Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
Dit is wat ik ervan denk (Als het fout is, zeg waarom)
Als vuurwerk een CE-keurmerk heeft, is het dus officiëel (Door de EU) goedgekeurd, wat betekent dat het volgens de EU veilig en legaal is. Waarom is het dan niet legaal in Nederland, wat deel uitmaakt van de EU?
Dat is net wat Nederland zo stom laat lijken tov de rest van de EU. Als ze slimmer waren, zouden ze gewoon de regels van de EU accepteren, zelfs als het gaat om vuurwerk.
Online webshops menen dus ook niet in overtreding te zijn als zij CE-keurmerk verkopen. Vaker berichten gehad met de mededeling: Vuurwerk wat wij verkopen is CE gekeurd dus toelaatbaar in de hele Europese Unie.
Maar alleen Nederland maakt hier een probleem van. Andere landen hoor je niets over online vuurwerk bestellen. Misschien Duitsland en een beetje België maar ook als je die sites bekijkt. Ze versturen alleen niet naar Nederland de overige landen wel.
Het blijft krom dat een vuurwerkhandelaar uit een ander land geen vuurwerk mag verkopen aan een Nederland terwijl daar wel CE-keurmerk op zit
Belangrijke uitspraak van de rechter in een geschil tussen TNO en Hardix Vuurwerk
Verantwoordelijkheid voor naleving (CE-)richtlijn ligt bij importeur en niet bij aangemelde instantie
http://www.ce-uitspraken.eu/ce-uitspraken/verantwoordelijkheid-voor.html
Had deze uitspraak ook opgemerkt een aantal dagen geleden.
De uitspraak is op dat punt niet geheel verrassend aangezien de preambule overweging 12 van de Pyrorichtlijn luidt:
De verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat pyrotechnische
artikelen aan deze richtlijn en met name aan die
fundamentele veiligheidseisen voldoen, ligt bij de fabrikant.
Indien de fabrikant niet in de Gemeenschap is gevestigd,
dient de natuurlijke persoon of rechtspersoon die een
pyrotechnisch artikel in de Gemeenschap invoert, erop toe
te zien dat de fabrikant heeft voldaan aan zijn verplichtingen
uit hoofde van deze richtlijn of dient hij alle
verplichtingen van de fabrikant over te nemen.
Ofwel, een importeur die zijn vuurwerk uit een land als China importeert, is dus verantwoordelijk.
De zin waar het om draait van de uitspraak die Moontan heeft doorgelinkt:
De rechtbank stelt voorop dat de verantwoordelijkheid voor naleving van de verplichtingen van de Richtlijn, waaronder de verplichting tot het (laten) verrichten van een conformiteitsbeoordeling, op grond van de Richtlijn bij de importeur ligt en niet bij TNO.
Maargoed TNO is echt puur alleen voor het controleren of de regels correct nageleefd worden en de importeurs zijn zelf verantwoordelijk. Als ze maar 1 foutje begaan krijgen ze figuurlijk de doodstraf.
TNO (tegenwoordig TUV-Rheinland) is de aangemelde instantie die de conformiteitsbeoordeling doorloopt zodat de CE-markering kan worden aangebracht. De ILT is belast met de naleving van het Vuurwerkbesluit en kan dus steekproefsgewijs het vuurwerk testen, en dus concluderen of de CE-markering rechtmatig is afgegeven of niet. Wat dus niet bleek te zijn volgens de ILT, 26% afgekeurd. De importeur is op diens beurt weer verantwoordelijk voor de uitslag van de tests van de ILT.
Bovengenoemde uitspraak zegt eigenlijk: Importeur, jij bent verantwoordelijk als TNO de CE-markering onterecht heeft verleend. Dat is dus het kromme![]()