Peutz: CE-markering en ADR-classificatie

ylke

VWC lid
Het vuurwerk van Royal Fireworks uit Losser voldoet nu al aan de eisen van CE-markering en ADR-classificatie voor het seizoen 2013/2014. Dat is dankzij zorgvuldig overleg, enkele aanpassingen aan producten en de testen die wij in China uitvoerden, vlot en probleemloos verlopen.

Testen in China
Door de Europese Unie is voor consumentenvuurwerk een CE-markering (Conformité Européenne) verplicht gesteld. Wij hebben op onze Chinese testlocatie diverse veiligheidstesten uitgevoerd om deze certificering voor Royal Fireworks op orde te krijgen. Het gaat daarbij om zogeheten typetesten en batchtesten. In beide testronden zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Op basis van de testbevindingen zijn de benodigde certificaten door een Notified Body uitgegeven. De vuurwerkimporteur kan hiermee aantonen dat zijn producten aan de Europese veiligheidseisen voldoen.


Transport: ADR-classificatie
Het transport van gevaarlijke stoffen over de weg (ADR) is aan regels gebonden. Ook voor vuurwerk zijn strenge regels van toepassing. Vuurwerk valt onder ADR klasse 1, welke weer is onderverdeeld in diverse subklassen (1.1, 1.2, etc.). In Nederland is het verplicht dat al het consumentenvuurwerk tijdens transport en opslag voldoet aan de subklasse 1.4. Peutz heeft voor al het consumentenvuurwerk van Royal Fireworks deze ADR-classificatie verzorgd. Wij hebben daarvoor op onze Chinese testlocatie verpakkingstesten uitgevoerd, die vervolgens zijn geautoriseerd. Hiermee is formeel vastgelegd dat de vuurwerkproducten binnen Europa voldoende veilig kunnen worden vervoerd.


Klaar voor volgend seizoen
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het volgend vuurwerkseizoen alweer begonnen. Ook in dit seizoen zullen wij voor onze opdrachtgevers er weer op toezien dat de pyrotechnische producten aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Om de veiligheid van o.a. vuurwerk verder te verbeteren zullen wij ook in 2013 de nodige onderzoeken uitvoeren.

Peutz
 
Met alle respect voor Royaal fireworks...maar hoe kan het dan dat er zoveel is afgekeurd??? als dit bedrijf de keuring heeft gedaan??
 
Met alle respect voor Royaal fireworks...maar hoe kan het dan dat er zoveel is afgekeurd??? als dit bedrijf de keuring heeft gedaan??

Omdat men in Nederland misschien niet conform de europese regels keurt, maar strenger is?
Ik kan mij niet voorstellen dat een bedrijf dat ce keurmerk test en eigen standaard hanteerd.
Overigens gaat het bij peutz om adr specificering en niet om ce.
Greetz
 
Denk dat dit stukje tekst juist goed aangeeft wat der zo krom is aan et beleid binnen Nederland en dat de CE beheurlijk aan et falen is, gezien de grote hoeveelheid afgekeurd vuurwerk.
 
Wat ik me dan afvraag en dat zal wel een vraag worden voor Marcel, Hoe zit het nou met die spullen die afgekeurd zijn,kunnen jullie bvb de Nederlandse staat aanklagen in Brussel omdat zij der eigen regeltjes op het vuurwerk besluit hebben gemaakt,en daardoor heel veel schaden hebben geleden.Regels zijn er toch om ze na te leven,ook voor Nederland zelf. Hadden ze maar niet in moeten stemmen met een verenigd Europa,Kunnen jullie die schaden verhalen.??? en wat gebeurd er nu met de spullen die afgekeurd zijn waar wel een CE op zit gaan die naar andere landen.???

En mijn grootste vraag blijft nog steeds waarom pikken jullie (geld ook voor andere importeurs)dit nog steeds,waarom bundelen jullie je niet met allen importeurs en gaan jullie naar Brussel,daar zijn toch de regels gesteld waar iedereen zich aan moet houden.Of wachten jullie tot dat het 2017 is en er dan achter komen dat Nederland nog steeds doet waar ze zelf zin in hebben.???
 
Peutz is toch de NoBo en ILT/VWS heeft dat weer overruled met hun keuringen?

Peutz is niet de NoBo maar de organisatie die het proces namens de NoBo begeleid in China. Peutz werkt voor TUV-Rheinland.

Alle erkende NoBo's, die bevoegd zijn ten aanzien van Richtlijn 2007/23/EG (Pyrorichtlijn) kun je vinden op de volgende pagina: KLIK

Je kunt dus in theorie je vuurwerk afleveren aan een NoBo in het schema van de link hierboven. Het hoeft dus niet perse via een Nederlandse NoBO te verlopen.

@Nismo

Waar jij op doelt is de overheid aansprakelijk stellen. Dit wordt juridisch ook wel de onrechtmatige overheidsdaad genoemd. De ILT is een bestuursorgaan en bevoegd beslissingen hieromtrent te nemen. Je kunt de overheid aansprakelijk stellen maar in de praktijk blijkt dit zeer zeer lastig. Het is wel degelijk mogelijk alleen omdat de wet zegt dat het via een NoBo moet gebeuren, en de NoBo's voornamelijk privaatrechtelijk zijn en geen ZBO (Zelfstandig bestuursorgaan) of onderdeel zijn van de overheid, is het lastig de overheid aansprakelijk te stellen omdat er een privaatrechtelijke schakel tussenzit. Je zou eerder succes hebben door de NoBo aansprakelijk te stellen dan de ILT.
 
Back
Bovenaan