Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notitie: This feature may not be available in some browsers.
IJzel!
Hoog in de lucht valt de neerslag namelijk als sneeuw. Door het binnendringen van de warmere lucht hoger in de atmosfeer smelt deze winterse neerslag. De sneeuw gaat hierdoor over in een meer vloeibare vorm: regen.
Vervolgens komen de regendruppels boven de grond terecht in een koudere laag. Hierdoor daalt de temperatuur van de druppels, waardoor ze onderkoelt raken. Dit betekent dat de temperatuur van de regendruppel onder het vriespunt ligt, maar de druppel nog niet overgaat in sneeuw of ijs. Zodra deze regen met een temperatuur van minder dan 0 graden het aardoppervlak raakt, vriest het meteen vast en dus is er sprake van ijzelvorming.
Timing
Volgens de laatste inzichten krijgt het zuiden van het land aan het einde van de Kerstavond te maken met de ijzel. Rond middernacht heeft deze neerslag zich over vrijwel het hele land uitgebreid. Alleen in Limburg is geen sprake van onderkoelde regen. Daar lijkt de temperatuur van de onderste luchtlagen boven het vriespunt te blijven. Deze ‘warme’ regen valt dan plaatselijk wel op een wegdek met een temperatuur beneden het vriespunt, waardoor het ook hier lokaal spekglad kan worden.
In de loop van de Kerstnacht lijkt de ijzel in het westen over te gaan in sneeuw. Tijdens de Eerste Kerstdag verplaatst het hele zaakje zich naar het noordoosten. In West-Nederland gaat de sneeuw in de loop van de dag dan ook over in regen, terwijl het oosten en noordoosten dan te maken krijgen met (natte) sneeuw. In de loop van de avond komen wij achter alle storingen te liggen, waardoor het vanuit het zuidwesten droog wordt.