Gehaktballen van Jonnie Boer:
Ingrediënten 4 personen
Rundergehakt (ong 500 gram). Dit komt niet zo
precies. De meeste winkels hebben wel een ponds
verpakking liggen.Mager rundergehakt is natuurlijk
ook prima
2 eetl ketjap manis iets uitschieten mag ook
1 eetl grove mosterd. Dit mag best een flinke grote lepel
zijn
1/2 eetl zout. Niet teveel ,altijd voorzichtig met het zout
1 eetl mosterd. Dit is dus gewone Franse mosterd
1 theel cayennepeper en ook hier mag je flink uitschieten
lekker pittig hé
2 eieren groot of klein maakt niet uit
100 gram paneermeel. Goed opletten hoeveel het is want
als je het nog een keer maakt meet je het op het
gevoel af. Ook goed.
1 pot vleesfond
Heel belangrijk want hier krijg je toch een
lekkere jus van.Een pot is ongeveer 380 ml
25 gram boter
En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond
Bereidingswijze
Ok, en nu aan het werk. Met je handen, dus eerst even goed wassen. Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast rusten. Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.
De beste gehaktbal ooit nog even bakken
Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.
Bron:
Chef kok Jonnie Boer