Een prijsafspraak is een overeenkomst tussen concurrenten betreffende de prijs. Prijsafspraken zijn in veel landen verboden.
De methodes van prijszetting kunnen omvatten:
Afspraken om een gemeenschappelijke prijzen te hanteren.
Afspraken om gelijke kredietvoorwaarden aan kopers aan te bieden.
Afspraken om gelijke inruilkortingen te geven.
Afspraken om kortingen te beperken.
Afspraken om niet langer gratis service te verlenen of een ander onderdeel van de prijs vast te leggen.
Afspraken om niet af te wijken van eerder aangekondigde prijzen en verkoopvoorwaarden.
Afspraken die uniforme kosten en prijsverhogingen vaststellen.
Afspraken die verplichte toeslagen opleggen.
De handhaving van deze regels komt voor rekening van een mededingingsautoriteit, die boetes kan opleggen bij overtreding van het verbod.
Voor de goede duidelijkheid, het gaat om prijsafspraken tussen concurrenten die vrije handel belemmeren. Aangezien Rubro geen concurrent is van zichzelf, kan het dus geen afspraken met zichzelf maken. Rubro maakt zoals het er nu naar uitziet geen afspraken met directe concurrenten als Royal, Wolff of Lesli. Dat kan in deze ook niet, omdat Rubro de enige importeur is die met de Immortal Gold op de proppen komt.
Rubro mag wel een minimumverkoopbedrag voor een product vragen, om zo niet te veel onder de marktconforme prijs uit te komen. Als je namelijk met verlies gaat verkopen, dan torpedeer je de markt en maak je concurrenten op onredelijke manier kapot. Op die manier maak je de martwerking helemaal kapot en houdt je één of enkele partijen over die een zeer dominante positie bekleden op de markt. Weg keuzevrijheid. De kans is groot dat als Rubro dit zal doen, dat niet alleen de NMa optreedt, maar ook de mededingingsautoriteit van het Europese Hof.
Voor prijsfafspraken zul je dus eerder de klagende winkeliers aan moeten spreken in plaats van Rubro. Zij zijn het namelijk die prijsafspraken af proberen te dwingen door de samenwerking met Rubro op te zeggen.