinig over te zeggen. Totdat gisteren de sneeuw viel!
Het witte sneeuwdek heeft namelijk een grote invloed op het komende weer en de temperaturen blijven komende dagen vrijwel overal onder nul. Zolang er geen dooi invalt, blijft de sneeuwlaag gewoon liggen en die zou het dan gemakkelijk tot aan de kerst moeten kunnen volhouden. En zoals het naar uit ziet, reikt het kwik overdag alleen aan de kust tot boven het vriespunt, maar in het binnenland blijft het vrijwel dagelijks licht vriezen. Vanaf dinsdag gaat het wel licht dooien met temperaturen net boven nul en op diverse plaatsen zelfs plus 4 graden, maar dit zal voor een groot deel van het land niet genoeg zijn om de relatief dikke sneeuwlaag te doen wegdooien.
Een tweede punt is dat er ook de komende dagen vrijwel dagelijks ergens sneeuw wordt verwacht in het land. Het noorden blijft favoriet, maar op zondag, dinsdag en woensdag zijn ook andere delen van het land opnieuw aan de beurt. Plaatselijk kan het sneeuwdek dan nog een paar centimeter groeien en de kerstdagen komen dan alweer erg dicht in de buurt. De kans op een witte kerst wordt dan ook aanzienlijk groter, bij Meteo Consult gaan we momenteel uit van 80 procent kans.
Laatste witte kerst
De laatste keer dat er officieel sprake was van een witte kerst is alweer bijna 30 jaar geleden, om precies te zijn in 1981, toen lag er hier en daar 10 tot 20 centimeter. In De Bilt lag er toen op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek van meer dan 1 centimeter en dat is dan ook het criterium voor een witte kerst. Pas dan worden die kerstdagen als wit in de geschiedenis boeken genoteerd.
Regionaal wit
Natuurlijk is er nadien nog wel regionaal sprake geweest van een witte kerst, maar deze worden dan niet als officieel gezien. De dag voor kerst viel er bijvoorbeeld in het jaar 2000 in een deel van het land sneeuw met op sommige plaatsen in het oosten en noorden een sneeuwdek tot 10 centimeter. De Bilt had toen ook wel een beetje sneeuw, maar dit was een dun, onderbroken laagje, waardoor die kerstdagen niet landelijk als wit gelden, maar slechts regionaal als wit werden bestempeld.
Een recenter voorbeeld was de kerst in 2005. Eerste kerstdag viel er niets, maar op tweede kerstdag viel er in een vrij groot deel van het land in een korte tijd een aanzienlijke laag sneeuw. Gevoelsmatig dan wel een ‘witte kerstdag’, maar het is er dan ‘officieel’ geen.