Ja, ik dacht ook dat ze het deze maand er nog door wilden jassen. Fijn dat/als het niet zo lijkt te zijn.
GL en PvdD willen het voorstel inderdaad deze maand nog oppakken, maar dat betekend niet dat er deze maand al gestemd wordt, al had dat wel in ons voordeel kunnen zijn, daarover later meer.
Als het eind deze maand inderdaad behandeld gaat worden, dan begint dat met antwoorden van de betrokken minister(s). Zij zullen dan de vragen die de TK leden hebben gesteld in het eerste termijn, beantwoorden. Daarna gaan de fracties bekijken wat ze met die informatie gaan doen. Blijven ze tegen een verbod, gaan ze ineens voor een verbod of gaat er een fractie ineens tegen een verbod? Dan zullen ze mogelijk weer een debat gaan voeren om nog een laatste poging te doen mensen te overtuigen om voor of tegen een verbod te stemmen en dan zal er gestemd worden. De stemming zal vaak niet eerder dan een week/twee weken na de beantwoording van de minister(s) zijn.
Met de huidige info die ik heb, zie ik het liefst dat er voor 4 februari gestemd wordt, want CDA is momenteel tegen een verbod. Als 4 februari toch een resolutie tijdens het congres wordt aangenomen dat ook CDA voor een verbod moet stemmen, dan kan het wel eens afgelopen zijn inderdaad. Aan de andere kant, hoe later er gestemd wordt, hoe langer HVLV en consorten de tijd hebben om een D66 bijvoorbeeld nog van een blamage te behoeden en/of om een CDA ondanks een eventueel aangenomen resolutie nog binnenboord te houden.
Wat betreft de resolutie van Dooper: als die aangenomen wordt, kan een Tweede Kamerfractie dat alsnog naast zich neerleggen. De Tweede Kamerfractie kan namelijk inzien, zoals ze dat nu ook doen, dat een algeheel vuurwerkverbod, niets anders is dan een verbod op het legale F2 siervuurwerk. Dat dit vuurwerk en de personen die dit gebruiken, de goede burgers, niet de bron van de incidenten en excessen rondom en tijdens de jaarwisseling zijn.
Een Tweede Kamerfractie mag de uitkomst van een resolutie dan ook negeren. Het gebeurd niet vaak, want het kan voor onrust binnen een partij zorgen, maar als een aangenomen resolutie echt tegen het beleid of de visie van de Tweede Kamerfractie in gaat, dan kan dat dus genegeerd worden.
D66 heeft er echter voor gekozen dat niet te doen. D66 balanceerde vorig jaar namelijk al op het randje, maar toen waren ze nuchter genoeg om en eerst het effect van het verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en singleshots af te wachten, en om in te zien dat het legale siervuurwerk en de gebruikers ervan geen oorzaak waren van de problematiek.
Het doel nu is dus om CDA aan onze zijde te houden en D66 duidelijk te maken dat ze met het instemmen van een algeheel verbod, helemaal niets bijdragen aan een betere jaarwisseling en zelfs medeverantwoordelijk zullen zijn voor de toename in illegaal vuurwerk, ernstige letsels, meer geweld tegen politie en andere personen met een publieke taak en schade. Daarnaast moet het ze zeer duidelijk zijn dat ze met het instemmen voor een algeheel verbod enkel de goede burger schaden, die helemaal geen onderdeel van de problematiek is.