Enorme dwangsom voor Broekhoff Vuurwerk Dronten wordt mogelijk geschorst
Adrie van der Wel • Vandaag, 16:23 •
Dronten
Raad van State. Foto: Archief Mediahuis Noord
Een lading vuurwerk afkomstig uit China die niet aan de Nederlandse veiligheidseisen voldoet. Broekhoff Vuurwerk in Dronten moet het spul op korte termijn verwijderen en laten vernietigen in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Gebeurt dat niet dan dreigt een dwangsom van vermoedelijk meer dan een miljoen euro te worden omgezet in een boete. Aanvankelijk lag er een dwangsom van meer dan 1,3 miljoen. Volgens het bedrijf is dat bedrag intussen verlaagd. Maar hoeveel het nu is, willen woordvoerders niet zeggen.
Exploitatie in gevaar
Volgens de advocate van het bedrijf overschrijdt het de marktwaarde van het vuurwerk ruim. Een boete zou de exploitatie van de onderneming in gevaar brengen, betoogde ze vandaag tijdens een spoedzitting bij de Raad van State. Ze vroeg om schorsing van de dwangsom.
Daar bleek onder lichte druk van de raadsvoorzitter dat ILT onder voorwaarden bereid is om de dwangsom te laten schorsen tot na een definitief oordeel van de Raad over ongeveer een jaar. Al het onveilige vuurwerk moet dan apart van ander vuurwerk in een verzegelde bunker worden opgeslagen. Ook het deel van het onveilige vuurwerk in een Duits magazijn van Broekhoff moet in de bunker in Dronten terechtkomen, vindt ILT.
Verdwenen uit het magazijn
‘Belangrijk is dat er niets meer van dit vuurwerk kan verdwijnen,’ zegt een woordvoerder van ILT. ‘Ter voorkoming van incidenten. En we willen ook niet dat het in het buitenland terechtkomt.’ Hij zegt verbaasd te zijn dat er al zoveel van de oorspronkelijke partij onveilig vuurwerk is verdwenen uit het magazijn van de vuurwerkhandelaar. ‘Broekhoff weet ook niet naar wie.’
Overigens heeft het bedrijf wel via een terugroepactie onveilig vuurwerk kunnen terughalen. ‘Daarbij hebben we goede resultaten behaald’, aldus een woordvoerder. Met een veilige en afgesloten opslag van het omstreden vuurwerk gaat het bedrijf ook akkoord. En daarmee ligt een voorlopige schorsing van de dwangsom voor de hand. ILT en Broekhoff hebben 10 dagen de tijd om een akkoord op tafel te leggen bij de Raad van State.
Behoud vuurwerk
Broekhoff hoopt dat zeker een deel van het onveilige vuurwerk afkomstig uit China niet hoeft te worden vernietigd. Dat zou kunnen gebeuren door zogeheten omkeuring, waarbij het vuurwerk in een andere veiligheidsklasse terechtkomt en omstanders bijvoorbeeld op meer afstand moeten staan bij het afsteken. Maar het is niet zeker of ILT daaraan meewerkt.