Oud en Nieuw in andere landen: Zwitserland

moontan

VWC lid
Algemeen
Een kanton is in Zwitserland een deelstaat van de federatie. Er zijn 26 kantons in Zwitserland die allemaal een eigen vlag hebben.

Gerechten
De Zwitserse keuken is voornamelijk gebaseerd op oeroude, traditionele recepten. Ondanks deze richtlijn voor het hele land is het moeilijk om typisch nationale gerechten te noemen, aangezien de talloze streekgebonden specialiteiten de overhand hebben. Wel kan gezegd worden dat in heel Zwitserland kaas zeer veel gebruikt wordt in de meest uiteenlopende gerechten. Hierbij kan gedacht worden aan fondues en raclette, soepen, soufflés, salades en zelfs zoete gerechten.
Verder staat Zwitserland natuurlijk bekend om het aardappelgerecht rösti.

Tradities
Zwitserland is het land van de vele tradities op oudejaarsavond.
Hoeronder worden twee tradities uitvoerig belicht.

Oudejaarsoptocht in Wil
De oudejaarsoptocht in Wil heeft een relatie met de zogenaamde lantaarnvisitatie. Vroeger was voor alle huizen een noodverlichting verplicht en de controle daarop werd door een stadscommissie gedaan.
Deze inspectie vond en vindt nog steeds plaats op oudjaarsavond. Weliswaar wordt de noodverlichting nu nog slechts aanbevolen, maar traditiebewuste huiseigenaren hangen op deze avond nog steeds een petroleumlamp of een lantaren met een kaars aan hun gevel.
Om zes uur 's avonds trekken honderden kinderen onder begeleiding van tamboers met zelfgemaakte lampions door de verduisterde stad. Op drie pleinen zingen jong en oud onder begeleiding van de stadsmuziek bij feestverlichting. Ter afsluiting worden twee vrolijke liederen gezongen, daarna krijgt elk deelenemende kind een gebakje. Op nieuwjaarsavond worden de lampions bekeken en de besten worden met gaven in natura beloond. De lampionoptocht kan samenhangen met het feit dat de beambten bij de lantaarnvisitatie door lichtdragers werden begeleid, wat door de kinderen werd overgenomen.

Urnäscher Silversterkläuse
Het volksgebruik van de Urnäscher Silversterkläuse, dat al meer dan 200 jaar bestaat, heeft zich in de loop van de laatste decennia ontwikkeld van bedelen in zeer eenvoudige maskering tot een kunstzinnige aangelegenheid. Tegenwoordig dragen de Kläuse gewaden en maskers waarvan het maken reusachtig veel moeite kost.
Er kunnen drie groepen van figuren worden onderscheiden: de Schönen (mooie), over wie nog gesproken zal worden, de Wüeschte (lelijke), die natuurlijke materialen zoals dennentakken, mos, etc. en afschrikwekkende maskers dragen, en de Schö-Wüeschte, die met dezelfde materialen werken als de Wüeschte, maar niet zo lelijk willen zijn. De meesten treden op in Schappeln (kleine groepen), waarin ze van huis naar huis trekken, hun gejodel en hun klokken laten horen en de familie een goed jaar wensen. Zij krijgen daarvoor wat geld dat gebruikt wordt als bijdrage voor kleding en eten en drinken. De hoofddeksels van de mooie Kläuse zijn rijk versierd en het maken kost vaak meer dan honderd uur. De Wiber (wijven) dragen rijk versierde kappen met figuren, de Mannevölcher (mannen) gesneden en geschilderde bouwsels op een vlakke bodem, die scènes uit het volksleven uitbeelden. Alle kostuums worden gedragen door mannen, want het dragen van de klokken is een vermoeiende aangelegenheid. De Wiber hebben een riem met meestal 13 kleinere bellen, de mannen dragen ieder een grote bel op de borst en op de rug.
Dit volksgebruik vindt in vergelijkbare vorm op twee dagen plaats, namelijk met oudjaar en op 13 januari

Oudejaarsavond in Zurich
De waterkant van Zürich biedt het grootste Nieuwjaarsfeest van Zwitserland met diverse gratis evenementen. Het hoogtepunt is de 20 minuten durende vuurwerkshow. In 2006 verzorgd door Parente uit Italie
Van 20.00 tot 3.00 uur is het meer van Zürich en de Limmat Rivier één van de aantrekkelijkste locaties in Zwitserland met een volgepakt programma muzikaal en culinair vermaak.
Vanaf 23.40 uur gaan de kerkklokken vooraf aan de countdown voor middernacht. Wanneer de klokken met hun Nieuwjaarsgeluiden stoppen, is het tijd voor het hoogtepunt van de organiserende hoteldirecteuren van Zürich: de vuurwerkshow boven Zürich. Ongeveer 200.000 bezoekers kwamen in 2006 op dit evenement af.

Vuurwerk
Vuurwerk mag het gehele jaar in Zwitserland worden verkocht.Je kan daar alles kopen maar je moet wel minimaal 18 jaar zijn en je moet een verklaring ondertekenen waarin je verklaart zelf verantwoordelijk te zijn.
Klasse 4 vuurwerk mag ook gekocht worden (grote blokken, shells), mits je een brandblusser in de auto hebt liggen.

Websites van vuurwerkwinkels in Zwitserland
http://www.feuerwerk-pur.ch/index.htm
http://www.feuerwerk-handel.ch/
http://www.fireworkshop.ch/shop/oxid...72f10.84481355
 
Netjes hoor Moontan. Maartre, ff voor de duidelijkheid : Dus je kan als particulier gewoon klasse 4 vuurwerk kopen mits je een brandblusser in de auto hebt ??
 
Leuk stukkie weer moontan zo zie je maar weer hoe gebruiken verschillen in verschillende landen...
En de vuurwerkwetgeving is inderdaad heel wat soepeler daar zolang je een brandblusser hebt zal het niet willen in Nederland in verband met de gevolgen maar het klinkt best leuk :rolleyes:
:bye:
 
Back
Bovenaan