Toch vuurwerk afsteken? Wie verbod aan de laars lapt in Apeldoorn hoeft niet bang te

Toch vuurwerk afsteken, alhoewel dit verboden is? Wie komende jaarwisseling in Apeldoorn het nieuwe vuurwerkverbod aan de laars lapt, hoeft niet - of nauwelijks - bang te zijn voor een bekeuring.




De politie gaat het verbod niet actief handhaven en maakt alleen werk van illegaal vuurwerk en excessen. Het heeft tijd nodig om te komen tot een ‘feestelijke jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk’, zegt burgemeester Ton Heerts.

Slechts een paar gemeenten in Nederland kennen een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Dat er in Apeldoorn net als in bijvoorbeeld Amsterdam en Nijmegen geen vuurwerk de lucht meer in mag, is het gevolg van een besluit dat de gemeenteraad in juli nam.

Alhoewel de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boaÂ’s) hadden aangegeven een algeheel verbod op consumentenvuurwerk niet te zien zitten. En burgemeester Heerts een groot probleem bij de handhaving aankondigde. Hij wil zich echter niet verzetten tegen de raad, voegde Heerts daar aan toe: ,,Ik heb genoeg politieke realiteitszin om te beseffen dat de democratie heeft gesproken.Â’Â’

Uniformen
De beperkingen in Apeldoorn gaan veel verder dan de nationale regels. Landelijk is vorig jaar een verbod op rotjes en vuurpijlen ingevoerd. In Apeldoorn is alleen nog ‘kindervuurwerk’ toegestaan.

In een brief aan de gemeenteraad legt Heerts nu uit hoe hij met dat afsteekverbod omgaat. Eén ding springt eruit: actief ‘handhaven’ is er komende jaarwisseling niet bij. ‘Het vuurwerkverbod zal moeten landen in de samenleving’, schrijft Heerts. ‘Daar is tijd voor nodig. We zullen ons bij de handhaving dan ook vooral richten op illegaal vuurwerk en op excessen. Dus geen massale inzet van uniformen op straat.’

Heterdaadje
In een toelichting zegt Heerts het een stapje te ver te vinden dat er ‘niet wordt gehandhaafd’. Bij een ‘heterdaadje’ kan iemand wel degelijk een bekeuring krijgen, zegt hij. Helemaal vrij van risico is het dus niet om toch af te steken. Maar de burgemeester heeft niet de illusie dat er de komende jaarwisseling geen vuurwerk de lucht in zal gaan. Het verkopen van vuurwerk is ook nog toegestaan, al heeft de eerste verkoper (Niessink) al laten weten er na ruim zestig jaar mee te stoppen.

De gemeente heeft een ‘gefaseerde aanpak’ uitgedacht die er toe moet leiden ‘dat we over pakweg vijf jaar met zijn allen een vuurwerkvrij Apeldoorn de gewoonste zaak van de wereld vinden’, schrijft Heerts.

Droneshow
Hoe die aanpak eruit ziet, daarover wil hij na de jaarwisseling met de gemeenteraad praten. Voor komende oud en nieuw worden alvast ‘flankerende maatregelen genomen’, die zijn bedoeld om mensen te laten zien hoe je dat ook kunt vieren zonder zelf vuurwerk af te steken. Vier ‘aftelfeesten’ zijn daarvan de blikvanger.

Zo komt er op de Zwitsal een eindejaarsfeest met een vuurwerk-, laser- en lichtshow rond het aftelmoment. In het Zuiderpark komt er een feest zonder vuurwerk, waar voor jonge gezinnen van 19.00 tot 20.30 uur een droneshow met licht en geluid wordt opgetuigd. In de omgeving van de Voorwaarts en in Uddel komt er rond middernacht een vuurwerkshow.

Inleverbonus
Wie thuis nog vuurwerk heeft liggen, krijgt - nog voor de officiële verkoopdagen - gelegenheid om dat bij de gemeente in te leveren. Daar wordt een inleverbonus tegenover gesteld.

Er hangt nu ook een prijskaartje aan de verschillende onderdelen. Het duurst is de ‘kindershow’ in het Zuiderpark: 70.000 euro. Maar het communiceren over de nieuwe aanpak kost nog meer: 125.000 euro. Een ‘goede en prettige communicatie’ speelt een belangrijke rol, valt in de brief aan de gemeenteraad te lezen: ‘We zetten in op een sprankelende campagne (wat mag wel en wat mag niet en hoe lever je vuurwerk in), enthousiasmeren (kom naar de aftelfeesten!) en verbinden (samen oud en nieuw vieren kan op veel manieren)’. De totale uitvoeringskosten dit jaar: 315.000 euro.

Corona
Of die feesten overigens daadwerkelijk worden gehouden, is nog niet zeker. ,,Dat is in hoge mate afhankelijk van de coronamaatregelen’’, voegt Heerts eraan toe. ,,Dit is in ieder geval hoe wij een weg proberen te vinden in de opdracht van de raad en de informatie die wij met een enquête in Apeldoorn hebben opgehaald.’’

Dat is wat anders dan een aanpak waar hij zelf vierkant achter staat. ,,Het liefst heb ik dat het landelijk wordt geregeldÂ’Â’, beaamt hij. ,,Eenduidigheid is beter dan dat het in de ene gemeente anders is geregeld dan in de andere.Â’Â’ Daardoor kan in Klarenbeek, waar de gemeentegrens met Voorst dwars doorheen loopt, de ene buurman (gemeente Voorst) zonder gene afsteken, maar zal de andere (gemeente Apeldoorn) toch een beetje bang blijven dat hij tegen een bekeuring aan loopt doordat er toevallig net een politieagent langskomt die hem betrapt.

https://www.destentor.nl/apeldoorn/...bRixDEzo-xSH3A&referrer=http://m.facebook.com
 
Inderdaad, plus ze leveren daarnaast ook nog tonnen in aan gemiste belasting doordat het huidige beleid de ondergrondse vuurwerkhandel stimuleert :p
 
Je kan als overheid dan wel het vuurwerk weghalen en -houden van de liefhebber en burger, de hobby en emotionele passie haal je er bij de mensen echt niet uit hoor ! Zoiets van : passie van wieg tot graf.

En ga er maar van uit, dat bijna nergens gehandhaafd zal kunnen worden; alle agenten zullen waarschijnlijk savonds paraat moeten staan om af te reizen naar de randstad om rellen in de kiem te smoren.
 
Je kan als overheid dan wel het vuurwerk weghalen en -houden van de liefhebber en burger, de hobby en emotionele passie haal je er bij de mensen echt niet uit hoor ! Zoiets van : passie van wieg tot graf.

En ga er maar van uit, dat bijna nergens gehandhaafd zal kunnen worden; alle agenten zullen waarschijnlijk savonds paraat moeten staan om af te reizen naar de randstad om rellen in de kiem te smoren.

Edit; deze laatste post nr 7 kan weg aub; dubbelpost, jullie server haperde even ;-)
 
Back
Bovenaan