Oliebollen

Aangezien ik dit jaar niet meer de straat opga stort ik me op het oliebollen bakken. Enige tips? :)

doe het in de schuur, want je hele huis gaat er naar ruiken. en de mooiste oliebollen krijg je als je het deeg onder het vet dompelt, en met de ene lepel van de andere afschuift. niet op het vet laten kletsen dus, dan krijg je van die misvormde krengen. voor de rest tussen het scheppen in je lepels in de olie laten staan (niet de olie van de pan uiteraard.

dat zijn de dingen die mij te binnen schieten omdat dat dingen zijn die bij mij in het verleden fout zijn gegaan.

succes!
 
Wij doen het nu al ruim 10 jaar lang in huis

7 die geur, nouja dat hebben we er voor over !!
Oliebollen smaken elk jaar weer Toppie :cool:
 
Nou, bij ons in het centrum staat ook weer een oliebollenkraam :)

Van de week maar weer is wat te snaaien halen!
 
Ik heb door het modereren dit jaar gen tijd om oliebollen te bakken, dus ik ga ze maar kopen, of is er iemand zo gek om ze voor mij te bakken :p
 
oliebollen gaan er altijd in:D Zakje met konginnedag, zakje met de Jaarmarkt en op Oudjaarsdag staat moeders ze tot vervelens toe zelf te bakken:D en die zijn nog steeds het lekkerst:D

Tussen het stoken door ff rust nemen en dan ff oliebol happen:D
 
Ik heb vandaag een appelflap op zeg. Die schijf was zeker 1 a 2 cm dik. Toen ik deze gegeten had, dacht ik dat een steen op mijn maag lag zeg :p
 
Gisteren weer een appelflapje op, nog vers zelfs ook.
En dat terwijl ik deze periode op mijn voedselpatroon moet letten. Ik schaam mij diep :frusty:
 
Vandaag moest ik voor het werk in de buurt van Nederlands beste oliebollenkraam van 2009 zijn en nou konden mijn collega en ik het niet laten om even een oliebol te gaan halen.

Man man man man. Ik had een appelflap en een krentenbol. Goede genade, ik voelde de kwaliteit al toen ik ze vast pakte en wat een enorme smaakexplosie toen ik de eerste hap nam zeg! Wow, echt super kwaliteit oliebollen. Je betaalt er uiteraard wel meer voor, maar het was écht super lekker. Mooiste was nog dat ik nu niet in de rij hoefde te gaan staan, wat je wel moet aan het einde van het jaar :D
 
Debesteoliebollen.nl vind je bij de Rijswijkse Vuurwerkhal.
En gratis bij de demo, ook te koop via de website.
Een deel van de opbrengst gaat naar www.vdt.nl:)
 
Oliebollen en appelflappen


Één ding wat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze bakt, de top 10 beste oliebollen van Nederland, en nog meer.



Hoe maak je oliebollen
Benodigdheden:

■1 pak oliebollen meel
■500 ml water
■250 gram rozijnen/krenten (kan ook zonder als je dat niet lust)
■Bakolie

Wat heb je nog meer nodig?

■Beslagkom
■Mixer
■Plastic (voor het rijzen)
■Frituurpan (of diepe pan)
■Schuimspaan
■Vergiet
■Schaal
■Poedersuiker!

Bereidingswijze:

1.Als je rozijnen/krenten door de oliebollen wil, maak je ze eerst schoon en droog.
2.Doe dan de oliebollen mix in de beslagkom en doe de 500 ml water erbij. Dan mix je het beslag tot er geen brokjes meer te zien zijn.
3.Gooi de rozijnen/krenten door het beslag.
4.Dan laat je het beslag 45 minuten rijzen, afgedekt door plastic (in kamertemperatuur). Wel moet je 1x roeren tijdens het rijzen van het oliebollenbeslag.
5.Zet dan de frituurpan aan met de olie erin en zet hem op 190 °C.
6.Als de frituurpan klaar is en er een beetje damp vanaf komt, mogen de oliebollen erin.
7.Maak van het beslag bolletjes en leg de bolletjes met 2 lepels in de olie. Laat ze ook even onderdompelen.
8.Bak de oliebollen ongeveer 3 tot 4 minuten totdat ze een goudbruine kleur krijgen.
9.Haal de oliebollen dan met een schuimspaan eruit en leg ze dan in een vergiet om ze te laten uitlekken.
10.Dan leg je de oliebollen in een schaal met een servetje.
11.Je kan de oliebollen dan serveren met een heerlijke laag poedersuiker!
De bereidingstijd is ongeveer 2 uur.


Hoe maak je appelflappen
Benodigdheden:

■1 pak bladerdeeg voor appelflappen
■4 appels (van Elstar of Jonagold)
■Kaneel
■Suiker
■1 ei

Wat heb je nog meer nodig?

■Oven
■Schaal

Bereidingswijze:

1.Haal je bladerdeegplakken uit elkaar en als ze bevroren zijn moet je ze even laten ontdooien.
2.Als je een heteluchtoven hebt, laat de deze tot 210 °C voorverwarmen, bij een gasoven is dit stand 5 of 6, en bij een elektrische oven moet je hem voorverwarmen tot 225 °C.
3.Haal de schil en het klokhuis van de appels af en snij de appels in kleine stukjes.
4.Doe de stukjes appel in een schaal en strooi er suiker en kaneel op.
5.Leg op elk bladerdeegplakje wat stukjes appel en vouw het bladerdeeg dicht van punt naar punt.
6.Dan ga je met een klein vorkje langs de rand van het opgevouwde bladerdeegplakje.
7.Pak een ei, doe de inhoud in een beker, en klop het ei los tot een geel mengsel.
8.Bestrijk het mengsel met je vinger over de bovenkant van de appelflap en strooi er dan een beetje suiker overheen.
9.Als de oven helemaal is voorverwarmd, leg je de appelflappen 15 minuten erin tot ze goudbruin kleuren.
10.Als de appelflappen klaar zijn, leg je ze in een schaal en laat je iedereen genieten van je heerlijke appelflappen!
De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.


Top 5 beste oliebollen van 2008
1.Richard Visser's gebakskraam in Rotterdam
2.Kampioen Paul Berntsen in Didam
3.IJs van Columbus in Amstelveen
4.Hollandse gebakskraam op het parkeerterrein in Utrecht
5.Hollandse gebakskraam vlot in Spijkernisse


Calorieën
Ze zeggen dat een goede oliebol niet vet is. Een oliebol van 50 gram bevat ongeveer 120 calorieën. Voor een appelflap van 100 gram is dit 400 calorieën. Voor de meeste mensen in Nederland is het eten en bakken van oliebollen alleen in de tijd van kerstmis en oud en nieuw. Je mag dus best wel een oliebol of een appelflap als je aan het afvallen bent.
 
Appelbeignets :handsup:
lekker hoor !! dalijk maar een paar halen weer :D

p.s ken hier ook niet een poll van worden gemaakt :p ?

Oliebollen met krenten
Oliebollen zonder
Appelbeignets
Appelflappen

???
 
Back
Bovenaan