CE- Markering Vuurwerk

Wat is dan het nut van de CE keuring ? De CE keuring is er om ervoor te zorgen dat de producten met dat logo'tje aan de Europese regels voldoet. Maar als elk land dat anders doet heeft het totaal geen nut toch ? Zo jaag je alleen maar de kosten van het vuurwerk omhoog :s


ik wou net zeggen, het staat er toch, uiteindelijk zal het allemaal hetzelfde worden.
dus dat betekend of gaasverpakkingen weg in nederland of de andere krijgen ook gaasverpakkingen. Ik vrees eerlijk gezegd het laatste met de gevolgen van dien. We gaan er gewoon niet onderuit komen dat er dingen gaan veranderen op alle gebieden.

Dat je je cakes zo bij de lidl in duitsland bij de kassa in je winkelwagen kan leggen zal denk ik ook wel anders gaan worden.
 
Laatst bewerkt:
Ik denk het niet Thresher.

Die gaasverpakkingen is ooit eens uit nood geboren als een soort van paniek reactie vanuit Nederlandse importuers na Enschede om zeker aan de 1.4G calssificatie te voldoen. Deze verpakkingen zijn nog nergens op europees nivo gekeurd bij bijvoorbeeld Ineris in Frankrijk of het BAM Instituut in Duitsland. Bijde Europees erkend als keuringsinstituut voor vuurwerk. TNO is dat echter NIET!

De gaas verpakking voldoet ook niet aan de UN richtlijnen overigens. Dus als men zich wil verenigen met Europa dan denk ik dat de gaas verpakkingen gaan sneuvelen, gelukkig.

CE Keurmerk is overigens leuk, maar ieder land kan dat naast zich neer leggen wat vuurwerk betreft. Zolang de Europeese wetgeving inzake vuurwerk niet rond is kan men dat blijven doen.
 
Red Baron. Stel dat het zo is wat je zegt, en ik denk ook dat het zo is,omdat ik tot op heden nog geen definitieve Europese richtlijnen hebt gezien over de CE keuring, waarom maken sommige Nederlandse importeurs dan zoveel haast met die keuring?
Want er zijn met die keuringen ontzettend hoge kosten gemoeid.
Het blijft voor mij een wat warrig verhaal allemaal.
 
Red Baron. Stel dat het zo is wat je zegt, en ik denk ook dat het zo is,omdat ik tot op heden nog geen definitieve Europese richtlijnen hebt gezien over de CE keuring, waarom maken sommige Nederlandse importeurs dan zoveel haast met die keuring?
Want er zijn met die keuringen ontzettend hoge kosten gemoeid.
Het blijft voor mij een wat warrig verhaal allemaal.

Heu paniekvoetbal? Ik heb er ook even geen antwoord op . In belgie moet ook alles gekeurd zijn, voor de wetgever. Maar daar is ook geen sprake van een verplichte CE keuring ofzo. dit is zuiver overheidsbeleid. En staat los van Europa dus.

Misschien dat een importeur hier meer uitsluitsel over kan geven? Of is het toch zuiver weer (ver??) voorruit lopen op de rest. Met andere woorden we willen weer het beste jongetje zijn uit de europeese klas?
 
De importeurs spreken allemaal over de verplichte keuring die rond moet zijn op 1 januari 2010. Meer info hebben wij gewoon niet op dit moment.
Ik zal daar toch naar gaan vragen om daar meer over te weten komen
 
CE-markering: Richtlijn pyrotechnische artikelen (2007/23/EG)

ProductomschrijvingDe richtlijn is van toepassing op pyrotechnische artikelen. Onder een pyrotechnisch artikel wordt verstaan:

een artikel dat explosieve stoffen of een explosief mengsel van stoffen bevat die tot doel hebben warmte, licht, geluid, gas of rook dan wel een combinatie van dergelijke verschijnselen te produceren door middel van zichzelf onderhoudende exotherme chemische reacties;

vuurwerk;

pyrotechnische artikelen voor theatergebruik. Dit zijn pyrotechnische artikelen die bestemd zijn voor binnenshuis of buitenshuis plaatsvindend podiumgebruik. Daarbij horen ook film- en tv-producties of soortgelijke vormen van gebruik;
pyrotechnische artikelen voor voertuigen. Deze artikelen vormen een onderdeel van een veiligheidsvoorziening in een voertuig dat pyrotechnische stoffen bevat waarmee die of een andere voorziening wordt geactiveerd.

Pyrotechnische artikelen worden door de fabrikant in een bepaalde categorie ondergebracht op grond van hun toepassing, doel en gevaar. Daarbij is het geluidsniveau ook inbegrepen. Producten die onder deze definitie vallen (tenzij vermeld onder de Uitzonderingen) dienen te voldoen aan de fundamentele veiligheidseisen van de richtlijn. De fabrikant of importeur is daarvoor verantwoordelijk en dient ook bepaalde administratieve verplichtingen te vervullen. Vervolgens krijgen de producten een CE-markering, waarmee ze vrij verhandelbaar zijn in de gehele Europese Economische Ruimte (EER). Voor het verkrijgen van CE-markering is geen subsidie beschikbaar.


Uitzonderingen
Deze richtlijn is niet van toepassing op:

pyrotechnische artikelen bestemd voor niet-commercieel gebruik, overeenkomstig de nationale wetgeving, door strijdkrachten, politie of brandweer;
uitrusting die onder het toepassingsgebied van Richtlijn 96/98/EG valt;
pyrotechnische artikelen bestemd voor gebruik in de lucht- en ruimtevaartindustrie;
klappertjes die speciaal zijn ontworpen voor speelgoed en andere artikelen die onder het toepassingsgebied vallen van Richtlijn 88/378/EEG inzake de veiligheid van speelgoed;
explosieven die onder het toepassingsgebied van Richtlijn 93/15/EEG vallen;
munitie, zijnde projectielen en drijfladingen, alsmede losse flodders die worden gebruikt in draagbare vuurwapens, artillerie en andere vuurwapens.

Officiële teksten
Europese richtlijn:
Richtlijnnummer 2007/23/EG
Vindplaats: PB nr. L 154 van 14-06-2007

Nederlandse wetgeving:
Titel: Vuurwerkbesluit
Vindplaats: Staatsblad 33 van 2002.
Dit besluit is in werking getreden op 26 februari 2002.
De bepalingen van de Richtlijn zijn nog niet opgenomen in het Vuurwerkbesluit.

Overgangstermijn:
De lidstaten dienen uiterlijk op 4 januari 2010 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast te stellen en bekend te maken om aan deze richtlijn te voldoen. De bepalingen voor vuurwerk van de categorieën 1, 2 en 3 worden vanaf 4 juli 2010 toegepast. Voor de andere pyrotechnische artikelen, vuurwerk van categorie 4 en pyrotechnische artikelen voor theatergebruik worden de richtlijnen vanaf 4 juli 2013 toegepast.
De tekst van de richtlijn is te vinden op de website van de Europese Commissie: http://eur-lex.europa.eu en is ook op te vragen bij de medewerker CE-markering van de EVD. Daarnaast is de volledige afgedrukte tekst van de richtlijn en de Nederlandse wetgeving te bestellen bij:

Sdu-Uitgevers
Postbus 20025, 2500 EA Den Haag
Telefoon: (070) 378 99 11
Fax: (070) 385 43 21
E-mail: [email protected]
Website: www.sdu.nl
Controlerende instantie
Nog niet bekend

Geharmoniseerde normen
Informatie over en bestellen van geharmoniseerde normen:

Nederlands Normalisatie Instituut (NEN)
Postbus 5059, 2600 GB Delft
Telefoon: (015) 269 03 90
Fax: (015) 269 01 90
E-mail: [email protected]
Website: www.nen.nl
Informatie

Ministerie(s) Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu
Directie Risicobeleid
Postbus 30945, 2500 GX Den Haag
Telefoon: (070) 339 41 21
Fax: (070) 339 12 86
Website: www.vrom.nl

Branche- en belangenverenigingen
Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN)
Postbus 51, 8190 AD Wapenveld
Telefoon: (0321) 312 0 25
Fax: (0321) 317 0 95
E-mail: [email protected]
Website: www.vuurwerkbranche.nl

Keuringsinstellingen
Nando (New Approach Notified and Designated Organisations)
Website: www.ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/




Datum: 15.12.2008
Bron: EVD - Nummer: 228838

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 228838 bij de medewerker CE-Markering (Gabriëlle Kühn), e-mail [email protected], telefoon (070) 778 89 95.
 
Nieuwe ontwikkelingen vuurwerk

De commissie CEN/TC 212 'Pyrotechnic articles' ontwikkelt normen die zullen vallen onder de Europese Richtlijn 2007/23/EC. Deze normen zullen de 'EN 14035-serie' vervangen. Eind juni worden deze normontwerpen verwacht.

NEN voert het secretariaat van CEN/TC 212.

CEN/TC 212 bestaat uit vijf werkgroepen:WG 1: Fireworks, category 1-3 (leiding: Duitsland)
WG 2: Fireworks, category 4 (leiding: Frankrijk en Italië)
WG 3: Theatrical pyrotechnic articles, category T1 and T2 (leiding: Verenigd Koninkrijk)
WG 4: Pyrotechnic articles for vehicles (leiding: Frankrijk)
WG 5 : Other pyrotechnic articles, category P1 and P2 (leiding: Frankrijk)

De vijf normontwerpen van WG 1 zijn :

prEN 15947-1 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 - Part 1: TerminologyprEN 15947-2 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 - Part 2: CategorisationprEN 15947-3 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 - Part 3: Requirements for labelingprEN 15947-4 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 - Part 4: Test MethodsprEN 15947-5 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 - Part 5: Requirements for construction and performanceUw commentaar

U kunt uw commentaar vóór vrijdag 11 september indienen. De Nederlandse normcommissie kan dan uw commentaar meenemen. U kunt ook nog participeren in deze commissie. Eind juni kunt u via www.nen.nl deze normontwerpen bestellen.

http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher.Dispatcher?id=278315&parentid=000009
 
En dan vooral dit stuk (categorie 3):

Artikel 7

Leeftijdsgrenzen

1. Pyrotechnische artikelen worden niet verkocht of anderszins ter beschikking gesteld aan consumenten jonger dan:

a) vuurwerk

Categorie 1: 12 jaar;

Categorie 2: 16 jaar;

Categorie 3: 18 jaar;


BIJLAGE I

Fundamentele veiligheidseisen

1. Elk pyrotechnisch artikel moet de prestaties leveren die de fabrikant bij de aangemelde instantie heeft opgegeven om maximale veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen.

2. Elk pyrotechnisch artikel moet zo zijn ontworpen en gefabriceerd dat men zich er met behulp van een passend proces veilig van kan ontdoen met minimale gevolgen voor het milieu.

3. Elk pyrotechnisch artikel moet correct functioneren wanneer het gebruikt wordt waarvoor het is bestemd.

Elk pyrotechnisch artikel moet onder realistische omstandigheden worden getest. Indien dit niet mogelijk is in een laboratorium, moeten de tests worden uitgevoerd onder de omstandigheden waarin het pyrotechnische artikel zal worden gebruikt.

De volgende gegevens en eigenschappen moeten in voorkomend geval worden gecontroleerd of getest.

a) Ontwerp, constructie en kenmerkende eigenschappen, inclusief gedetailleerde chemische samenstelling (massa en percentage van de gebruikte stoffen) en afmetingen.

b) Fysische en chemische stabiliteit van het pyrotechnische artikel in alle normale, te verwachten omgevingsomstandigheden.

c) Gevoeligheid voor de normale, te verwachten hantering en vervoersomstandigheden.

d) Compatibiliteit van alle componenten wat chemische stabiliteit betreft.

e) Weerstand van het pyrotechnische artikel tegen vocht wanneer het bestemd is om in vochtige of natte omstandigheden te worden gebruikt en vocht de veiligheid of betrouwbaarheid negatief kan beïnvloeden.

f) Weerstand tegen lage en hoge temperaturen wanneer het pyrotechnische artikel bestemd is om bij dergelijke temperaturen te worden bewaard of gebruikt en het afkoelen of opwarmen van een component of van het pyrotechnische artikel in zijn geheel de veiligheid of betrouwbaarheid negatief kan beïnvloeden.

g) Veiligheidsvoorzieningen om voortijdige of onbedoelde inwerkingstelling of ontsteking te voorkomen.

h) Passende instructies en, waar nodig, markeringen inzake het veilig hanteren, opslaan, gebruiken (inclusief veiligheidsafstand) en verwijderen in de officiële taal of talen van de ontvangende lidstaat.

i) Weerstand van het pyrotechnische artikel, de verpakking ervan of andere componenten tegen aantasting onder normale, te verwachten opslagomstandigheden.

j) Specificatie van alle benodigde apparatuur en accessoires en van gebruiksaanwijzingen voor de veilige werking van het pyrotechnische artikel.

Tenzij anders vermeld in de instructies van de fabrikant, moeten de pyrotechnische artikelen hun pyrotechnische samenstelling bevatten tijdens het vervoer en bij normale hantering daarvan.

4. Pyrotechnische artikelen mogen niet bevatten:

a) commerciële springstoffen, met uitzondering van zwart kruit of een samenstelling voor een lichtflits;

b) militaire explosieven.

5. De verschillende groepen pyrotechnische artikelen moeten ten minste ook aan de volgende voorschriften voldoen:

A. Vuurwerk

1. De fabrikant brengt vuurwerk krachtens artikel 3 onder in verschillende categorieën op basis van netto explosieve massa, veiligheidsafstanden, geluidsniveau en dergelijke. De categorie staat duidelijk vermeld op het etiket.

a) Voor vuurwerk van categorie 1 moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

i) de veiligheidsafstand bedraagt minstens 1 m. Indien nodig, kan de veiligheidsafstand echter minder bedragen;

ii) het maximale geluidsniveau op de veiligheidsafstand is niet meer dan 120 dB (A, imp) of een gelijkwaardig geluidsniveau gemeten aan de hand van een andere geschikte methode;

iii) categorie 1 bevat geen rotjes en ratelbanden, al dan niet met flitspoeder;

iv) knalerwten in categorie 1 bevat niet meer dan 2,5 mg zilverfulminaat.

b) Voor vuurwerk van categorie 2 moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

i) de veiligheidsafstand bedraagt minstens 8 m. Indien nodig, kan de veiligheidsafstand echter minder bedragen;

ii) het maximale geluidsniveau op de veiligheidsafstand is niet meer dan 120 dB (A, imp) of een gelijkwaardig geluidsniveau gemeten aan de hand van een andere geschikte methode.

c) Voor vuurwerk van categorie 3 moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

i) de veiligheidsafstand bedraagt minstens 15 m. Indien nodig, kan de veiligheidsafstand echter minder bedragen;

ii) het maximale geluidsniveau op de veiligheidsafstand is niet meer dan 120 dB (A, imp) of een gelijkwaardig geluidsniveau gemeten aan de hand van een andere geschikte methode.

2. Vuurwerk mag uitsluitend gebouwd zijn met materialen die de risico’s van brokstukken voor de gezondheid, gebouwen of het milieu zoveel mogelijk beperken.

3. De ontstekingsmethode moet duidelijk zichtbaar zijn en worden aangegeven aan de hand van etiketten of instructies.

4. Vuurwerk mag niet op een grillige en onvoorspelbare manier bewegen.

5. Vuurwerk van de categorieën 1, 2 en 3 moet beschermd zijn tegen onbedoelde ontsteking, hetzij door een beschermlaag, hetzij door de verpakking, hetzij door de constructie van het artikel. Vuurwerk van categorie 4 moet tegen onbedoelde ontsteking beschermd zijn door methodes die door de fabrikant worden gespecificeerd.
 
Waarschijnlijk staan in deze normvoorstellen alles over testmethoden en limieten aan grammen per tube, soorten kruit en totaal kruitgewicht.

Vind het vreemd dat je dit moet bestellen. Ik zal eens kijken wat ik via de EC voor elkaar kan krijgen...

groeten, Jos


 
Ik heb CEN gevraagd, maar zij geven aan dat zij de normeringen / voorschriften nooit zullen overleggen naar particulieren of bedrijven.
Dit gaat via een instituut in elke lidstaat.
Op het Duitse forum zijn ze tegen hetzelfde aangelopen helaasch.

In Nederland dusch NEN, alwaar je per norm moet betalen.

prEN 15947-5 Pyrotechnic articles - Fireworks category 1, 2 and 3 -
Part 5: Requirements for construction and performance
Als die norm komt wil ik er wel 21 euri voor betalen, maar voor 1-4 ga ik geen geld neerleggen.

Misschien een idee om dit via een importeur te proberen, al heb ik het idee dat die vooral geinteresseerd zijn om dit goedkoop en snel te doen. Het hoe is dan iets minder belangrijk.

Wel grappig dat dit in China gaat gebeuren. Als er ergens met regels, specificatie's en wetgevingen gesjoemeld wordt is het daar wel...

Alvast dank voor de te nemen moeite Jos
Ben benieuwd of je het voor elkaar weet te boksen.
 
Dat klopt wel dat elk land een CE-keurmerk moet hebben,maar elk land mag zijn eigen regels hanteren qua kruitinhoud van het product.

Het zal toch te gek zijn als de andere landen ook deze producten zouden mogen verkopen in NL zonder gaasverpakking,een beetje krom toch?

Brussel kan wel zeggen hier moet het aan voldoen............

Kijk maar naar de afstanden voor het afsteken van vuurwerk,dat verschild toch ook per land.

nederland mag dan wel poep regels gaan maken dalijk, maar wij mogen dalijk in belgie en duitsland gewoon leggaal ce gekeurde artikelen halen:) en wie weet wat daar onder gaat vallen;) en dan kan nederland jouw niks meer maken... tenminste als ik het goed begrepen heb:P
 
^ hierboven, ja en het leuke is dat overal de prijs omhoog zal gaan kijk maar eens in duitslands cakes zijn net zo duur als Nederland geworden voor 2010 :D WAT PRACHTHIG DIT!

Nee, illigale circuit zal nu juist gaan groeien omdat dit gewoon te duur word, en producten zullen waarschijnlijk wel verdwijnen hier en daar.

Landen mogen uitzonderingen maken in de regels zoals in belgië de knallers dat zullen zijn gok ik, dit wil niet direct zeggen dat t in Nederland legaal is.



Daarnast:

volgens mij moet het product eenmalig als het nieuw op de markt komt gekeurd worden.

Wat je dan krijgt het word dan goedgekeurd of niet?
Vervolgens hoef je toch niet ieder product opnieuw te laten toetsen of het voldoet aan de eisen als het allemaal dezelfde inhoud heeft?

Of is dit wel het geval?
 
Laatst bewerkt:
Daarnast:

volgens mij moet het product eenmalig als het nieuw op de markt komt gekeurd worden.

Wat je dan krijgt het word dan goedgekeurd of niet?
Vervolgens hoef je toch niet ieder product opnieuw te laten toetsen of het voldoet aan de eisen als het allemaal dezelfde inhoud heeft?

Of is dit wel het geval?

Van een product worden samples genomen die vervolgens worden gekeurd conform de gestele eisen. Indien een product positief is gekeurd, ontvangt deze een CE-merk plus o.a. een indicatie- en specificatienummer. De fabrikant kan daarna beginnen aan de commerciële productie ervan. Hierna is de importeur er vrij in enkele stuks te laten toetsen op normering en kwaliteit, tenzij anders voorgeschreven.

Maar als een importeur product X en Y op de markt wil brengen die qua specificaties en inhoud hetzelfde zijn, zullen beide producten gekeurd moeten worden.
 
Hmm lijkt me sterk,

Volgens worden toch de samples in dit geval getest, deze komen door de keuring en dan mag het ingevoert worden met het CE keurmerk?

Wat nu dus ook al gebeurt in belgië?

Waarom zouden ze alles stuk voor stuk gaan testen?
Bijvoorbeeld slof voor slof alles gaan inspecteren?

nee lijkt me sterk.
Volgens mij doen de importeurs heel overdreven hierover, zodat ze nog meer geld kunnen beuren van liefhebbers :wink:
 
Zoals we beloofd hadden houden we u op de hoogte wat betreft de CE keuring op vuurwerk.
Afgelopen jaar zijn we er behoorlijk druk mee geweest, maar klaar zijn we beslist nog niet, wel voor een aantal artikelen, maar zeker nog niet voor alles.
Wel zijn onze labels dit jaar al aangepast op de nieuwe regels, dus op het nieuw bestelde vuurwerk staat een zeer uitgebreid veiligheidsreglement.

Ook weten we inmiddels meer over wat het voor u als consument of dealer gaat betekenen.
Zo mag de dealer het nog in voorraad hebbende vuurwerk verkopen tot 2013.
Moet de importeur alles wat hij nieuw Nederland binnen laat komen per 3 juli 2010 CE gekeurd hebben.
En zijn er een aantal artikelen die vanaf 12 jaar gekocht mogen worden (zoals babyvuurpijltjes) door de consument en zullen de grote single shots voor 18 jaar en ouder worden. Dit gaat in per 3 juli 2010.

De testen die gedaan worden zijn dus erg zwaar, maar omdat de testen nog in een zeer begin stadium zijn, raad ik nog steeds aan met vuurwerk voorzichtig om te gaan en dan heb ik het niet over wat hierboven staat, uiteraard moet je altijd oplettend blijven en geen dingen doen met vuurwerk waar het niet voor bedoeld is, maar ik doel meer op dat je met vuurwerk niet moet gooien.
In de CE wordt een test uitgevoerd waarbij het vuurwerk door elkaar wordt geschut, dit is speciaal voor het laten vallen van vuurwerk door personeel, maar ook door de consument.
In het verleden is daar nooit zo veel aandacht aan besteed, maar is mijn inziens wel één van de grootste oorzaken van vuurwerk wat niet afgaat zoals het hoort, hier kon eigenlijk de producent
tot op heden niet veel aan doen, maar met de CE keuring willen ze dat stuk dus vooral veiliger maken.
Maar voordat al het vuurwerk echt stuiterproef is, zijn we nog wel een paar jaar bezig denk ik, dus
blijf voorzichtig met vuurwerk omgaan.
Binnen ons bedrijf gaan wij er ook meer op hameren, met laden en lossen zal er strenger op gelet worden, dat er niet gegooid mag worden met de dozen.
Op het moment dat u het koopt, ligt deze verantwoording in u handen.

Lees duidelijk onze veiligheidsregels voordat u gaat afsteken even aan het begin van de avond, bereid het even voor, neem even de tijd om alle lontjes los te maken en ga even kijken waar u gaat staan, en ga ook alvast bedenken waar gaat u familie staan, u steekt af dus u maakt de regels.

Heeft u vragen over het veilig afsteken van vuurwerk, neem dan altijd contact met ons op, wij beantwoorden u vragen graag zodat we nooit achteraf te laat zijn.

Bedankt voor u tijd,

Evelien Arler- Marijn


Dit vond ik op de site van witte-tenten
 
Op blauwtje en rooitje van marijn vond ik al een duidelijker gebruiksaanwijzing met een bredere opzet. Ik vind dit zelf helemaal niet verkeerd er staat duidelijk op de beschijving hoe je met het product om moet gaan.
 
Back
Bovenaan