Oud en Nieuw: Nederland

moontan

VWC lid
Officieel hoort het niet in dit topic thuis, maar het lijkt me leuk om een topic te wijden aan de Oud en Nieuw viering in ons eigen land: Nederland.

Oud en Nieuw: 31 december en 1 januari
Oudejaarsavond wordt gevierd met vrienden en familie. Er worden spelletjes gedaan rond de eettafel, of men kijkt televisie waar uitgebreid teruggeblikt wordt op belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Een typische Nederlandse traditie is de conferencier die het laatste anderhalve uur van de avond via de televisie het oudejaar uitgeleide doet. De avond gaat gepaard met het eten en drinken van allerlei lekkers, maar de oliebollen blijven bij de Nederlanders favoriet.
images


Tijdens de jaarwisseling zelf beginnen de kerkklokken te luiden, wordt er met champagne getoast op het nieuwe jaar en gaat de Nederlander de straat op om vuurwerk af te steken en de beste wensen uit te wisselen met de buren. Nieuwjaarsdag verloopt wat rustiger. Vaak worden ouders bezocht om gelukwensen uit te wisselen. Voor de kust van Scheveningen verzamelen zich ieder jaar om 12.00 uur een paar duizend dappere mensen om de traditionele nieuwjaarsduik in de ijskoude Noordzee te nemen.

Vraag aan de leden:
Het lijkt mij leuk als jullie allemaal iets schrijven over jullie belevenis van de oud en nieuw viering.
Zijn er in de omgeving waar jullie wonen of waar jullie geboren zijn bepaalde tradities op oudejaarsavond/nieuwsjarsdag?

Alle verhalen zijn welkom
 
oud en nieuw in genemuiden:

Bij ons begint de oudjaarsdag met jawel... uitslapen :D Na een uur half tien eens een keer uit de veren te komen wordt er eerst stevig geontbeten. Daarna is het de emmer carbid pakken, melkbus op de schouder en op de fiets hup, naar het havenplein. Daar zijn z'n 10 a 20 mensen met melkbus lekker aan het schieten. Met denksel of met bal. Natuurlijk je broertje mee nemen die de bal weer ophaald xD vindt die geweldig :P S'middags gaan we naar me oma en daar gaan we 2x eten. Smiddags en s'avonds. dan om 20:00 is ff lekker naar buiten wat afsteken en daarna weer eens naar binnen. Dan begint het om 0:00 De champagne wordt geschonken de 500 grammers gaan de lucht in en er wordt weer lekker wat afgekleft en gekust tijdens het "beste wensen" wensen. Daarna gaan we nog ff naar het open straat vuur van 3 bij 3 meter Lekker warm met biertje in de hand. Daarna lekker slapen en is het nieuwjaarsdag. Dan gaan langs vrienden etc om daar ook geluk te wensen en zo gaat het bij ons ;)
 
Oud en nieuw in de provincie groningen:

Dat begint met om 6 uur wakker worden door de carbid knallen hier wat ik helemaal niet erg vind :) Om 10 uur stipt begin ik altijd met een mat. Daarna word de hele dag geknalt met vrienden tot een uur of 18:00 dan gaan de eerste fonteinen aan en de kleinere cake's gaan de lucht in. Meestal komt rond 20:00 familie. Die gaan meestal meteen naar binnen om wat te drinken en oliebollen en appelbeignets te eten. Ik blijf de hele avond door stoken met meter pakketjes kleinere cake's. Meestal ga ik dan rond 23:00 naar binnen om mijn potten collectie van boven te halen en die in de garage te zetten zodat ik er makkelijk bij kan. Dan zitten we tot 00:00 gezellig bij elkaar met hapjes en de televisie aan. Om 00:00 wensen we elkaar een gelukkig nieuw jaar en gaat de gehele familie maar naar buiten om te genieten van het vuurwerk. Meestal is dat rond 2:00 wel afgelopen en gaan we naar binnen wat drinken met mensen uit de buurt. Die gaan meestal rond 3:30 weer weg en dan gaan wij op bed moe maar toch tevreden.

Ik ben niet zo goed in verhalen schrijven dus ik hoop dat jullie het wat vinden :)
 
Laatst bewerkt:
Foekepotten
Met al dit lawaai zijn we aangeland bij de jaarwisseling, die altijd gepaard gaat met veel herrie. Nu hebben we daar vuurwerk voor, maar in Friesland en delen van de Achterhoek wordt ook nog geschoten met carbid. Heel Nederland zit aan de oliebollen en appelflappen, maar in sommige streken, onder meer in Limburg, worden ook de traditionele wafels gebakken en gegeten. Oud en Nieuw wordt van oudsher gevierd met samenzang, maaltijden, heilwensen, optochten en vuren. Daar is nog niet zo gek veel in veranderd. In het Zuidhollandse Heinenoord gaat de bevolking om precies twaalf uur naar de sluis, vanwaar men door het dorp trekt, terwijl gezang 292 van Rhijnvis Feith wordt gezongen; Uren, dagen, maanden, jaren, vliegen als een schaduw heen... In het Overijsselse Ootmarsum staat de ommegang onder leiding van een nachtwacht, die gewapend met een grote ratel alle Ootmarsummers völ heil en zèègn wenst. In enkele Zeeuwse plaatsen, zoals 's Heerenbroek, lopen kinderen nog met de koenkelpot. Ze trekken langs de huizen waar ze een liedje zingen voor geld. Ook in het Overijsselse Goor trekken verklede kinderen op oudejaarsavond van deur tot deur om geld in te zamelen. Zij hebben een foekepot, een pot die bespannen is met een varkensblaas met in het midden een rietje. De traditie om tijdens de feestdagen geld aan de burgerij te vragen is ook nog te herkennen in het nieuwjaarszingen van kinderen in de Brabantse plaatsen Budel en Gastel en in de oudejaarsrondgang in het Limburgse Thorn. De krantenjongen die zijn kaartje op oudejaarsdag afgeeft, maakt, zonder dat hij het weet, deel uit van dezelfde traditie. Ook de vuren hebben de eeuwen overleefd. Kerstboomverbrandingen zijn in het hele land, vooral bij jongeren, populair.

Niijierstogjen
In het noorden van ons land is het nieuwjaarsslepen (nijjierstogjen), nog steeds een geliefde bezigheid. In de nacht van 31 december op 1 januari wordt alles wat onbeheerd staat - hekjes, gereedschap, brievenbussen - meegenomen en ergens verderop weer neergezet. De rechtmatige eigenaars hebben op nieuwjaarsdag in ieder geval wat te doen. In talloze Friese plaatsen halen oudejaarsverenigingen stunts uit. Het is de kunst om de landelijke pers te halen. De oudejaarsvereniging Frijsteat De Folgeren is al jaren succesvol met spectaculaire acties zoals met de Neeltje Jacoba, de Starfighter en de zweeftrein. Daarbij hangen de bewoners uit De Folgeren aan bomen en huizen borden en spandoeken op, met teksten die niet alleen het gedrag van dorpsgenoten becommentariëren, maar ook de plaatselijke en zelfs landelijke politiek bekritiseren.

Alle verschillende Oud en Nieuw gebruiken hebben gemeen dat we op een zo feestelijk mogelijke manier het nieuwe jaar in willen gaan. Of we nu warme bisschopwijn of champagne drinken en roomboteramandelstaven, oliebollen of regionale versnaperingen als nieuwjaarskoeken, nieuwjaartjes, broedertjes of knieperties eten, om twaalf uur wenst heel Nederland elkaar luidruchtig een goed nieuwjaar.

bron:
http://www.pluskrant.nl/index.php?itemid=433
 
Het ''slepen'' gebeurt hier ook. Ze nemen vanalles mee en zetten het ergens anders neer. Zo hadden wij voor oud en nieuw een tekoop bord in de tuin staan dat bord kwam van een paar straten verder op. Het slepen gebeurd meestal naar het uitgaan.
 
Dit jaar vervoer ik mijn vuurwerk met een kruiwagen in hey welbekende brabant, haha dat wordt knallen geblazen met genoeg lekkers te eten hoop ik hehe.

1 ding is zeker, we beginnen als we wakker zijn al gauw met stoken, en zullen lang doorgaan.

Verder zien we wel hoe het lopen, wordt een tegekke nieuwjaar dit jaar!
Of niet Roeland? :p

P.s. Schieten ze ook in Brabant carbid, wil dat wellis meemaken :rolleyes:
 
Dit jaar vervoer ik mijn vuurwerk met een kruiwagen in hey welbekende brabant, haha dat wordt knallen geblazen met genoeg lekkers te eten hoop ik hehe.

1 ding is zeker, we beginnen als we wakker zijn al gauw met stoken, en zullen lang doorgaan.

Verder zien we wel hoe het lopen, wordt een tegekke nieuwjaar dit jaar!
Of niet Roeland? :p

P.s. Schieten ze ook in Brabant carbid, wil dat wellis meemaken :rolleyes:

Haha afgelopen jaar schoten ze hier carbid ja..:D Verder word er dit jaar een top oud en nieuw:wink: Voor jou misschien wat rustiger omdat je aan de Rotterdamse begrippen bent gewend hehe:p

Oliebollen zullen er dit jaar ook wel zat zijn hoop ik, dat is gewoon een vaste traditie.
 
Dit jaar ga ik voor het eerst niet meer 's middags stoken, maar wat altijd standaard is, is bij ons oudejaarsavond. Rond een uur of 18:00 zetten wij altijd de kachel aan en komen diverse oudejaarsavond programma's op tv. Dan bakt mijn vader voor de laatste keer oliebollen en gaan we maar rustig aftellen. Rond een uur of 22:00 komt vaak die staatsloterij op tv en ja dan, als dat op tv komt, dan komt het kippenvel gevoel weer naar boven. Af en toe gaat er nog wat vuurwerk de lucht in.
Dan komt Rene froger op tv met This is the moment en dan weten we het als vuurwerkfreaks wel hoe laat het is:D
 
Hier vind ik het altijd gewelig met oud en nieuw. Wij wonen in een wijk met veel kleine kinderen, dus het sterft hier van de jonge gasten die de hele dag door met rotjes en dergelijke. Prachtig om te zien.
Wij wonen tegen over een weiland, daar stonden vorig jaar twee groepen met zo'n 10 carbid bussen op een rij, wat een heerlijke dreunen komen hier vanaf zeg en ze werden in salvo's geschoten.
Verder wonen hier niet echt freaks jammer genoeg, vorig jaar was ik de enige die echt vuurwerk afstak, verder vooral veel vaders met een famillie pakket en een paar losse potten.
Ook hier geld dat er de gehele dag door over heerlijke hapjes zijn.
Olliebollen en appelflappen in overvloed.
 
De laatste dag(en) van het jaar blijft voor mij standaard van 10 tot 2 stoken. ben nu 22 en het word eigenlijk alleen maar gekker. elk jaar staat er meer vuurwerk in de kamer. dit jaar loopt het op naar zo een 1000 a 1200 euro, kun je leuk spul voor kope:rolleyes:

zoals ieder jaar zet ik mijn wekker om 9 uur, even alles voor bereiden. dan is het aftellen tot 10 uur (houd me nu altijd aan de tijden, ben geen 14 meer:P) ik open altijd met een mat, een knalblok of een paar nitraten/vlinders in een kringetje. daarna is het ouderwets sloffen rotjes, grondbloemen, pijltjes en doosjes thunderkings+ natuurlijk het non-NL spul er door jassen. en af en toe natuurlijk even naar binnen om wat oliebollen te eten!:D

Ieder jaar vier ik oud & nieuw op een andere lokatie, dit is er in geslopen doordat ik het leuk vind qua afwisseling. zo heb ik ieder jaar een andere straat met ander vuurwerk en een ander publiek. :cool:

eens in de zoveel jaar ga ik langs bij mijn neef, hij heeft nu de grootste carbid bus van nederland (tenminste, heb nooit groter gezien.:shocked:)

kijk maar op de foto met een bus van 1200 liter:


en hier is ie in de maak:


erg leuk natuurlijk om mee te maken:shocked:

verder knal ik van af dat het donker is siervuurwerk, eens in het half uur even naar buiten om een mooie pot of pijl af te steken:) na het vuurwerk word het standaard zuipen (natuurlijk ook om te vergeten dat het voorbij is:sad:)

dit stelt mijn oud & nieuw ongeveer voor.

groeten Genius,
 
Fantastisch om jullie verhalen te lezen.
Ik geniet hier enorm van.
In de jaren zeventig en tachtig was het ook traditie om op oudejaarsavond de kerstbomen op een stapel te gooien en in de brand te steken. Iets wat je tegenwoordig niet veel meer ziet. Op 27 december, de dag na Kerstmis gingen we met de vrienden uit de straat om kerstbomen op te halen maar ook om de kerstbomen te stelen uit de achtertuinen.
De kerstbomen stalden we bij een vriend in een grote schuur.
Op Oudejaarsavond sleepten we die bomen naar een plein bij ons in de straat en toen ging de fik er in. Af en toe een pallet er boven op.
Die stapel bleef lange tijd branden.
En de hele buurt stond er om heen.
Dat waren gezellige tijden.
 
Laatst bewerkt:
Het is eigenlijk apart dat je tegenwoordig de vreugdevuren van o.a. kerstbomen en dergelijke niet meer veel ziet. Waar zou dit aan liggen? Aangezien veel oudere mensen die tijden toch wel mee hebben gemaakt.. Bij mij is het rond 1 uur alweer bijna helemaal stil. Je hoort nog wel in de verte freaks knallen. Maar de gezinnen in de wijk zie je bijna nergens meer en veel huizen zijn ook donker. Erg jammer.
 
Tegenwoordig is het verboden in de meeste steden om openbaar vuur te hebben. Hier kwam standaard de brandweer de straat in (hmm hoe komt dat nou?). Als er maar iets fikte kwamen ze al de boel blussen. Ik vind het toch een stukje sfeer die verwaterd.
 
denk dat t vooral veel met individualisering te maken heeft.
je ziet steeds minder dat mensen samen komen met O&N om feest te vieren.
heb in de laatste 8 jaar maar 1 keer een vreugdevuur meegemaakt.
wel zie je in de kleinere plaatsen vaker "saamhorigheid".

mensen vieren blijkbaar liever hun eigen feestje tegenwoordig..
 
wij gaan met oud en nieuw s'avonds naar rijssen bij m'n oma, daar stoken we altijd en daar hebben ze wel vuur gemaakt met allemaal oude meubels enzo altijd gezellig daar

Fantastisch om jullie verhalen te lezen.
Ik geniet hier enorm van.
In de jaren zeventig en tachtig was het ook traditie om op oudejaarsavond de kerstbomen op een stapel te gooien en in de brand te steken. Iets wat je tegenwoordig niet veel meer ziet. Op 27 december, de dag na Kerstmis gingen we met de vrienden uit de straat om kerstbomen op te halen maar ook om de kerstbomen te stelen uit de achtertuinen.
De kerstbomen stalden we bij een vriend in een grote schuur.
Op Oudejarsavond sleepten we die bomen naar een plein bij ons in de straat en toen ging de fik er in. Af en toe een pallet er boven op.
Die stapel beelf lange tijd branden.
En de hele buurt stond er om heen.
Dat waren gezellige tijden.
 
Ik zal dan ook maar vertellen over de jaarwisselingen in Rotterdam en Den Haag van wat ik meegemaakt heb.

De dagen voor oud en nieuw is het over het algemeen vrij rustig in de regio Rotterdam, zeker vergeleken bij Den Haag waar er ruim voor de jaarwisseling veel meer geknal te horen is. Over het algemeen heb je in Rotterdam te maken met vele aardszeikerds die bij het minst geringe reppen over het bombardement en gedurende de dag kom je dus veel zeikerds tegen. Ook komt oom agent met grote regelmaat langs en is het afsteken van vuurwerk eigenlijk niet leuk. Op de dag zelf wordt er vergeleken met bijvoorbeeld Den Haag dan ook weinig vuurwerk afgestoken, maar wordt er godzijdank heerlijk geklaagd. In de avond is het in Rotterdam ook rustig en wachten de meeste mensen tot 12 uur, dan gaat men naar buiten en steekt men het vuurwerk af. Vreugdevuren heb je hier niet meer, die zijn sinds de jaren 80 verboden en er wordt nogal streng gecontroleerd door de politie. In Den Haag daarentegen is het de hele dag knallen geblazen. In de avond heb je ook her en der vreugdevuurtjes. Ook kom je in Den Haag relatief weinig gezeik met oom agent en lokale buurtbewoners tegen. Qua beleving 2 totaal verschillende steden.
 
Ik weet nog van vroeger jaren 90 dat in Den Haag, in de wijk Laakkwartier een hele grote stapel met pallets lag, kerstbomen en ander hout. De politie stond erbij en vond het niet erg. Het enige waar ze op lette was op giftige stoffen, zoals autobanden, vuilniszakken. Het was op de kruising van de Linneusstraat en de allerpiersonlaan midden in een woonwijk.
Sinds 2000 is het verplaatst naar de Paets van trooswijk straat. Een mooi vreugde vuur met escorte van de politie. Sindsdien zijn er geen ( grote ) Problemen op getreden behalve dronken mensen. http://www.youtube.com/watch?v=Uu6HHlLee40&feature=related

Hier zie je het.
 
In onze wijk was het 2 jaar geleden heel gezellig omdat een jongen (mijn buurmannetje) heel veel vuurwerk had ,en iedereen bij ons voor op het veld kwam. Oudere mensen rondlopen met schalen met oliebollen was een heel mooi gezicht weet het nog precies. Maar dit verandere omdat er een stelletje jongeren meet vuurwerk begon te gooien en daarom veel mensen lekker voor hun huis bleven staan. De buurjongen gaat nu voort uit dus stookt niet meer en is het een stuk rustiger in de straat. Maar ik doe er veel aan om dit te gaan veranderen dit jaar en het gewoon weer te maken net als 2 jaar geleden. De hele wijk op een veld van 70 bij 50 meter ongeveer en in het midden een grote plek om te stoken. Prachtig!

:D
 
Kegsbaume Râuhzu

Kegsbaume Râuhzu

Onderstaand nog een schitterend verhaal over kerstboomverbranding in de jaren zeventig.

Opgegroeid in Voorburg (Voâburrag), en klein dorpje vlakbij ’s-Gravenhage dat moedig weerstand blijft bieden tegen de Haagsche annexatieplannen, vulden wij de kerstvakanties begin jaren zeventig met de nationale Haagsche sport: “Kegsbaume Râuhzu“.

In die tijd hadden de mensen nog de goede gewoonte om een afgedankte kerstboom na bewezen diensten gewoon uit het raam de straat op te keilen, wel wetend dat er tientallen groepen jongens rondzwierven , die wel raad wisten met dit brandhout.
Sommigen dumpten de boom al op 27 december! Iedere straat had zijn eigen ‘gang’ , en wij trokken er in groepjes van 4 tot soms wel 20 jongens opuit om zo veel mogelijk kerstbomen te veroveren.

Meisjes deden in die tijd nog niet mee (behalve Marjolein, maar Marjolein was dan ook al zestien, kon vreselijk goed voetballen en wist zeker dat ze later mannequin zou worden, dus voor haar maakten we een uitzondering…).
Wij verspreidden ons door de buurt en zodra iemand een kerstboom zag riep hij zo hard mogelijk: “KEGSBAAAAAUM” (Kerstboom dus). Iedereen kwam dan aangestormd om de boom zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Veilig voor de andere gangs dan, want stevige knokpartijen om een kerstboom waren eerder regel dan uitzondering.
Vervolgens werd boom op de ‘geheime’ bergplaats opgeslagen tot de oudejaarsnacht, en dan werd er één groot nieuwjaarsvuur van gemaakt (en niet alleen van die bomen trouwens: alles wat maar een beetje wilde fikken werd op dat vuur gegooid; vooral autobanden waren populair…).

De wedstrijd was natuurlijk welke straat de grootste fik zou hebben, vandaar dat de rivaliteit tussen de verschillende groepen soms behoorlijk uit de hand liep, ondanks geregeld politie-optreden…De grootste gang uit de buurt had zelfs een busje rondrijden met acht oudere jongens erin, die als knokploeg fungeerden en iedere gevonden geheime bergplaats ogenblikkelijk leegroofden.
Tegenwoordig organiseert de brandweer één vreugdevuur per wijk, en het schijnt zelfs dat de politie gevonden illegale bergplaatsen laat ontruimen wegens brandgevaar. Wij verstopten de bomen gewoon in de kelderboxen onder het flatgebouw, hoezo brandgevaar?

Is dit inderdaad een typisch haagsche traditie, of sloegen jullie elkaar als kind ook de hersens in voor een ouwe kerstboom?

Artikel is van de website:
http://jeugdsentimenten.net/2005/12/27/kegsbaume-ruhzu-kerstbomenjacht/
 
Mensen: volgende week gaat het weer gebeuren: Oudejaarsdag 2008
Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe jullie oud en nieuw vieren: los van het vuurwerk uiteraard, want dat is voor freaks het hoofditem
Wat doen jullie gebruikelijk op deze dag en avond?
TV kijken, spelletjes doen? Of hebben jullie een groot feest?
Of iets anders?
 
Back
Bovenaan