Het gaat niet lekker op de‘culturele as’
ROTTERDAM - Met de in 2001 geopende beeldenpromenade vestigde de Westersingel definitief naam als mooiste singel van Rotterdam.
Maar nu lijkt er iets mis te zijn: afgelopen maand sloten diverse cafés en restaurants de deuren.
Chinese restaurants, kroegen, trendy kappers en galeries. De Westersingel en Mauritsweg zijn voor veel toeristen het eerste stukje oud-Rotterdam. Ha, eindelijk een gezellige singel na die winderige Weena!
Maar hoe gezellig is het er nog? Het doek is gevallen voor het oosterse fusion restaurant Kelly Ping, nog geen vier maanden nadat het hippe café-restaurant op de hoek van de West-Kruiskade opende. Volgens horeca-ondernemer Michael Wu stond het concept (‘east meets west’) als een huis, maar het bracht desalniettemin te weinig op.
Zaterdag geeft cultuurcafé De Unie een afscheidsconcert. Nu de sociëteit sinds een paar jaar redelijk draait, besloot de eigenaar van het pand tot een verbouwing. De uitbaters kunnen de daarop volgende huurverhoging niet opbrengen.
Ook het eens roemruchte filmcafé De Consul, vijf jaar geleden nog een van de drukstbezochte nachtcafés van de stad, is dicht. Een kleine drie weken geleden gaven boze bezoekers nog een laatste fluitconcert. Gericht tegen buren en de bewonersorganisatie, die procedeerden tegen een illegaal gebouwde serre achter het café. De rechter gaf de klagers gelijk. Het was de laatste tijd al lang niet meer zo druk als vroeger.
Dan VJP. Die moest het roeruchte Oude Tramhuis – jaren geleden gesloten na drugsoverlast – nieuw leven inblazen, maar ook deze zaak hield het hoofd niet langer dan tweeënhalf jaar boven water. En dan hebben we discotheek New Energy nog niet genoemd. Deze club werd in december voor een half jaar gesloten na een schietpartij.
Toeval, of komt het publiek niet meer op de culturele as? Nee hoor, verzekert Ben Lauwrier, van de nieuwe jazzclub Hemmingway. „Natuurlijk hebben we het erover met andere ondernemers, maar wat kun je eraan doen? Het is geen structurele achteruitgang. Het zijn stuk voor stuk individuele incidenten.’’
In zijn eigen café, vroeger de beruchte Mauritsbar, wordt het de laatste maanden juist iets drukker, na een moeizame start. De liveconcerten zijn zelfs druk bezocht. „Zoiets moet je langzaam opbouwen, dat kost minstens een jaar.’’
Flip Bohre van de bewonersvereniging noemt de kaalslag van de afgelopen maand ‘doodzonde’, vooral de sluiting van De Unie zit hem dwars. Maar, zo zegt hij, De Consul gaf wel veel geluidsoverlast. „Maar we willen helemaal geen stille straat hoor,’’ benadrukt Bohre.
Volgens de bewonersvereniging is er niets structureels mis met Westersingel en Mauritsweg. „Het aanbod van cafés was gewoon te groot.’’
Voor de goede orde: het is niet alleen kommer en kwel. De restaurants en eethuisjes doen goede zaken. Xin Wang, medewerker van het populaire sushirestaurant Sumo heeft ‘100 perocent vertrouwen in de buurt’.
De eigenaar van hert sushirestaurant, momenteel op zakenreis in Hong Kong, heeft het gesloten Kelly Ping overgenomen. In april komt er een nieuw restatant, dat wél aanslaat, verzekert Wang. „Met een goed concept lukt alles hier.’’
Als de winkels failliet gaan dan is het logisch dat men er geen rollen meer af gaat steken.