Oud-en-Nieuw is in Tsjechie een enorm belangrijk feest dat daar echt de gehele dag tot diep in de nacht wordt gevierd.
Oudejaarsavond en de feestelijke avond met Die Fledermaus in de Praagse Staatsopera en het schitterende vuurwerk boven de Praagse Burcht zijn echt uniek en wereldberoemd.
Maar de Tsjechen vieren Oud en Nieuw vooral met elkaar, thuis,maar het liefst in de kroeg. Het bier (pivo) is in Tsjechië de nationale drank. Gemiddeld drinkt iedere Tsjech zo'n 150 liter bier per jaar. Een bekende biersoort is Pilsner Urquell. Andere zeer populaire drank is ook Becherovka, een jenever van 40%.
De ervaring is dat de Tsjechen vooral voor 12 uur er een groot feest van maken, zodat ze rond 12 uur al enorm dronken rondlopen. Daarna gaan ze natuurlijk nog wel door, maar kunnen ze meestal niet meer erg recht lopen. !!!
Klokslag 12 uur zoenen en handen schudden. Champagne (Bohemia Sekt) open en de straat op. Toasten op het nieuwe jaar.Gelukkig Nieuwjaar oftewel Stastny Novy Rok!
En daarna Vuurwerk afsteken natuurlijk.
Gerechten :
Het traditionele gerecht in Tsjechie is karper. Deze karpers worden gevangen in de meren in Zuid-Bohemen en overal in het land verkocht.
Andere typische Tsjechische gerechten zijn de knedlÃky en nudeln. Dit zijn plakken en schijven van meel- en deegworsten die in water zijn gekookt. Ze worden zowel zoet (met diverse soorten compote) als hartig (met vlees, vis of goulash) geserveerd. Tsjechisch gemberbrood.
Vuurwerk
Het Tsjechische woord voor vuurwerk = Ohňostrojné
Vuurwerk kun je daar het hele jaar (en goedkoper) kopen. Bij de Vietnamezen, staat het gewoon tussen de kleding. Vuurwerk is overal te koop. Ook bij Supermarkten (in Kaufland naast de lucifers)
Op diverse pleinen wordt op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken. En de Tsjechen steken heel wat vuurwerk af. Vuurwerk is daar erg populair.
Een link naar een Tsjechische winkel/handel:
http://www.tarra.cz/
Oudejaarsavond en de feestelijke avond met Die Fledermaus in de Praagse Staatsopera en het schitterende vuurwerk boven de Praagse Burcht zijn echt uniek en wereldberoemd.
Maar de Tsjechen vieren Oud en Nieuw vooral met elkaar, thuis,maar het liefst in de kroeg. Het bier (pivo) is in Tsjechië de nationale drank. Gemiddeld drinkt iedere Tsjech zo'n 150 liter bier per jaar. Een bekende biersoort is Pilsner Urquell. Andere zeer populaire drank is ook Becherovka, een jenever van 40%.
De ervaring is dat de Tsjechen vooral voor 12 uur er een groot feest van maken, zodat ze rond 12 uur al enorm dronken rondlopen. Daarna gaan ze natuurlijk nog wel door, maar kunnen ze meestal niet meer erg recht lopen. !!!
Klokslag 12 uur zoenen en handen schudden. Champagne (Bohemia Sekt) open en de straat op. Toasten op het nieuwe jaar.Gelukkig Nieuwjaar oftewel Stastny Novy Rok!
En daarna Vuurwerk afsteken natuurlijk.
Gerechten :
Het traditionele gerecht in Tsjechie is karper. Deze karpers worden gevangen in de meren in Zuid-Bohemen en overal in het land verkocht.
Andere typische Tsjechische gerechten zijn de knedlÃky en nudeln. Dit zijn plakken en schijven van meel- en deegworsten die in water zijn gekookt. Ze worden zowel zoet (met diverse soorten compote) als hartig (met vlees, vis of goulash) geserveerd. Tsjechisch gemberbrood.
Vuurwerk
Het Tsjechische woord voor vuurwerk = Ohňostrojné
Vuurwerk kun je daar het hele jaar (en goedkoper) kopen. Bij de Vietnamezen, staat het gewoon tussen de kleding. Vuurwerk is overal te koop. Ook bij Supermarkten (in Kaufland naast de lucifers)
Op diverse pleinen wordt op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken. En de Tsjechen steken heel wat vuurwerk af. Vuurwerk is daar erg populair.
Een link naar een Tsjechische winkel/handel:
http://www.tarra.cz/
Laatst bewerkt: