Weduwes willen ook geheime brandweerverklaringen vuurwerkramp Enschede

De weduwes van de omgekomen brandweerlieden bij de vuurwerkramp eisen niet alleen een geheime rapportage over het rechercheonderzoek, maar ook verklaringen van enkele brandweermannen vlak na de ramp.


Hun raadsman doet daarbij een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De weduwes willen de verklaringen die één dag na de ramp zijn opgenomen en die een licht kunnen werpen op de rol van de brandweer tijdens het ontstaan ervan.


Voormalige recherche-leiding bevestigde al eerder bestaan verklaringen

Tegenover de weduwes heeft de voormalige leiding van het rechercheteam vijf jaar geleden bevestigd dat deze verklaringen er zijn. Aanvankelijk werd zowel door de politie als Justitie het bestaan ervan ontkend. De verklarngen zijn opgenomen door een voormalige brandweerofficier. Voor de waarheidsvinding zijn de verklaringen van cruciaal belang, aldus voormalig rechercheur Jan Paalman uit Rijssen, omdat ze binnen 24 uur ná de ramp zijn opgenomen.


Paalman was destijds één van de rechercheurs die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, maar die na kritiek samen met z'n collega Charl de Roy van Zuydewijn in 2005 werd ontslagen. De weduwes maakten gisteren bekend dat zij de Nederlandse Staat dagen omdat zij een geheime rapportage over het rechercheonderzoek willen hebben.


Bij de ramp op 13 mei 2000 verloren in totaal 23 mensen het leven, onder wie vier brandweerlieden. Woensdag is het 15 jaar geleden dat de ramp zich voltrok.

BRON: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=217589
 
15 jaar lang wordt de waarheid verzwegen!
Enschede heeft alles doen veranderen voor ons liefhebbers van vuurwerk.
Het is toch een schande dan anno 2015 de nabestaanden moeten smeken om de rapporten of getuigen en collega verklaringen. Lijkt me heel erg om al die tijd in onwetendheid te moeten leven over hetgeen dat er daadwerkelijk is gebeurd.
 
Kwam vandaag stukje tegen op FB

Enschede, vandaag 15 jaar geleden....Wil je de waarheid weten? Lees onderstaand stuk !
13 mei 2000. Precies 15 jaar geleden vond er een enorme explosie plaats in Enschede. Bijna de gehele wijk Roombeek was in één klap weggevaagd. Er vielen 23 doden, bijna 1000 gewonden en meer dan 200 woningen waren compleet verwoest. 1500 woningen waren beschadigd en in 1 klap waren 1250 mensen dakloos. Al diezelfde dag spraken de Nederlandse media over de zogenaamde “Vuurwerkramp”. De toon was gelijk gezet, het betrof hier een ontploffing van een vuurwerkopslagplaats, niets meer en niets minder. Toch hebben vele mensen het onderbuik gevoel dat enkel vuurwerk nooit zo’n grote explosie veroorzaakt kon hebben.
Zo zijn er twee militaire experts kort na de explosie op het rampterrein gearriveerd en hebben daar militaire ontstekingsmechanismen van landmijnen aangetroffen. Zij rapporteerden dit aan hun superieuren, maar werden gelijk weggestuurd met de instructie om over hun vondst te zwijgen. In de weken na de ramp zijn deze twee militaire experts meerdere malen anoniem met de dood bedreigd. Dit schreef Alexander Nijeboer in een artikel van het weekblad de Nieuwe Revu. Nijeboer gaf zelf ook aan te zijn bedreigd. Via anonieme nachtelijke telefoontjes is hem duidelijk gemaakt dat hij, in het belang van zijn eigen gezondheid, beter zijn onderzoek naar landmijnen kon staken.
Ook de branchevereniging van vuurwerkfabrikanten (VEN) heeft altijd verklaard dat de schokgolf die gepaard ging bij de explosie op 13 mei 2000, nooit veroorzaakt kon zijn door vuurwerk alleen. VEN-voorzitter Gerrit Wagenvoort stelde begin 2003 aan het ministerie van VROM voor, om een lege bunker te vullen met 5000 kilo van het zwaarste vuurwerk en om die vervolgens in brand te steken. Het ministerie weigerde daarvoor toestemming te geven. “Al onze pogingen om de waarheid aan het licht te brengen zijn gedwarsboomd. Iedereen die iets weet of aandraagt wordt stelselmatig monddood gemaakt.” De gemeente Enschede heeft volgens de VEN-branchevoorzitter ook nog meerdere malen illegaal vergunningen verleend aan SE Fireworks, op voorspraak van het Ministerie van Defensie.
Dat er überhaupt bunkers voor de opslag van vuurwerk midden in een woonwijk stonden, is al ongelofelijk. Dat deze ook nog gevuld bleken met militaire explosieven, roept een enorm aantal nieuwe vragen op. Welke landmijnen lagen daar, en waarom?
Defensie klokkenluider Fred Spijkers kwam er in 1984 achter dat een groot aantal landmijnen die door Defensie gebruikt werden (AP-23), ondeugdelijk waren. Ze waren instabiel en kwamen zelfs spontaan tot ontploffing. Pas in 1997 is onder druk van staatssecretaris Gmelich Meijling besloten de hele partij van 30.000 afgekeurde exemplaren te laten vernietigen - door een gespecialiseerd bedrijf in Frankrijk. Volgens bronnen bij Defensie is echter een groot deel van de afgekeurde mijnen (20.000 stuks) in 1998 weliswaar uit de militaire opslagplaatsen en voorraadlijsten verwijderd, maar niet vernietigd. Defensie durfde het transport niet aan. Er werd besloten om de mijnen op particuliere opslagterreinen op te slaan. “Zo had Defensie op papier aan zijn verplichtingen voldaan”, aldus Nijeboer in de Nieuwe Revu. Onlangs heeft de huidige staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, tegen de wil van de Tweede Kamer in, besloten alle dossiers over de landmijnen-affaire ontoegankelijk te maken tot 70 jaar na Fred Spijkers' dood.
De wijk Roombeek was ten tijde van de explosie een achterstandswijk, vol met kleine arbeiderswoningen die rondom de oude Grolsch bierbrouwerij waren gebouwd. Ook stond er de Bamshoeve, een grote opeenstapeling van ruimtes en loodsen waar kunstenaars hun ateliers en expositieruimtes hadden. In de periode na de explosie is bijna de gehele wijk getransformeerd tot een dure villa wijk, vol met grote dure huizen en luxe appartementen. Het bestemmingsplan om deze wijk te herstructureren was in het einde van de jaren-90 al besproken in de Enschedese gemeenteraad. Er was toen echter niet genoeg geld om deze plannen te verwezenlijken. Na de ramp volgde een enorme stroom van Europese subsidies, die de sloop van de oude wijk en de bouw van de nieuwe villawijk alsnog kon realiseren.
Hoe de brand ontstaan is, is nog steeds een raadsel. Er was een man ten onrechte veroordeeld voor het stichten van de brand. Rechercheurs die destijds beweerden dat bewijsmateriaal tegen deze persoon vervalst was, werden van de zaak afgehaald. Defensie weigert nog steeds te reageren. Zowel het nieuwsblad de Metro als de Nieuwe Revu zijn niet langer in het bezit van de bovengenoemde artikelen, deze artikelen blijken te zijn verwijderd uit hun archieven. Vreemd. Waarschijnlijk zal de volledige waarheid van 13 mei 2000 nooit boven tafel komen. Dit terwijl deze ene explosie het leven van tientallen duizenden mensen in en rondom Enschede voorgoed veranderd heeft.
 
Back
Bovenaan