Ook Openbaar Ministerie pleit nu voor vuurwerkverbod, voorstanders hoopvol over mogelijke Kamermeerderheid
Esther Ouwehand (PvdD), Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA), staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) en minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) voorafgaand aan het debat over een algeheel vuurwerkverbod.Beeld REMKO DE WAAL/ANP
Na politie, brandweer en burgemeesters vindt ook het Openbaar Ministerie een totaalverbod op consumentenvuurwerk ‘beter werkbaar’ dan de huidige situatie. Voorstanders hopen dat een Kamermeerderheid voor een vuurwerkverbod nu in zicht is.
Hanneke Keultjes19 februari 2025, 21:25
De Tweede Kamer heeft zich woensdag 987 dagen na een eerste behandeling opnieuw gebogen over de initiatiefwet van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. ChristenUnie, SGP en CDA willen het wetsvoorstel aanpassen zodat dorps- en buurtverenigingen wel vuurwerk mogen afsteken, ook zonder de bemoeienis van een professioneel vuurwerkbedrijf. Daarmee hopen de partijen de VVD te kunnen overhalen. Het beslissende deel van het debat is op verzoek van de VVD uitgesteld tot na het voorjaarsreces.
Duizend gewonden
De VVD zit in een spagaat: de liberalen zien een verbod als betutteling dat bovendien vuurwerkverkopers treft, maar de partij wil ook het vuurwerkgeweld tegen agenten en andere hulpverleners stoppen. “De vraag is wat daarvoor de oplossing is,” zegt Kamerlid Ingrid Michon. ”We moeten het illegale vuurwerk veel beter aanpakken.”
Sinds 2020 is de verkoop van zwaar vuurwerk en knalvuurwerk al verboden. Maar het aantal incidenten neemt – afgezien van de relatief rustige coronajaren – alleen maar toe. Afgelopen jaarwisseling raakten meer dan duizend mensen gewond door vuurwerk, in 27 procent van de gevallen is legaal vuurwerk de oorzaak. Om die reden én omdat het kabinet niet zelf met een wet wil komen hebben GroenLinks-PvdA en de PvdD hun initiatiefwet voor een verbod afgestoft.
“Agenten willen met oud en nieuw niet meer werken omdat ze worden bestookt met vuurwerk,” zegt Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). “Voor de politie is het lastig om legaal vuurwerk te onderscheiden van illegaal vuurwerk. Zelfs met sierpotten wordt gegooid.” Ook het CDA, dat lang tegen een verbod op consumentenvuurwerk was, is daar nu voorstander van.
Oliebolletje en sierpotje
Maar BBB-leider Caroline van der Plas wil dat ‘het hele wetsvoorstel in de prullenbak gaat’. “Willen de agenten niet meer werken omdat ome Jan en tante Tineke een sierpotje afsteken in de Rivierenwijk in Deventer? Of willen ze niet meer werken vanwege asociaal tuig dat alles doet wat God verboden heeft?”
Van der Plas wijst er ook op dat Nederland al een vuurwerkverbod heeft: ”Van 1 januari twee uur ’s nachts tot 31 december zes uur ’s avonds.”
Dat verbod wordt echter niet goed nageleefd. Van der Plas ziet ook niets in lokale vuurwerkshows, daar zijn volgens haar veel vergunningen voor nodig. “Dat is ondoenlijk.”
Zij ziet in het wetsvoorstel ‘het einde van de vuurwerktraditie’. “Gun mensen hun oliebolletje en hun sierpotje.”
PvdD-leider Eshter Ouwehand bestrijdt dat. “We willen de vuurwerktraditie niet afpakken, maar hervormen. Ik geniet er zelf ook van als vuurwerk door anderen wordt afgestoken. De prijs is nu gewoon te hoog.”
Na politie, brandweer en burgemeesters vindt ook het Openbaar Ministerie een totaalverbod op consumentenvuurwerk ‘beter werkbaar’ dan de huidige situatie. Voorstanders hopen dat een Kamermeerderheid voor een vuurwerkverbod nu in zicht is.
www.parool.nl