Wetgeving Belgie

Dat zou heel tof zijn, maar ik vrees dat dat nooit zal gebeuren in knalvuuwerk. Eerst maken ze de doorsnee consument jaren "bang" , flash te gevaarlijk , te hard, doei met je vingers etc en dan nu ineens wel toestaan. ja daaaaaag :frusty:

Dat zeg je nu wel dat flash niet is toegestaan in Nederlands (knal)vuurwerk, maar de single shots, zoals de thunderking bijv. die bevatten wel degelijk flash. Maar omdat de harde knal niet op de grond plaats heeft, maar in de lucht is dat dus blijkbaar wel toegestaan. Blijkbaar heb je in Nederland 2 categoriën knalvuurwerk: "grondknallers" en "luchtknallers".

Hieruit blijkt maar weer eens dat de Nederlandse vuurwerkwetgeving zo krom is als een hoepel.
 
Dat zeg je nu wel dat flash niet is toegestaan in Nederlands (knal)vuurwerk, maar de single shots, zoals de thunderking bijv. die bevatten wel degelijk flash. Maar omdat de harde knal niet op de grond plaats heeft, maar in de lucht is dat dus blijkbaar wel toegestaan. Blijkbaar heb je in Nederland 2 categoriën knalvuurwerk: "grondknallers" en "luchtknallers".

Hieruit blijkt maar weer eens dat de Nederlandse vuurwerkwetgeving zo krom is als een hoepel.

Ik begrijp de verwarring, maar het zit iets anders in elkaar. Single shots worden geclassificeerd als siervuurwerk. Moderne varianten zonder boeket hebben "de flits" als effect opgegeven bij de keuring. Een beetje door de maas van de wet, zeg maar.

Maar dat grondbloemen met knal tegenwoordig flash mogen bevatten is echt een zeer recente ontwikkeling. Ineens waren ze er in 2006 en iedereen was verbaasd. En zo kan het met knalvuurwerk ook gaan als de regels soepeler worden. Het is helemaal niet zo'n gekke gedachte dat lichte flashcomposities voor knalvuurwerk gewoon legaal worden in Nederland. Het zou passen bij het nivelleren met de andere Europese landen. Nitraten en trueno's zijn daarentegen wel uitgesloten natuurlijk. Denk eerder aan "opgevoerde astronauten". Een hoopvolle gedachte. Maar ... niets staat nog vast.

Cameo
 
Als een grondbloem knal is toegestaan. Dan moet een flash knaller met vlam voor de knal ook zijn toegestaan?!
 
In Belgie sowieso niet (meer). In Nederland is een siereffect voor een knaleffect toegestaan, alleen mag een knaller (zolang deze onder het knalvuurwerk wordt geschaard) geen flashcompositie bevatten. De grondbloem is echter een siervuurwerk artikel met een "report" als eindeffect. Deze wordt dus anders geevalueerd dan bijvoorbeeld een nitraat. Deze laatste valt namelijk onomstotelijk onder het knalvuurwerk.

Een maasje in de regelgeving? Ik denk het wel. En wij profiteren ervan.

Cameo
 
Ik was net in de buurt van een Belgische vuurwerkwinkel, ben uiteraard even naar binnen gewipt en heb even een praatje gemaakt.
Wat ik hoorde van hem is dat binnen x aantal jaar de consumenten cakes van Belgie zwaarder worden gemaakt kwa sas namelijk 1kg!
Wanneer dit gaat gebeuren weet ik niet, maar hij vertelde me wel dat het zeker was, kaliber blijft volgens mij wel hetzelfde.

Ben dus erg benieuwd!:)

Klopt Silberblitz :wink:
Dat heb ik vorig jaar al eens gehoord :wink:
Idd 1 kilo lading per cake :) !!!
Tegen mij zij hij dat dat in 2010 zou komen.
Als die europese regels voor vuurwerk komen!

Hoop zelf dat er niet alleen meer kruit in cakes komt,
maar ook in pijlen,rollen en knal vuurwerk.
 
Jep, in 05/06 was er sprake van een nieuwe regeling die i.p.v. de toen toegestane 200 gram maar liefst 1500 gram per cake zou toestaan, door diverse redenen is dat 500 gram geworden; enkele belanghebbenden (roddel: de importeurs) wilden een overgangs fase. (een en ander is van horen zeggen)!
 
In Belgie sowieso niet (meer). In Nederland is een siereffect voor een knaleffect toegestaan, alleen mag een knaller (zolang deze onder het knalvuurwerk wordt geschaard) geen flashcompositie bevatten. De grondbloem is echter een siervuurwerk artikel met een "report" als eindeffect. Deze wordt dus anders geevalueerd dan bijvoorbeeld een nitraat. Deze laatste valt namelijk onomstotelijk onder het knalvuurwerk.
Een maasje in de regelgeving? Ik denk het wel. En wij profiteren ervan.

Cameo

Zolang het sierdeel het overheersendst is (of hoe je het wil noemen) mag er flash is voor knaller. Maar stel, er wordt een knaller op de markt gebracht á la Silver Flower/ Red Devil. Eerst een goede fontein gevolgt door een goede knal á la grondbloem met knal? Zou dit misschien een mogelijkheid zijn voor de importeurs? Of wordt dit idee weer onder knaller geschaard ipv onder siervuurwerk (fontein)
 
FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE
3 MAART 2010
Koninklijk besluit betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen



http://www.staatsbladclip.be/staatsblad/wetten/2010/03/18/wet-2010011101-Print.html

Ik heb het stukje een beetje gelezen, maar ik vind het erg lastig om er iets van een conclusie uit te trekken. Op het eerste gezicht ziet dit besluit er ongeveer hetzelfde uit als in nederland (zelfde indeling van categoriën), maar er staat ook weer geen informatie over kruitinhoud bij.

Ook staat er min of meer dat er geen afwijking meer mag zitten in het opstijgen van vuurpijlen, dus ik ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken...

Het kan volgens mij nog steeds alle kanten op dus we moeten óf nog zo snel mogelijk naar belgie omdat de regels daar strenger worden. Of het vuurwerk in belgië blijft min of meer gelijk, of het vuurwerk in belgie wordt iets zwaarder met zelfs 1000 gram kruitinhoud zoals eerder werd gezegd.
 
Deze regels zijn vooral toegespitst op de economische (handels-) kant van de zaak. Er zal vrijwel zeker ook een aangepaste "Nadere eisen" document komen, waar de door jullie genoemde zaken tot in detail omschreven staan. Dat de documenten (in grote lijnen) sterk op de Nederlandse beginnen te lijken kan wel kloppen. Alle nieuwe regels en classificaties worden momenteel tegen het Europese CE licht gehouden.

Cameo
 
Vergeet niet dat de regels wat qua maximum is volgens de Europeze regels nog altijd heel wat ruimer zijn dan de Nederlandse regelgeving.
Maar hoe dat uiteindelijk zal uitpakken, dat weet (nog)niemand, wel kan volgens mij ieder land qua maximum daar altijd nog van afwijken, zeihet dat het ruim onder het maximum bliojft. D.w.z. dat de 500gramregel in Nederland 500 gram blijft en geen 1000gram of meer wordt of dat flash dan nog steeds niet is toegestaan in grondknallers.
 
Maar stel, er wordt een knaller op de markt gebracht á la Silver Flower/ Red Devil. Eerst een goede fontein gevolgt door een goede knal á la grondbloem met knal? Zou dit misschien een mogelijkheid zijn voor de importeurs? Of wordt dit idee weer onder knaller geschaard ipv onder siervuurwerk (fontein)

Een interessante vraag, Kamikaze.
Jaren op rij werd er starvast gehouden aan het gegeven dat een knaller met voorafgaand een siereffect in België niet is toegestaan. Mij is onduidelijk of dit standpunt is ingenomen vanuit een juridisch oogmerk m.b.t. tot de wetgeving of uit veiligheidsoverwegingen.

Knallers (in de wet beschreven als "geweerklappers") vallen onder randnummer (categorie) C-20. De hieraan gestelde eisen laten het niet toe om er een siereffect aan toe te voegen. Gezocht zal moeten worden naar een ander randnummer waarbij dit wel mogelijk is. Alleen niet in de vorm van een knalartikel met sier, maar een sierarikel met knal. Op die manier heeft Original creatief gebruikt gemaakt van een "maas in de wet". Het artikel Ugly Joe is goedgekeurd omdat het een fluiter met knal betreft i.p.v. een knaller met fluit. Dit was mogelijk door het simpelweg onder randnummer C-19b in te delen en te voldoen aan de hieraan gestelde eisen.

Maar nu terug naar het siereffect voor de knal.
Ik heb de Belgische wetgeving er bijgepakt en gezocht naar mogelijkheid. Ik ben tot de conclusie gekomen dat een knaller met voorafgaand een siereffect gerealiseerd kan worden vermits deze onder randnummer C-21
(Artikel 2) wordt geclassificeerd.

P.S. Voor degenen die geen zin hebben om een lap droge tekst te verteren, scroll een stukje omlaag naar de samenvatting :)



De beschrijving van C-21 (Artikel 2) luidt als volgt:
C-21. Vulkanen en staartsterren (ingedeeld bij ontploffend vuurwerk) waarvan de individuele lading niet meer bedraagt dan 30 g (dertig gram) pyrotechnische sas, de ontploffende lading beperkt zoals vermeld in het randnummer C-18 inbegrepen. Gouden en zilveren regen waarvan de individuele lading niet meer bedraagt dan 7 g (zeven gram) samenstelling zonder knalsas;

Het doel is om een knaller te ontwerpen in de zin van een fontein/vulkaan. Het stukje tekst over "gouden en zilveren regen" is hier dus niet van toepassing. Uit de beschrijving is af te lezen dat 30 gram PTS is toegestaan, mits wordt voldaan aan bepaalde eisen m.b.t de ontploffende lading, het knalsas.

Deze staan vermeld in C-18 (Artikel 2):
C-18. Vuurpijlen en vuur- of zwermpotten die een sterke knal veroorzaken (en daarom ingedeeld zijn bij ontploffend vuurwerk) waarvan de individuele globale lading pyrotechnische sas niet meer dan 50 g (vijftig gram) weegt, en waarvan de totale ontploffende lading die het geluid veroorzaakt, beperkt is tot 15 g (vijftien gram); de individuele ladingen mogen evenwel de limieten vermeld in het randnummer C-20 niet overschrijden;

Omdat er in randnummer C-21 staat vermeld: "de ontploffende lading beperkt zoals vermeld in het randnummer C-18 inbegrepen." is enkel het stukje wat de ontploffende lading omschrijft hierop van toepassing. Dit wordt dus:
"...en waarvan de totale ontploffende lading die het geluid veroorzaakt, beperkt is tot 15 g (vijftien gram);
de individuele ladingen mogen evenwel de limieten vermeld in het randnummer C-20 niet overschrijden"

Het knalsas mag dus maximaal 15 gram PTS bevatten, maar moet echter wel voldoen aan de limieten vermeld in randnummer C-20.

De beschrijving van C-20 (Artikel 2) luidt als volgt:
C-20. Geweerklappers (petarden) voorzien van lonten, evenals soortgelijke tuigen die een sterke knal voortbrengen (en daarom ingedeeld zijn bij ontploffend vuurwerk) waarvan de individuele lading niet meer bedraagt dan 2 g (twee gram) pyrotechnische sas, en die een geluid voortbrengen dat, gemeten op een hoogte van 1m 50 en op 2 m afstand van het tuig dat zelf op 0,20 m boven een weerkaatsende bodem hangt, niet hoger is dan 153 dBLin (piek);

Omdat de "totaal ontploffende lading" (zoals in C-18 staat vermeld) in dit geval gelijk is aan de individuele lading, mag het knalsas niet meer dan 2 gram PTS bevatten. Het geluid dat de knal produceert mag niet hoger zijn dan 153 dBLin (piekwaarde). Gemeten op 2 meter afstand en op een hoogte van 1.50 meter. Tijdens de meting moet het artikel 20 cm boven een weerkaatsende bodem hangen.


Om alle droge stof even verteerbaar te maken, volgt hier een beknopte samenvatting:

Een knaller met voorafgaand een siereffect IS toegestaan, áls het:

- Is geclassificeerd onder randnummer C-21
- Totale PTS niet meer dan 30 gram bevat
- Knalsas niet meer dan dan 2 gram PTS bevat
- Geluid van de knal niet harder is dan een piekwaarde van 153 dBLin (met bijbehorende metingsmethoden/-eisen)
- Voorzien is van een ontstekingslont met een vertraging tussen de 3 en 6 seconden óf een wrijvingsontsteker (Artikel 5)

icon_uitroepteken.gif
Let wel: met de huidige Belgische wetgeving is dit realiseerbaar. Als de toekomstige nieuwe (CE-)wetgeving andere specifieke eisen stelt aan de desbetreffende randummers of als dit systeem compleet omver wordt geworpen, dan gaat deze vlieger voorlopig niet op.


Vuurwerkimporteurs uit België, doe er je voordeel mee en wellicht zien we in de nabije toekomst een nieuwe knaller mét sier op de Belgische vuurwerkmarkt! :cool:


Gr. Anaconda
 
Laatst bewerkt:
Een interessante vraag, Kamikaze.
Jaren op rij werd er starvast gehouden aan het gegeven dat een knaller met voorafgaand een siereffect in België niet is toegestaan. Mij is onduidelijk of dit standpunt is ingenomen vanuit een juridisch oogmerk m.b.t. tot de wetgeving of uit veiligheidsoverwegingen.

Knallers (in de wet beschreven als "geweerklappers") vallen onder randnummer (categorie) C-20. De hieraan gestelde eisen laten het niet toe om er een siereffect aan toe te voegen. Gezocht zal moeten worden naar een ander randnummer waarbij dit wel mogelijk is. Alleen niet in de vorm van een knalartikel met sier, maar een sierarikel met knal. Op die manier heeft Original creatief gebruikt gemaakt van een "maas in de wet". Het artikel Ugly Joe is goedgekeurd omdat het een fluiter met knal betreft i.p.v. een knaller met fluit. Dit was mogelijk door het simpelweg onder randnummer C-19b in te delen en te voldoen aan de hieraan gestelde eisen.

Maar nu terug naar het siereffect voor de knal.
Ik heb de Belgische wetgeving er bijgepakt en gezocht naar mogelijkheid. Ik ben tot de conclusie gekomen dat een knaller met voorafgaand een siereffect gerealiseerd kan worden vermits deze onder randnummer C-21
(Artikel 2) wordt geclassificeerd.

P.S. Voor degenen die geen zin hebben om een lap droge tekst te verteren, scroll een stukje omlaag naar de samenvatting :)



De beschrijving van C-21 (Artikel 2) luidt als volgt:


Het doel is om een knaller te ontwerpen in de zin van een fontein/vulkaan. Het stukje tekst over "gouden en zilveren regen" is hier dus niet van toepassing. Uit de beschrijving is af te lezen dat 30 gram PTS is toegestaan, mits wordt voldaan aan bepaalde eisen m.b.t de ontploffende lading, het knalsas.

Deze staan vermeld in C-18 (Artikel 2):


Omdat er in randnummer C-21 staat vermeld: "de ontploffende lading beperkt zoals vermeld in het randnummer C-18 inbegrepen." is enkel het stukje wat de ontploffende lading omschrijft hierop van toepassing. Dit wordt dus:


Het knalsas mag dus maximaal 15 gram PTS bevatten, maar moet echter wel voldoen aan de limieten vermeld in randnummer C-20.

De beschrijving van C-20 (Artikel 2) luidt als volgt:


Omdat de "totaal ontploffende lading" (zoals in C-18 staat vermeld) in dit geval gelijk is aan de individuele lading, mag het knalsas niet meer dan 2 gram PTS bevatten. Het geluid dat de knal produceert mag niet hoger zijn dan 153 dBLin (piekwaarde). Gemeten op 2 meter afstand en op een hoogte van 1.50 meter. Tijdens de meting moet het artikel 20 cm boven een weerkaatsende bodem hangen.


Om alle droge stof even verteerbaar te maken, volgt hier een beknopte samenvatting:

Een knaller met voorafgaand een siereffect IS toegestaan, áls het:

- Is geclassificeerd onder randnummer C-21
- Totale PTS niet meer dan 30 gram bevat
- Knalsas niet meer dan dan 2 gram PTS bevat
- Geluid van de knal niet harder is dan een piekwaarde van 153 dBLin (met bijbehorende metingsmethoden/-eisen)
- Voorzien is van een ontstekingslont met een vertraging tussen de 3 en 6 seconden óf een wrijvingsontsteker (Artikel 5)

image
Let wel: met de huidige Belgische wetgeving is dit realiseerbaar. Als de toekomstige nieuwe (CE-)wetgeving andere specifieke eisen stelt aan de desbetreffende randummers of als dit systeem compleet omver wordt geworpen, dan gaat deze vlieger voorlopig niet op.


Vuurwerkimporteurs uit België, doe er je voordeel mee en wellicht zien we in de nabije toekomst een nieuwe knaller mét sier op de Belgische vuurwerkmarkt! :cool:


Gr. Anaconda

Dus het knalsas van een vuurpijl mag in België 15gram bevatten? Nou daar kun je dus een aardige knalpijl mee op de markt brengen, welliswaar geen lawinepijl, maar toch.
En het stukje dat in pijlen in totaal maximaal 50gram effectlading mag, ik dacht dat dat altijd 75gram was?

Inderdaad vuurwerkimporteurs uit België, grijp die kans en breng een knaller op de markt mèt sier die net zo goed is als die ouderwetse 2grams knallers!
 
Dus het knalsas van een vuurpijl mag in België 15gram bevatten? Nou daar kun je dus een aardige knalpijl mee op de markt brengen, welliswaar geen lawinepijl, maar toch. En het stukje dat in pijlen in totaal maximaal 50gram effectlading mag, ik dacht dat dat altijd 75gram was?
Vuurpijlen zijn in de Belgische wetgeving onderverdeeld in 2 categorieën:

- C18: Vuurpijlen die een sterke knal veroorzaken (knalpijlen)
- C19: Vuurpijlen die geen sterke knal veroorzaken

De meeste Belgische siervuurpijlen zijn ingedeeld onder C19, omdat ze geen sterke knal veroorzaken en het uitwerpen van een siereffect de prioriteit heeft. Hier mag inderdaad zoals je zei 75 gram in, met inbegrip van de voortdrijvende lading.

Knalpijlen mogen totaal 50 gram aan PTS hebben, waarvan 15 gram voor het knalsas. Met 15 gram kun je een leuke knal maken, maar...en nu komt de maar: er zit natuurlijk (zoals altijd) een addertje onder het gras:
in C-18 staat namelijk beschreven:
...de individuele ladingen mogen evenwel de limieten vermeld in het randnummer C-20 niet overschrijden;

De limieten vermeld in C-20:
...die een geluid voortbrengen dat, gemeten op een hoogte van 1m 50 en op 2 m afstand van het tuig dat zelf op 0,20 m boven een weerkaatsende bodem hangt, niet hoger is dan 153 dBLin (piek);
Dus dan krijgen we dat verhaal weer. Je mag 15 gram knalsas gebruiken, maar het moet wel aan de geluidseisen voldoen. Nu weet ik niet hoeveel dB het geluid produceert van een met 15 gram flash gevulde knalpijl.
Maar een importeur kan te allen tijden tests doen en de grenzen proberen te verleggen :)
 
Uitstekend staaltje onderzoek, Anaconda! Het spelen met classificaties is de (Belgische) importeurs niet onbekend. Ik zal even geen voorbeelden noemen om de betreffende importeurs niet onnodig in de schijnwerpers te zetten, maar in het algemeen zijn de actuele Belgische consumentenknallers waar een vlam, fontein of fluit aan vooraf gaat, niet als knalvuurwerk geclassificeerd. Op dit moment komen ze daar mee weg, maar het besef dat er een strengere classificatie op komst is heerst alom.

Cameo
 
Dus dan krijgen we dat verhaal weer. Je mag 15 gram knalsas gebruiken, maar het moet wel aan de geluidseisen voldoen. Nu weet ik niet hoeveel dB het geluid produceert van een met 15 gram flash gevulde knalpijl.
Maar een importeur kan te allen tijden tests doen en de grenzen proberen te verleggen :)[/QUOTE]

Hoeveel dB een met 15 gram gevulde knalpijl produceert is helemaal afhankelijk van hoe hoog die gaat. Als die hoog genoeg gaat om net aan de grens van het max. aantal dB te komen, dan zou zoiets weer een mooie aanvuller zijn op de Belgische (misschien ook voor de Nederlandse?)markt.
Knalpijlen (m.u.v. "lawinepijlen") waren voor een jaar of wat terug gewoon legaal in België.
Er is toch zoiets van dat het maximum aantal dB een bepaalde waarde moet hebben op minimaal zoveel meter afstand.
Als een flashknaller van 2 gram op 8 meter afstand aan 153dB komt, zal die dat niet halen op 15m afstand, dan zal de waarde aanzienlijk minder zijn, bijv 149dB. Maar zou je hem meten op 2meter afstand dan zou je op bijv 157dB komen.
Dus het is afhankelijk welke meet methode ze daar voor gebruiken lijkt me.
 
Gewoon wanneer je wilt en je zelf van de domme houden. Je koopt het immers daar toch ook. Als ik voor oudjaar stook, stook ik altijd in België. Nog nooit van iemand last gehad en dan sta ik natuurlijk niet op de markt in Antwerpen maar gewoon in een bos of landweggetjes. Hooguit hoor je eens dat je op moet sjouten met die rotzooi :D Maar het is niet net zo in NSB-Nederland dat ze meteen de politie bellen.

Nog een tip. Ga niet in de bekende vuurwerksteden stoken zoals Maaseik, Baarle-Hertog(kan sowieso niet) maar pak een gemeente verder
 
Back
Bovenaan