Recepten topic.

Status
Niet open voor verdere reacties.

omepje

VWC Moderator
Forumleiding
De dagen rond Kerst staan vaak ook in het teken van lekker eten en drinken met vrienden en familie.

Heb jij lekkere recepten of recepten die je traditiegetrouw elk jaar weer maakt? Deel ze hier met ons!
 
Ben wel eens benieuwd welke hapjes jullie ieder jaar weer op tafel hebben.

- flinke pan groente soep
- gehaktballetjes
- stokbrood met smeer spul
- oliebollen en appelbeignets
- ham

Zijn zo wat kleine dingen die er ieder jaar weer bij horen te zijn.
 
Alles wat er ook met een verjaardag op tafel staat +
Zelfgemaakte eiersalade
Oliebollen
Appelflappen (zelf gefrituurd)
 
Eend met Whisky

Benodigdheden:

Een eend van circa 8kg.
2 grote flessen whisky
500 gr speklapjes
1 fles olijfolie

Bereiding :

- De eend larderen(= door rijgen met spek) en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
- De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
- Een Longdrinkglas voor de helft vullen met whisky
- De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.
- De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken;
- Het tweede glas whisky leeg drinken en de eend in de oven zetten;
-Na twintig minuten de oven op 200 graden zetten en twee glazen met whisky vullen.
- Beide glazen opdlinken en de scherven van het eerste glav oplaapen.
-Nog een halff glav insjenke en opdlinke
- Na een half uuj de hoven opedoen om deend te sjekke
-Blandwondesalv in de batkaamer gaan naale en op de bovekent van de linkehand doenn
- Deh hove een sgop geve
- Twee glave wiski insjenke ent middelste glav leegdwinke.
- De nove opedoen naadatte eerste glav leeggis en sjotel vastpakke.
- Blantwondesalf op binnekant van de regthand doenn en deend oprape
- Deend noggis oprape en met een handoek de bwantwondesalf van deend vege
- De hane ontfette med viskey en de tupe salff weerr oprape.
- Tkapotte glazzepvege enn deent trug in de hove duuwe.
- De tweede flez wiki opedoen en wee ofereindsette
- Opstaan fan de floer en de zpekreepjus onder de kaast veege
- Noggis plobeern opsstaan wan de vjoer en ... togmaa blijfe sitte.
- Ui vless dlinke wandte glave sijn kabot
- Denoven afsette, dooge sluite en omfalle

SMALLEKEL EETZEN
 
librijes-gehaktballen.jpg



Gehaktballen van Jonnie Boer:

Ingrediënten 4 personen

Rundergehakt (ong 500 gram). Dit komt niet zo
precies. De meeste winkels hebben wel een ponds
verpakking liggen.Mager rundergehakt is natuurlijk
ook prima
2 eetl ketjap manis iets uitschieten mag ook
1 eetl grove mosterd. Dit mag best een flinke grote lepel
zijn
1/2 eetl zout. Niet teveel ,altijd voorzichtig met het zout
1 eetl mosterd. Dit is dus gewone Franse mosterd
1 theel cayennepeper en ook hier mag je flink uitschieten
lekker pittig hé
2 eieren groot of klein maakt niet uit
100 gram paneermeel. Goed opletten hoeveel het is want
als je het nog een keer maakt meet je het op het
gevoel af. Ook goed.
1 pot vleesfond
Heel belangrijk want hier krijg je toch een
lekkere jus van.Een pot is ongeveer 380 ml
25 gram boter
En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond



Bereidingswijze
Ok, en nu aan het werk. Met je handen, dus eerst even goed wassen. Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast rusten. Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.

De beste gehaktbal ooit nog even bakken

Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.



Bron:
Chef kok Jonnie Boer
 
Stoofperen!!!

1 grote zak stoofperen. (zelf nog schillen die *** dingen).
kaneel
bruine basterd suiker.

Schil de peren en snij ze door de helft. haal de pit er uit en doen ze allemaal in een grote pan met water (tot ze onder water staan).
Zet dit op groot vuur, en voeg voor de eerste keer een klein beetje kaneel en suiker toe.
Laat dit een poosje opwarmen en voor dat het gaat koken voeg je nog een beste scheut kaneel toe en flink wat basterd suiker. (doe niet aan hoeveelheden, puur op het gevoel!!)
Laat dit met zijn allen een mooie poos koken.
Af en toe even een flink klap met de lepel door de pan en als je dat doet het vocht proeven (zoetheid) als je het nog niet zoet genoeg vind nog wat suiker toevoegen (pas op met kaneel, dit niet te veel)
Laat dit verder door gaan tot de peren mooi gaat zijn (richting bruinig aan toe)
laat de pan afkoelen als je van koude stoofperen houdt anders direct op tafel.
Als je peren overhoudt deze met het kookvocht weg zetten (trekt nog zo lekker na)

Eetse!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Bovenaan