Vuurwerk tussen bananen en jogginghose
Vuurwerk tussen bananen en jogginghose
Vuurwerk tussen bananen en jogginghose
KRANENBURG - Waar Nederlandse vuurwerkhandelaren verplicht zijn bunkers en sprinklerinstallaties te bouwen, ligt in Duitsland het vuurwerk opgestapeld tussen de bananen in de supermarkt.
'Ausweis bitte." Vriendelijk strekt de kassajuffrouw van de Hagebaumarkt in Kleef haar hand uit. "Bedoelt ze de ID?", vragen de twee jongens die zojuist de loopband van kassa 2 hebben gevuld met allerhande knal- en siervuurwerk.
Dat bedoelt de glimlachende juffrouw inderdaad.
Afkeurend bekijkt de Duitse het pasje van de 17-jarige Cas de Groot uit Arnhem. Beslist schudt ze het hoofd. Alleen 18 jaar en ouder, zegt ze. Dus overhandigt Cas zijn geld aan vriend Deen Molenaars, die als 18-jarige wel zijn vuurwerk mag afrekenen. Probleem opgelost, lacht de caissière.
Net als de twee Arnhemse buurjongens zijn veel Nederlanders de grens overgestoken.
In Duitse grensplaatsen als Emmerik, Kleef, Wyler en Kranenburg wemelt het maandagmiddag van de gele nummerborden. Feuerwerk is in Duitsland spotgoedkoop. Nederlanders hebben daar echt een neusje voor, lacht de kassajuffrouw begrijpend. "Bij jullie is vuurwerk toch erg duur? Van degenen die hier vuurwerk kopen, is zeker 75 procent Nederlander" , weet zij.
Eigenlijk mag het vuurwerk niet mee naar Nederland worden genomen. Aan de grens wordt incidenteel gecontroleerd, zegt woordvoerder Moniek Voet van de Nijmeegse politieregio Gelderland-Zuid. De politie heeft de strikte grenscontroles losgelaten. De pijlen zijn dit jaar voornamelijk gericht op de illegale handelaren in zwaar gevaarlijk vuurwerk.
Waar Nederlandse vuurwerkhandelaren verplicht bunkers moeten bouwen en rotjes en vuurpijlen alleen onder een sprinklerinstallatie mogen afrekenen, nemen de Duitsers het niet zo nauw.
De vuurwerkpakketten liggen gewoon midden in de winkels opgestapeld.
Zoals in de Edeka. In de smalle supermarkt liggen de Bombastics Rockets, negen dikke vuurpijlen voor 15 euro die een spetterend bomben-effekt beloven en de 'waanzinnige' Speed Thunder, (900 knallen en 30 meter hoog) temidden van de bananen, wijnen en tijdschriften. De Edeka-medewerker wappert enthousiast met zijn armen. ,,Boem, boem, boven Arnheim", prijst hij lachend zijn vuurpijlen aan.
Om de hoek in
warenhuis Woolworth is nabij de entree, naast de afgeprijsde Nicky-hosen (een soort joggingbroek), een speciale vuurwerkhoek ingericht. Dit jaar zelfs met een aparte vuurwerkkassa, zodat winkelende Duitsers minder last hebben van de Nederlandse toeloop.
Kort na de middag is het in het warenhuis zo druk dat de oudere winkelbediende nauwelijks de kans krijgt om de schappen bij te vullen. Hij plaatst de pallet vol dozen tussen de joggingbroeken. Van een afstandje gooit hij de sierpotten met een boogje over de klanten heen in de winkelbakken.
,,Het ontbreekt er nog maar aan dat die man een sigaret in de mondhoek heeft bungelen", merkt een vrouw lachend op. Ze wacht op haar man, die een grote witte tas vol vuurwerk afrekent. Ze komen uit Nijmegen. ,,Wij doen hier vaak boodschappen. En elk jaar ook vuurwerk. Scheelt nogal wat centjes he", maakt ze het overbekende gebaar met duim en wijsvinger.
In Wyler (gemeente Kranenburg) wrijft vuurwerkhandelaar Ignas Kuppens zich in de handen. Drie jaar geleden startte hij vanuit de meubelhal met de verkoop van vuurwerk op Duits grondgebied. De Nederlander verwacht dit jaar 20.000 kilo vuurwerk te verkopen. Vorig jaar was dat ongeveer 13.000 kilo. Op de eerste verkoopdag is hij omstreeks twee uur 's middags al door de helft van zijn voorraad heen. "Ik heb net moeten bijbestellen", zegt Kuppens. "Hier zijn er ook wel regels, maar minder streng dan in Nederland. Daarom kunnen we ons vuurwerk in Duitsland ook 30 procent goedkoper verkopen."
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/4270369/Vuurwerk-tussen-bananen-en-jogginghose.ece