HENGELO - Hengelo ijvert voor een vuurwerkevenement in de binnenstad. Het is een veiligheidsmaatregel. De ervaringen moeten uitwijzen of het kan leiden tot een vuurwerkverbod in de gemeente. Hengelo loopt daarmee voorop in Twente.
Het is een enkele zin in het coalitieakkoord van de gemeente Hengelo. ‘Wij willen een vuurwerkevenement in de binnenstad en bezien wat daarvan de maatschappelijke effecten zijn.’ Maar die zin kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop de jaarwisseling in de toekomst gevierd wordt. „Het is een veiligheidsmaatregel”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. „Een professioneel vuurwerk, waardoor mensen minder zelf afsteken.”
Kinderschoenen
Het plan staat nog in de kinderschoenen. „We gaan nu bezig met het uitwerken van een plan. Hoe, wat en waar we het gaan doen. En hoe groot het wordt. Naast de veiligheid kan het ook goed zijn voor de saamhorigheid als mensen samen naar het vuurwerk komen kijken.” Het evenement komt er zeker nog niet voor de komende jaarwisseling.
De Tweede Kamer besloot in juni dat gemeenten zelf mogen bepalen of ze vuurwerk verbieden. Er was een roep om een totaal vuurwerkverbod in Nederland, onder aanvoering van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar dat ging een meerderheid van de Tweede Kamer te ver.
Naast de veiligheid kan het ook goed zijn voor de saamhorig*heid als mensen samen naar het vuurwerk komen kijken
Gekke situatie
De mogelijkheid van een verbod per gemeente krijgt echter ook kritiek. Het kan tot gekke situaties op de gemeentegrens leiden. Mocht Hengelo besluiten tot een algeheel vuurwerkverbod en buurgemeente Borne niet, dan mag op de rand van beide gemeenten aan de Bornse kant wel vuurwerk worden afgestoken en een paar meter verderop op Hengeloos grondgebied niet.
Toenmalig burgemeester Jon Hermans van Almelo pleitte in 2012 in haar nieuwjaarstoespraak al voor een verbod op particulier vuurwerk. „De combinatie van alcohol en vuurwerk levert vaak grenzeloos geweld op. Een feest waarvoor je de hulp nodig hebt van tienduizenden politieagenten is geen feest”, zei ze.
Vuurwerkvrije zones
Het leidde niet tot een vuurwerkverbod in Almelo. Er was onvoldoende draagvlak en destijds kon dat wettelijk ook nog niet. Het was alleen mogelijk om via de APV (algemene plaatselijke verordening) vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Iets waarmee Rijssen-Holten in Twente voorop loopt. Al een aantal jaren is het in bepaalde gebieden in die gemeente verboden om vuurwerk af te steken. Bijvoorbeeld rond de kerken, zodat kerkgangers zonder vuurwerkoverlast de dienst op oudejaarsavond kunnen bezoeken.
Vuurwerkvrije zones
In Enschede zijn afgelopen jaarwisseling voor het eerst vuurwerkvrije zones aangewezen. Het was de uitkomst van een burgerbesluit, dat is overgenomen door de gemeenteraad. Het bleek een succes, het aantal klachten uit Enschede bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast was gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Waarschijnlijk wordt het aantal vuurwerkvrije zones voor komende jaarwisseling uitgebreid.
In veel gemeenten is er discussie over het aanwijzen van die zones. Een totaal vuurwerkverbod in een gemeente is tot nu toe niet aan de orde.
https://www.tubantia.nl/hengelo/hengelo-werkt-toe-naar-vuurwerkverbod~a05c3eb2/