Vuurwerkverbod raakt bedrijven: 'We verliezen de kers op de taart'

Door Juan de Graaf | 5 apr 2025 om 19:08
Vuurwerkverkopers moeten vanwege het aankomende vuurwerkverbod een andere bron van inkomsten vinden in de winter. Veel gedane investeringen leveren hen bovendien niets meer op. NU.nl sprak met bedrijven die vuurwerk verkopen.
Veel bedrijven hebben hun opslag begin april al vol liggen met vuurwerk. Een deel van die voorraad is over van de jaarwisseling, maar het vuurwerk voor 2026 is ook al besteld. Jean Paul Hendriks, eigenaar van Kampeerwereld Hendriks in Ermelo, heeft in zijn magazijn acht pallets met vuurwerk staan.

Vuurwerk was ook voor hem vaak een bijverdienste. Die valt nu weg. Hendriks, die het verbod slecht vindt onderbouwd, gaat het missen. "We verkopen normaal gesproken niet veel kampeermaterialen in december, dus vuurwerk was een goede aanvulling. Het is lastig om alternatieven te vinden die we op zo'n schaal kunnen verkopen."
Hendriks denkt met warme gevoelens aan het enthousiasme bij klanten voor het vuurwerk dat hij verkocht. "We zien veel vaders en moeders met hun kinderen in de winkel. Sommige kinderen liggen nachten wakker voor het kopen van vuurwerk. Sommigen kennen de catalogus uit hun hoofd als ze in de winkel staan."
Maar die traditie lijkt dus te verdwijnen. "Als bedrijf red ik het wel, al moet ik wat anders verzinnen voor de winter. Maar dit verbod is vooral onduidelijk en het gedrag van een kleine groep verpest het plezier van de rest."

'Moeten duizenden geïnvesteerde euro's afschrijven'
Ivar Maris, eigenaar van bouwmarkt Hubo in Kapelle, zegt zesduizend kilo vuurwerk in de opslag te hebben liggen. Hij vreesde na het nieuws van afgelopen week dat hij dat niet meer zou kwijtraken. "Het zou in ieder geval schelen als het verbod pas een jaar later ingaat", zegt hij. Dat lijkt inderdaad te gaan gebeuren. Het kabinet verwacht namelijk dat een verbod komende jaarwisseling niet haalbaar is. Maar een definitief besluit daarover is nog niet genomen.
Het vuurwerkverbod gaat lokale gepassioneerde vuurwerkverkopers hoe dan ook pijn doen. "We hebben afgelopen jaar ongeveer 6.000 euro geïnvesteerd in de opslag voor vuurwerk", zegt Van Maris. "Dat bedrag moeten we afschrijven."

Compensatie van overheid?
Vuurwerkverkopers hebben vaak fors geïnvesteerd in veiligheid. Zo zijn in de opslag en bij het verkooppunt sprinklers geïnstalleerd. En er gelden meer opslagregels, vertelt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. "Het maakt bijvoorbeeld zelfs uit welke heftruck je gebruikt", zegt hij.
Van Maris en Groeneveld vinden dat de overheid de investeringen moet compenseren. "Die investeringen zijn na het verbod opeens nul euro waard", zegt Groeneveld. "Je kunt er niets meer mee."

Wat Hendriks betreft verdwijnt het vuurwerk overigens niet volledig uit zijn winkel. "Bij de jaarwisseling van 2021-2022 gold vanwege corona ook een vuurwerkverbod. Toen draaiden we heel goed met kindervuurwerk. Je zag dat mensen daar toch op af kwamen." Vuurwerkliefhebbers vertelden eerder over hun gevoel bij het vuurwerkverbod. Zij leefden 364 dagen toe naar een nacht met vuurwerk. Lees meer daarover in onderstaand artikel.

Bron: NU.nl
Artikel: https://www.nu.nl/ondernemen/635157...drijven-we-verliezen-de-kers-op-de-taart.html

vuurwerkverbod-NU.nl_1.jpg
 
Back
Bovenaan