Zo gaan wij ze dit jaar maken:
Benodigdheden:
500 gr. Bloem
50 gr. Gist
10 gr. Zeezout
1 Appel
1/2L Melk
Rozijnen
1 Eitje
1 Citroen
50 gr. gesmolten roomboter
1. Doe een helft van de melk in een steelpannetje, en laat dit iets verwarmen. Gooi hier het gist bij om zo de gist te 'activeren'. Los de gist op door het te mixen met een garde.
2. Pak een grote pan of emmer. Doe hier de 500 gr. bloem in, en voeg hierbij de melk toe met de gist, en de helft van de melk die je nog hebt over gehouden. Voeg ook het eitje toe.
3. Mix nu het geheel tot een deeg. Je kunt het best een mixer gebruiken met deeghaken.
4. Terwijl je het geheel mixt, kun je ook de 10 gr. zeezout toevoegen.
5. Na de zout, kun je ook met een rasp een beetje van de schil van de citroen toevoegen.
6. Nu is het moment aangebroken dat je de blokjes appel erbij kunt toevoegen, en eventueel de rozijnen. Een tip hiervoor is dat je de rozijnen eerst eventjes in witte wijn en een beetje bruine rum laat wellen.
7. Als je alles hebt toegevoegd houden we nog de 50 gr. gesmolten roomboter over. Deze kun je er nu ook aan toe voegen.
8. Als dit klaar is heb je een beetje geduld nodig. Laat het geheel 1 uur rijzen. Doe dit in de bak met een natte doek erover, op een warme plek (kachel).
9. Als dit klaar is kun je het deeg met een ijsschep/ijslepel in de frituur doen. Houd eerst heel eventjes de ijsschep in de frituurpan, en schep daarna een beetje van het deeg in de lepel. Laat daarna zachtjes de bolletjes in de hete olie zakken.
10. Bak de bolletjes in ongeveer 6 minuten mooi goudbruin. Er zal nu een heerlijk knapperig korstje op komen.
11. Laat de oliebollen even uitlekken, en serveer ze daarna bij voorkeur op een bord met een linnenservet. Voeg naar wens nog wat poedersuiker uit de zeef toe.
12. Smullen!
Wil je meer oliebollen maken? Doe je gewoon dit recept x twee. Ik maak dit jaar met mijn pa ook nog wat bollen zonder appel en rozijnen. Deze kun je er dan ook gewoon uit laten.