Oliebollen

Hier worden de oliebollen en appelbeignets niet zelf gebakken maar bij de plaatselijke bakker gekocht. Deze vind ik echt de lekkerste die er zijn en heb ze nog nergens beter kunnen vinden naar mijn mening. Op 1 Januari worden hier de nieuwjaars rolletjes met slagroom op tafel gezet :) Dat blijkt dus een noordelijke traditie?
 
In het oosten kennen wij ze ook,Ze heten kniepertje,s. Lijken een beetje op van die echte ijshoorn,s,waar een paar bolletjes ijs in kunnen. Maar smaken iets zoeter vindt ik zelf.
 
nieuwjaarsrolletjes.jpg


Dit zijn de echte originele rolletjes.
 
Oh die dingen kan je wel aan de oliebollenkraam kopen, daar heb ik ze wel eens gezien. Wordt dan idd gevuld met slagroom, vind het zelf niet zo speciaal smaken vandaar dat ik ze nooit neem.
 
In de aanloop naar 'ons avondje' heb ik er de gewoonte van gemaakt om overal waar ik kom (wel een beetje in de buurt dan) steeds een proef zakje gevuld met olie/rozijnen/krentenbollen (met krenten/rozijnen vind ikzelf het lekkerste)mee te nemen om de kwaliteit ervan te testen :p

Tegen de tijd dat de avond van het jaar binnen bereik is weet ik ook waar ik dan moet zijn voor de bestelling voor de dag van het jaar.

Tijdens de aanloop naar de decennium wisseling weet ik mij nog te herinneren dat ik ten minste 40 oliebollenkramen en bakkers had getest :bonk: Ik had echt de aller-allerbeste olie/krenten/rozijnenbol en appelflap/beignet gevonden die er te vinden was in de regio Amsterdam en omstreken, alleen hoefde ikzelf en mijn vrouw er de dag zelf er geen een meer hahaha.

Ik weet wel dat alle anderen gelijk vroegen waar ze vandaan kwamen en de meesten daarvan zijn er de jaren erna ook steeds hun bestelling gaan halen. Ik kan het dan ook zeker niet laten als ik er in de buurt kom er ook nog eens even een zogenaamd proef zakje te gaan halen om toch even te checken of ze nu nog steeds zo lekker zijn als toen :p
 
Ik kan het dan ook zeker niet laten als ik er in de buurt kom er ook nog eens even een zogenaamd proef zakje te gaan halen om toch even te checken of ze nu nog steeds zo lekker zijn als toen :p

Dan moet je volgende week zaterdag toch maar even een proefzakje met oliebollen meenemen voor in de auto, naar de Royal Fireworks demo:D
 
Bij ons is het een vaste traditie om oliebollen bij een bepaalde vriend te eten haha :P Begon met een vast stook groepje van 5-6man, vorig jaar stond de halve buurt op de stoep! Iedereen een paar pakjes mix meenemen en maar wachten :D
 
Ik kwam net in het drop hiero (heemskerk) en zie ik een grote bus staan,
eindelijk is hij er weer de OLIEBOLLEN kraam:p heerlijk die dingen
 
Iedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel ongewone ingrediënten in deze oliebol kunt stoppen? Hier een overzichtje van lekker oliebollen mét een smaakje.



Het vertrouwde recept
Om oliebollen met een smaakje te kunnen bakken moet je natuurlijk eerst het basisrecept voor oliebollen kennen.
Benodigdheden

■1.000 gram tarwebloem
■50 gram koningsgist
■10 gram zout
■1 liter lauwe (Soja)melk
■200 gram krenten
■200 gram rozijnen
■rum of cognac

Bereiding

■Was de rozijnen en laat de rum of de cognac er 2-3 uur in trekken.
■Was de krenten en laat ze 2-3 uur wellen met water.
■Neem een pan met een ronde bodem. Doe hierin de gist en een gedeelte van de lauwe melk en meng dit goed tot de gist is opgelost. Sojamelk geeft een iets bruinere en krokantere korst.
■Voeg de rest van de lauwe melk (ongeveer 40° C.) toe.
■Meng met een houten lepel de bloem erdoor en klop het beslag goed glad. Mengen kan ook met de kneedarmen in de mixer, voeg dan een klein klontje boter toe.
■Voeg het zout en de vanillesuiker toe wanneer ongeveer de helft van de bloem in de melk is.
■Doe nu de krenten, de rozijnen en de appel in het beslag
■Laat het beslag 1 uur op een warme plaats rijzen. Het volume neemt hierbij met 100% toe !!
■Verwarm de olie tot 180° C. Gebruik hiervoor een pan met olie of een frituurpan.
■Doop de lepels in de olie om het beslag makkelijk te lossen .
■Bak de oliebollen in 5 à 6 minuten mooi bruin.


Oliebollen met appel
Maak beslag klaar volgens het bovenstaande recept en schil 3 grote (moes)appels. Haal met een appelboor het klokhuis uit iedere appel en snijd ze in ringen. Haal een appelring door het beslag en bak deze in de olie goed gaar.


Oliebollen met banaan
Neem 5 bananen die nog niet helemaal rijp zijn en snijd iedere banaan in de lengte in 5 á 6 stukken. Zorg er voor dat je een ijslepel hebt waar één stuk banaan goed in past. Schep de ijslepel vol met beslag (klaargemaakt volgens het recept) en druk de banaan in het midden. Laat de ijslepel voorzichtig ‘leeglopen’ boven het frituurvet en frituur de oliebol goed gaar.


Oliebol met ananas
Laat de ringen ananas uit het blikje goed uitlekken en dep ze goed droog met een theedoek. Dit is erg belangrijk, omdat ananassap en vet niet zo heel goed op elkaar reageert (dit gaat behoorlijk spetteren). Haal, net als bij de oliebollen met appel, steeds een ring ananas door het beslag en bak deze in de olie goed gaar.


Oliebollen met krenten en rozijnen
Maak het beslag klaar volgens het recept en laat de krenten en rozijnen (zo veel als u zelf wilt) een half uurtje wellen in lauwwarm water. Spatel de krenten en rozijnen dan voorzichtig door het beslag en bak de oliebollen zoals in het recept voor het beslag staat.


Oliebollen met peer
Schil 5 peren en snijd ze elk in 4 stukken. Snijd het klokhuis er uit. Haal ieder stuk peer door het beslag dat je volgens het recept hebt klaargemaakt het bak het in olie gaar.


Oliebollen met chocolade
Om oliebollen met chocola te maken maak je eerst het beslag klaar volgens het recept. Neem 2 pure chocoladerepen (of meer, als je dat lekker vind) en sla deze in kleine stukken. Dit doe je door ze in een handdoek te wikkelen en er met een hamer op te slaan. Spatel deze stukjes chocolade door het beslag en bak het deeg gaar.


www.infonu.nl
 
Het is bij ons thuis echt een traditie geworden. Smorgens de mix maken en smiddags de oliebollen maken. Dan de rest van de dag oliebollen eten!
 
in leeuwarden zijn de oliebollenkramen ook weer geopend en ik lust geen oliebollen bah haha geef mij maar een appelflap :p
 
Back
Bovenaan