Nieuwe model output ECMWF: ik zie een verslechtering. De beste periode doe rustiger en droger is, valt 12-18 uur vroeger. Ook is de trek-rug van hogedruk duidelijk minder goed opgebouwd. Er zijn nauwelijks windrichting uit N/NO te zien (<10% van de output).
De windsnelheid die de laatste dagen gemiddeld op 4 a 5 m/s uitkwam zit nu op het uur U al bijna op 6 m/s. Dat is 4 B.
Ook de gemiddelde neerslaghoeveelheid is naar 1,5 mm gestegen, maar de mediaan zit wel dicht bij nul.
Temperatuur zit tussen 3 C in de nacht van 31 dec op 1 januari, overdag 6-8 C.
Als we de oper bekijken zien we het volgende over de periode van 29 december tot en met 31 december.
De noordelijke atlantische oceaan is een komen en gaan van depressies die richting Scandinavie trekken.
Zuidelijker vinden we een Azoren hoog dat opbouwend op transport gaat naar Iberie..
Op de 12 uur UTC op 30e december bevindt dit hoog zich 1000 km west van Porto. Achter een laag dat zich dan met een kern in het Skagerak bevindt bouwt dit hoog een rug op over Ierland-Schotland naar de Farøer eilanden.
De rug houdt het tot middernacht uit, als een opdringende depressie met een kerndruk van 965 hPA ONO onder Ijsland door trekt.
In de loop van de 31 wordt de rug afgebroken aan de zuidkant van de depressie en bereiken de fronten met regen ons land. Boven het Kanaal ontstaat in de namiddag en avond een windveld (in de warme sector) met 6 a 7 B dat in de late avond de Noordzee optrekt. In het hele land valt dan regen, al zijn het gematigde hoeveelheden. De temperaturen lopen daarbij op naar 10 C in het zuidwesten, in het noordoosten is het met 4 C een stuk koeler. In het uitsterste zuidwesten zitten we dan al aan 6B, in het oosten en noordoosten zitten we op 3 a 4B.
Bekijken we GFS dan kunnen we voor het ensemble kort zijn: goed overeenkomend met ECWMF maar voor ons wel met eenbelangrijk timingsverschil: hier valt de beste periode 12-18 uur later en dus precies rond middernacht 31 december. Dan zien we de laagste neerslaghoeveelheden, gemiddeld de laagste windsnelheid.
De kans op opklaringen is hier net als bij ECMWF groter alleen ook hier is dat in de middag zo, bij ECMWF is dat 12 uur eerder (in de nacht van 30-31 december zo).
GFS oper: deze is wel wat gelijkend, maar voor ons heel anders. Hier zien we een laagje van Noord Engeland naar Noord Nederland trekken. Het hoog boven Iberie steekt hier ook een tong uit, maar het Hoog is hier in feit een vrij robuust geheel dat van Noord Afrika via Iberie tot aan Noord Frankrijk reikt. In de avond zitten wie hier dus niet onder afnemende invloed van een rug-as, we zitten hier gewoon onder invloed van een vrij omvangrijk hogedrukgebied ten zuiden van ons dat zich naar het zuiden verplaatst. De
De stabiliserende invloed van dit hoog zorgt voor weinig wind en vrijwel geen neerslag. Het proces van afbraak en daarmee toenemende depressie-invloed is hier ook wat trager.
Kortom: GFS is voor in de ensembles iets beter gezind. De oper is vanzelfsprekend veel gunstiger.
Al met al ben ik minder positief gestemd.