Nu we afstevenen op een kerst en jaarwisseling met alleen maar zwaarder wordende beperkingen heb ik steeds meer vrede met het vuurwerkverbod. Het is niet het enige (meer) wat het moet ontgelden. Het wordt in een breder perspectief geplaatst. Ook ben ik blij met de uitspraak van de rechter gisteren. Ik moet er niet aan denken dat de verkoop van vuurwerk over een kleine twee weken ineens weer doorgang zou gaan vinden. Dat richt meer schade aan het imago van vuurwerk aan dan dat het goed doet. Klinkt misschien gek, willen sommigen wellicht niet horen, maar het is m.i. wel zo.
En ja, ik ben het ermee eens dat het tot stand komen van het verbod slaat als een tang op een varken. Twee partijen hebben Corona misbruikt om dit verbod er door heen te krijgen door het spelen van een vies spelletje.
Maar laten we eerlijk zijn. Als we kerst straks praktisch per huishouden moeten gaan doorkomen, moeten we dan de illusie hebben dat we de jaarwisseling dan wel als vanouds zouden kunnen gaan vieren? Het is een rare tijd, en helaas heeft onze hobby daar ook erg onder te lijden. Net als zoveel andere hobby’s. Dat moeten we ook kunnen accepteren, hoe moeilijk soms ook. Ook ik zie niet altijd het nut in van alle opgelegde maatregelen, maar ik realiseer me ook dat het immense dilemma’s zijn die het kabinet nu moet overwegen waarvan we achteraf pas echt zullen kunnen zeggen of het daadwerkelijk geholpen heeft. Zaak is om de belasting op de zorg nu niet verder op te laten lopen, zoals o.a. heho dit ook al aangegeven heeft.
Op het forum zie ik geregeld reacties dat we niet in complottheorieën moeten verzanden. Maar als ik andere reacties, ook in dit topic lees, moet ik zeggen dat sommige reacties ook aardig onderweg zijn om in een complottheorie te passen. Wij focussen ons enorm op vuurwerk. Begrijpelijk, het is voor velen van ons een passie. Maar dat zorgt ook dat er een tunnelvisie ontstaat. Dat zorgt er ook voor dat wij politieke partijen nu als onze vuurwerkvijand gaan zien. Dat zorgt er ook voor dat we gaan denken dat heel Den Haag zich nu met het enige vraagstuk bezig houdt: hoe krijgen we vuurwerk uit de samenleving gebannen. Neem bijvoorbeeld de avondklok. Sommigen beweren dat de avondklok gebruikt wordt om de jaarwisseling zodanig te sturen dat een permanent vuurwerkverbod beter te motiveren is. Ik vind dat echt behoorlijk richting complotdenken gaan. Ik geloof niet dat de politiek deze vermeende verborgen agenda voert. Ik zie het meer als het (misschien hopeloos) grijpen naar noodmaatregelen om te bewerkstelligen dat de stijging in besmettingen gestopt wordt en niet verder oploopt met extra druk op de zorg als gevolg. De avondklok in verband brengen met een permanent vuurwerkverbod gaat mij dan ook echt veel te ver. We moeten ons er bewust van blijven dat het gevaar groot is dat we wat vuurwerk betreft in een tunnelvisie terecht komen. En we moeten ervoor zorgen dat we een realistische blik op de werkelijkheid blijven houden. We moeten blijven bij de feiten en ons niet gek laten maken door vermoedens die het gevolg zijn van een tunnelvisie. Voor het grootste deel van politiek Den Haag is het vuurwerk maar een van de vele zaken waar ze zo af en toe eens mee te maken krijgen omdat dat nu eenmaal onderdeel van hun werk is. Slechts enkele partijen/personen zien het als missie om vuurwerk uit de samenleving te bannen. Dit laatste is ijdele hoop, vuurwerk valt niet meer te bannen uit de samenleving. Bij een permanent verbod wordt vuurwerk een andere versie van drugs. Dat is ook niet uit de samenleving te bannen met alle ellende waar we nu mee te dealen hebben. Overigens zeg ik niet dat drugs gelegaliseerd moet worden, begrijp me goed
Ik ben er van overtuigd dat er partijen zijn die oprecht denken dat een vuurwerkverbod gaat helpen om de zorg te ontlasten tijdens de jaarwisseling. Dat een vuurwerkverbod gaat helpen om de handhaving makkelijker te maken. En wij weten allemaal dat een vuurwerkverbod ook averechtse resultaten oplevert. Dat de genomen maatregelen met betrekking tot vuurwerk niet altijd en overal de gewenste resultaten op zal leveren. Dat zien we zelfs in de praktijk op het gebied van handhaving al volop gebeuren. Het feit dat er partijen zijn die in een vuurwerkverbod de oplossing zien voor de
komende jaarwisseling biedt hoop. Zolang er partijen zijn die dat denken, en dat zijn niet de minste partijen in de kamer, zolang zijn die partijen niet per definitie tegen vuurwerk.
Het is dus zaak om die partijen te laten geloven in de koppeling corona-vuurwerkverbod. Dat de gewenste uitwerking in de praktijk anders uit zal/kan pakken, daar komen we vanaf 1 januari wel op terug. Daar ligt voor de branche, maar ook voor ons een taak.
Het is ook zaak om de politiek te blijven voorzien van juiste informatie. Na corona gaat de vuurwerkdiscussie verder daar waar het gebleven is. Corona kan er wel voor gezorgd hebben dat de kaarten intussen wat anders op tafel liggen. Maar ik heb niet de illusie dat het inmiddels een hamerstuk is geworden.
Het is ook zaak om de media actiever te gaan confronteren met het hoge gehalte aan fakenews dat nu de wereld in geslingerd wordt. En met de media ook de voedingsbronnen van de media zoals burgemeesters, politiewoordvoerders en ‘explosievenexperts’. En uiteraard, misschien wel de belangrijkste doelgroep: de medeburger.
Kortom, de strijd is nog niet gestreden. Het is wel vijf voor twaalf. Maar laten we de moed niet in de schoenen zinken met z’n allen. Er lopen mooie (extra) initiatieven om de traditie te redden. Met alleen schreeuwen of actievoeren komen we niet verder. Met negativiteit en het opgeven van hoop en moed boeren we alleen maar verder achteruit. Met het (blijven) wijzen naar elkaar en andere partijen vormen we geen front. Laten we de dialoog meer op gaan zoeken. Zowel intern in de vuurwerkwereld als extern. Daar geloof ik in als het op vuurwerk aankomt.