Column: harde samenleving, softe politie

Brainiac

VWC lid
Door: MARIANNE ZWAGERMAN

Hoewel ik zelf verstandig genoeg ben om te snappen dat je niet moet appen op de fiets, stopte ik pas toen het strafbaar werd. Verboden werken voor brave burgers zoals ik. Daarom heeft een vuurwerkverbod niet zo veel zin, behalve de streep-in-het-zandfunctie.

Brave burgers die een Dolle Lola de lucht in schieten veroorzaken de oudejaarsterreur niet. Het bezoek aan de Zevenklapper in Hilversum was als kind een van de hoogtepunten van mijn jaar. Vuurwerk afsteken is belangrijk voor je ontwikkeling: het is spannend, gevaarlijk, met een geur van ’mag-niet’ eromheen. Alleen door over grenzen te gaan leer je ze kennen. Het probleem van nu is dat er al te veel grenzeloosheid is. Omdat veel ouders denken dat ze hun kinderen niet op hoeven te voeden. Dat je alles aan de overheid, de school en de politie kunt overlaten.

"Geen vuurwerkprobleem, maar een opvoedprobleem"
We hebben geen vuurwerkprobleem, we hebben een opvoedprobleem. Er zaten twee jonge kinderen vast voor de dodelijke flatbrand in Arnhem. Waarom zitten hun ouders niet achter de tralies? Waarom is het niet strafbaar om je piepjonge kinderen zonder toezicht midden in de nacht met vuur te laten spelen? Een discussie die al zo oud is als het strafrecht. De burgemeester van Arnhem pleitte laatst voor een grotere rol van ouders bij de bestrijding van de Mocro-maffia, ik zou die oproep willen verbreden.

Kind in verkeerde handen moordwapen
Als een kind in verkeerde handen een moordwapen is, moeten we die handen aanpakken. Niet als straf, zo’n kind hebben is al straf genoeg, maar als preventiemiddel. Als geheugensteun dat je kinderen niet alleen moet baren en voeden, maar ook normbesef en fatsoen moet bijbrengen. In ons rubberentegelparadijs hebben we voor alles – ruiterbewijs, zeildiploma, vaarbewijs – een papiertje nodig, behalve voor de voortplanting. Nou pleit ik niet voor een voortplantingsexamen of -verbod maar wel voor grotere verantwoordelijkheid van ouders.

Het probleem van een vuurwerkverbod is dat iemand het moet handhaven. Politiebaas Akerboom hield zijn jaarlijkse pleidooi voor een totaalverbod, terwijl hij niet in staat is te handhaven wat al verboden is: vrijwel alles. Nu al mag je veel vuurwerk nooit afsteken en legaal vuurwerk alleen op oudjaarsavond. Alles wat overlast geeft is al verboden.

’Tja, wat kunnen wij doen?’
Akerboom kan optreden maar heeft zichzelf een narratief van onmacht aangemeten, comfortabel wijzend naar de politiek. ’Tja, wat kunnen wij doen?’ schreef een politieagent – nota bene een VVD-raadslid – in een veel gedeeld verhaal op Facebook over zijn dienst tijdens oud en nieuw in Amsterdam-West. Nou, nogal veel. Jullie hebben wapens, materieel, menskracht (de politie is de grootste werkgever van Nederland), bevoegdheid tot gebruik van geweld!

Begrijp me goed, ik zou voor geen goud op oudjaarsavond politieagent zijn, maar het helpt niet om zo je onmacht te etaleren. Zelfs Taghi is opgepakt, een duidelijk signaal dat geen crimineel veilig is voor de Nederlandse politie. Straal dat uit, straal autoriteit uit. Stop met mutsen op Twitter met loze berichtjes vol #handenafvanhulpverleners. Als de samenleving verhardt moet de politie niet steeds softer worden. De politie is het eindpunt, daarna komt alleen nog het leger. De Haagse burgemeester Remkes sprak zelfs al met defensie over de handhaving tijdens oudjaar. Zo ver moet Akerboom het niet willen laten komen. Liever pakt hij de autoriteit op straat terug. We hebben geen vuurwerkprobleem, we hebben een autoriteitsprobleem.

Bron: Telegraaf
 
mijn hemel nooit gedacht dat de dag ooit zou komen dat ik het eens zou zijn met Marianne Zwagerman. Goed geschreven stuk ook, vond zelf het tv optreden van de politie ook beschamend en vooral heel erg zorgwekkend.
 
Amen amen amen amen, waarom zien meer mensen dit niet in? Zo waar wat er in dit stuk beschreven staat.
 
Jongens, wat fijn dat om dit te leven. Eindelijk iemand die iets logisch schrijft. Dit zou een voorpagina artikel mogen zijn!
 
Back
Bovenaan