GMP
VWC lid
Als dat zo zou zijn, vind je het dan erg handig om dat openbaar te bespreken?Zoeken merken/fabrikanten ook de grijze gebieden op wat wel of niet mag en is er interpretatie mogelijk van de regels net zoals in de F1 gebeurt?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
Als dat zo zou zijn, vind je het dan erg handig om dat openbaar te bespreken?Zoeken merken/fabrikanten ook de grijze gebieden op wat wel of niet mag en is er interpretatie mogelijk van de regels net zoals in de F1 gebeurt?
Als dat zo zou zijn, vind je het dan erg handig om dat openbaar te bespreken?
Daar ben ik het maar voor een deel mee eens.Ik heb een vermoeden dat vocht ook zeker behoorlijk belangrijk is voor de uitwerking van vuurwerk.
Daarmee is het dus waar toen ik riep dat kruit en de kwaliteit/zuiverheidsgraad ervan niet de issue kunnen zijn.Wat ik wel kan zeggen is dat het een misvatting is dat de zuiverheid van grondstoffen een noemenswaardige invloed heeft op het effect en dat "betere meer zuivere"grondstoffen ook zorgen voor beter vuurwerk. Zo zijn de benodigde oxidatoren voor pyro mengsels eigenlijk altijd gewoon zuiver,
Zelfde verhaal met metalen die erin verwerkt worden en metaalpoeders zoals titanium. etc Allemaal gestandaardiseerd en geen noemenswaardig verschil tussen fabrikant a of b. Het zijn hele basis stoffen allemaal.
Wat wel enorm veel uitmaakt is de aandacht die er wordt besteed aan het goed screenen/op maat uitsorteren van sterren
Na jaren geen reactie te hebben geplaatst op het forum, laat ik me bij deze graag weer even gelden.
..................
Dit is niet eenvoudig, maar er zijn inderdaad meerdere factoren mogelijk.
Samenstelling van composities, kwaliteit van gebruikte chemicaliën/stoffen en monitoren van kwaliteit en arbeid zijn terecht aangehaalde punten.
Ik heb jaaaaren geleden een soortgelijke discussie aangezwengeld, toen er plotseling VEEL betere kwaliteit kwam uit 15gram dan daarvoor. Nu zien we zelfs aardige producten met minder dan 10gram in een tube. Hoe dan?
Wat betreft kwaliteitscontrole, dit is hard nodig. Als een Chinees extra kan verdienen door je af te schepen met iets anders (of een downgrade) van wat je oorspronkelijk hebt afgesproken, dan zal ie dat niet nalaten. Dit is niet alleen bij vuurwerk zo.
Malte van funke zit er het hele jaar bovenop en dat vinden ze in China niet leuk. Andere importeurs gaan 1 of 2x of niet, dat verschil merk je onherroepelijk.
Heel goed . Precies dit is wat er gebeurt met kruit wanneer het steeds opnieuw vochtig wordt. Vaak wordt er in het maak proces ook alcohol toegevoegd om de oppervlakte spanning hoog te houden en het drogen te versnellen, wat resulteert in een sneller droger en beter resultaat. Dus wat jij nu vertelt is wel wat je vaak ziet bij heel oud bewaard vuurwerk.Don't quote me on this, maar ik geloof niet dat nat geweeste producten na het drogen van dezelfde kwaliteit zijn als producten die nooit vochtig zijn geweest.
Een korte google search vertelt mij dat "black powder" (naar mijn weten het kruit dat voornamelijk gebruikt wordt in Nederlands vuurwerk) voor zo'n 75% uit kaliumnitraat, oftewel salpeter, bestaat. Dit goedje is een zout (niet eetbaar), wat betekent dat het in z'n vaste vorm een kristal is bestaande uit twee of meer verschillende soorten deeltjes, die van elkaar loskomen wanneer ze opgelost worden. Wanneer deze oplossing z'n water verliest, worden de kristallen opnieuw gevormd.
Wat ik vermoed is dat salpeter in het kruit van bijvoorbeeld een cake opgelost kan worden door vocht, en het kristal zo uiteenvalt. Hierna kan het water met die salpeterdeeltjes zich ophopen aan de zij- en onderkant van de sterren of tubes, waarna het verdampt en zo opnieuw kristallen vormt. Door dit proces is het mogelijk dat de fijne verdeling van het salpeter wordt verstoord, en het kruit daardoor niet meer overal dezelfde verhoudingen heeft; de snelheid van verbranding wordt onregelmatig, waardoor burst minder kan worden en effecten niet volledig of juist te snel ontbranden
Heel goed . Precies dit is wat er gebeurt met kruit wanneer het steeds opnieuw vochtig wordt. Vaak wordt er in het maak proces ook alcohol toegevoegd om de oppervlakte spanning hoog te houden en het drogen te versnellen, wat resulteert in een sneller droger en beter resultaat. Dus wat jij nu vertelt is wel wat je vaak ziet bij heel oud bewaard vuurwerk.
Ik doel echt over jaren. Vuurwerk kan best wel wat vocht aan hoor. Beetje vocht zal niet meteen wat doen. Maar als het echt nat is geweest of echt wake, dan Uiteraard wel.Vraag ik me toch af..wat versta je onder heel oud bewaard vuurwerk?
Een jaar in de schuur zonder isolatie? Of praten we dan echt over vele jaren?
Ik ben namelijk wel benieuwd hoe snel er nou vocht bij het kruit komt.
Want het moet toch eerst door een laag karton heen dringen lijkt me.
Ik lees hier ook vaak dat mensen aangekocht vuurwerk 3 dagen laten drogen,dan zou dit eigenlijk juist niet goed zijn?
Volgens mij geeft de lijm maar relatief weinig bescherming tegen vocht indringen, ook omdat de boven- en onderkant voor water(damp) vrijwel open zijn.Allereerst wederom dank voor meningen en input hier.
Hoewel het er voor de "minder onderlegde pyro "niet makkelijker op word als de ene zegt dit maakt niks uit en de ander wel.
Leer je toch van de bijdrage's.
Aangaande dat impregneren van hulzen,heb ik nog wel een vraag.
Impregneer je hulzen al niet tegen vocht zodra men de hulzen gaat lijmen om er hulzen van te maken ?
Ofwel impregneert die lijm al niet tegen vocht ?