Het weer op 31 december en 1 januari.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoe kan het dan dat ze op het journaal al zeggen dat het een natte jaarwisseling word? Hun kunnen daar nu toch ook nog niks over zeggen eigenlijk?
 
Wel grappig dit. ICON12, GFS12, en ARPEGE12, laten allen het warmtefront overdag wat sneller noordwaarts trekken en/of tijdelijk wat minder actief zijn boven ons land, waardoor het 's avonds vanuit het zuiden langzaam droger wordt. Dan wel die typische warme sector wind er bij; erg vlagerig, kracht 4 of 5, hetgeen behoorlijk storend is voor consuspul. Dit alles bij absurd hoge temperaturen tussen 10 en 15 graden en nog af en toe (mot)regen.

Zou betekenen dat als het front inderdaad wat sneller noordwaarts trekt de stookperiode regionaal nog wel 's iets droger kan uitpakken dan vanmorgen in de 00z runs werd getoond. Uiteraard betekent een sneller doortrekkend front ook die soort 'föhnwind' in het kielzog. Laten we hopen dat deze iets drogere trend doorzet. Aan zo'n langdurig slepend front (zoals in EC00 bijvoorbeeld) heeft niemand wat. Fingers crossed, het luistert allemaal nog steeds zeer nauw. Maar dit is voor nu wel een licht positieve ontwikkeling, even los van de windsnelheid die nog steeds hoog is, ook boven land.

Dan gaan we gewoon nog voor een tandje minder wind (is overigens ook wel echt nodig als ik vandaag ervaar). Bedankt maar weer!
 
Hier in Gorinchem zou het droog zijn volgens buienradar vanaf 23.00 tot 06.00
Wel een klein orkaantje aan wind met kracht 6 dus we zullen het zien.
 
als het net als vandaag wordt is het zonde om al die compounds af te steken..
Hier aan de kust was het echt waardeloos, loeiharde windstoten en smerige regen.
We moeten echt optimistisch blijven over die trekrug/windgat op de 31ste. Zodra die niet te zien is op Arome/Harmonie ga ik me echt druk maken/kut voelen, tot die tijd

:holland:
 
GFS ensemble van 17 uur vanavond.

Kort: de situatie ziet er onveranderd redelijk uit. De neerslagsignalen zijn er die dag zeker en lokaal flink, maar lijken in de avond gezien het snel duikende gemiddelde er in de meeste output snel uit te gaan. Met name het zuidoosten blijft hier goed scoren.
De wind is over al 2-3, in het zuidwesten net 4B rond 0.00 uur.
Temperaturen zijn absurd hoog en komen uit op 10-13 C in de late avond, overdag nog een enkel graad hoger.


De midden regio's:

Midden: deze regio heeft vooral in de ochtend en middag te maken met een grote kans op flink wat regen. Een gemiddelde van 5 mm over het tijdvak, Tegen 0 uur is daar nog 2 mm van over. Dat is gunstig.
Wind: de hele dag 4 B, in de avond afnemend naar 3B.
Temperatuur: in de avond licht dalend van ruim 13 naar 11 C>

Regio West: voor neerslag en temperatuur gelijk aan midden. De wind doet het hier rustiger aan (en dat blijft vreemd, gridpoint midden op Ijsselmeer of zo?) en gaat van 3B naar de grens tussen 2 en 3B.

Regio Oost: in lijn met de andere regio's over het midden, maar wind als in West en temperatuur nog een graad hoger over de hele dag gemiddeld. Dus 14 dalend naar 12 C.

De noordelijke regio;s.

Wadden: houden een langere neerslagpiek. Hier ook gemiddeld 3 mm en juist richting 0.00 uur naar 4 mm i.p.v 2 mm. Kwik door aanvoer over een frisser Waddenzee lager. Overdag 12 en in de avond 10 C.
Wind blijft steeds op 3 B maar zit eerst hoger en later wat lager in de schaal.

Noorwesten: in grote lijnen gelijk aan de Wadden. Kwik net wat hoger, neerslagpiek hier aanhoudend richting 4 mm helaas.

Noordoosten: kwik als in het midden van het land, wind constant op 3 B, neerslag gemiddelde daalt van 3,5 mm over het tijdvak naar 2,5 mm rond middernacht.

De zuidelijke regio's

Regio zuid: Kwik hier zeer hoog. Van gemiddeld 15 C midden op de dag naar 12,5 C tegen middernacht. Neerslag midden op de dag 4 mm gemiddeld, maar daalt naar middernacht toe naar 1,5 mm gemiddeld.
De wind is steeds 3 B maar daalt van 5 naar 4 m/s.

Regio zuidwest: net wat minder zacht dan regio zuid. Neerslag zie regio zuid. Behoorlijk gunstig qua gemiddelde.
Wind de hele dag 4 B, maar in de avond richting grens 3/4B.

Regio zuidoost:
Neerslag gemiddeld het laagst van de hele dag en dalend van 2 mm gemiddeld naar 1,5 mm.
Temperatuur gemiddeld op de dag richting 16 C, in de avond 13 C.
Wind: Van 3/4 B midden op de dag naar grens 2/3B rond middernacht.

Kanttekening: de temperatuurverwachting kent weinig spreiding en is heel zeker.
De neerslag kent in veel regio's stevige pieken. De kans op dit soort pieken is laag. We kunnen wel zeggen dat in deze output regio noord er gemiddeld duidelijk natter vanaf komt dan regio zuid, et name rond middernacht.
De wind: is overal redelijk tot goed. De 5 B wordt nergens gehaald over de dag, in de avond is het overal 3B in het zuidwesten 4B.

Samenvattend: een zeer zacht tot lokaal recordzachte oud en nieuw. Neerslag verzekerd maar met name in het zuiden een afnemende neerslaghoeveelheid. De windsituatie is matig in het zuidwesten tot redelijk elders. In Limburg zelfs goed te noemen.
 

Sorry ik ben nog steeds erg noob in de kaarten. Wat houdt dit precies in? Geen neerslag? En welke tijd is dit?
haha hier nog eentje, het enige wat ik er uit haal is dat ik Nederland herken :p

Wat zien we op die kaart:

- Allereerst Nederland en omgeving. :)

- Het groen/blauw ingekleurde deel is waar neerslag (regen) verwacht wordt op dat tijdstip.

- De cijfertjes in het ingekleurde deel geven de hoeveelheid neerslag aan in mm.

- Boven de kaart, links van het midden staat: 1h-Nds (mm). Dat betekent neerslag die in 1 uur valt (nds=niederschlag, want de kaart komt van een Duitse website).

- Helemaal links bovenaan staat dit: "Init: Wed,28DEC2022 12Z". Dat is de tijd en datum waarop deze berekening is gestart; 28 december 2022 om 13:00 uur. (12Z = 12 uur zulu tijd = 12 uur UTC. NL tijd in wintertijd is UTC +1 uur)

- Helemaal rechts bovenaan staat: "Valid: Sun,01JAN2023 00Z". Dat is de datum en tijd waarvoor deze kaart geldt, dus in dit geval 1 uur 's nachts op 1 januari.

- Helemaal links onder de kaart staat: "Data: GFS OPER 0.250º". Dat is op welke berekening deze kaart gebaseerd is. In dit geval dus de Oper (operational/hoofdberekening) van GFS.

- De gekleurde balk onderaan is een legenda die aangeeft welke kleuren bij een bepaalde hoeveelheid neerslag horen.


Hopelijk kunnen jullie hier wat mee. :yes:

Trouwens, misschien een handig weetje: 1 mm regen is hetzelfde als 1 liter per vierkante meter (1L/m2). Geeft misschien een iets beter perspectief om wat voor hoeveelheden het gaat. :wink:

Eddy.
 

Vind je erg positief over de wind. Te positief eigenlijk.
Let in deze situaties, zonder stabilisatie van de grenslaag (eerder een neutrale opbouw), ook even op de stroming op geringe hoogte. De praktijk leert dat in dergelijke warme sectoren, met vrijwel rechte isobaren (= krachtenevenwicht en dus nauwelijks energieverlies) en doorgaande WA onderin, er blijvende uitwisseling/doormengning is in de onderste 3000ft. Dat maakt dat de meeste modellen uitgaan van een te lage gemiddelde windsnelheid, daar de juiste uitwisselingsfactor lastig te vatten is (deels resolutie bepaald).

Vergis je dus ook zéker niet in het effect van de gusts in deze situatie. Die maken dat het periodiek écht storend kan zijn. Uiteraard, hoe verder naar het zuidoosten hoe beter. Maar als je de uitvoer nu ziet, kun je simpelweg niet zeggen dat de wind overal 'redelijk tot goed' is. Maar goed, dat is mijn bescheiden mening :wink:.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Bovenaan