Vuurwerkvrije zone rukt op in regio: bijna 40 procent van de gemeenten heeft er één

omepje

VWC Moderator
Forumleiding
Vuurwerkvrije zone rukt op in regio: bijna 40 procent van de gemeenten heeft er één

Vuurwerk afsteken is op steeds meer plekken in de regio verboden op oudjaarsdag. Bijna veertig procent van de gemeenten kent inmiddels één of meerdere vuurwerkvrije zones.

Dat blijkt uit een inventarisatie van De Gelderlander.

In totaal 16 van de 43 gemeenten in het verspreidingsgebied van deze krant hebben nu zeker één vuurwerkvrije zone. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar.

Rhenen telt voor het eerst twee gebieden waar je geen vuurwerk af mag steken, evenals Oost Gelre. Een woordvoerder van die laatste gemeente laat wel weten dat er niet actief wordt gehandhaafd. ,,Het gaat erom dat mensen elkaar erop aanspreken, als ze vinden dat er sprake is van overlast.’’

Berg en Dal en Wageningen hebben bij wijze van proef allebei één vuurwerkvrije zone aangewezen. In Groesbeek gebeurt dat op initiatief van buurtbewoners.

Vuurwerkvrije zone voor één familie

Voor inwoners van Duiven en Westervoort is het nu mogelijk een poster aan te vragen waarmee je kunt aangeven dat vuurwerk in de buurt niet gewenst is.

Tiel heeft de mogelijkheid onderzocht om een vuurwerkvrije zone of dwangsom voor één familie vast te stellen, omdat die eerder voor overlast heeft gezorgd. Vorig jaar moest de mobiele eenheid de veiligheid van brandweerlieden garanderen.

Vuurwerkvrije zones bevinden zich vaak in de omgeving van verzorgingshuizen, scholen en kinderboerderijen. Het doel is de overlast door vuurwerk, denk aan schade en lawaai, op die plekken zo veel mogelijk te beperken.

Arnhem telt de meeste zones

Als het om de hoeveelheid vuurwerkvrije zones in een gemeente gaat, spant Arnhem de kroon. De Gelderse hoofdstad heeft honderden van dat soort gebieden. Ook rond parken, tandartspraktijken en ziekenhuis Rijnstate. Vooral het aantal zorginstellingen heeft gezorgd voor een piek aan vuurwerkvrije zones.

Waar steden als Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijmegen al langer gebieden aanwijzen waar niet mag worden geknald, doet een meerderheid van de gemeenten dat niet. Dat komt vaak doordat ze het moeilijk vinden een plaatselijk verbod te handhaven.

Capaciteitsprobleem
,,De politie heeft al aangegeven te weinig capaciteit te hebben’’, zei burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk eerder tegen deze krant.

Ook collega Geert van Rumund van Wageningen liet al eens doorschemeren dat sprake is van een ‘capaciteitsprobleem’ als het gaat om de inzet van boa’s en agenten. ,,Ik kan niet garanderen dat er wordt gehandhaafd.’’ In de eerste vuurwerkvrije zone in zijn gemeente, het Torckpark, doet hij een beroep op de welwillendheid van Wageningers.

Mensen die tóch vuurwerk afsteken buiten de vastgestelde tijden (tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur) of in een gebied waar dat niet mag, riskeren een boete van honderd euro. Voor iemand die illegaal vuurwerk tot ontploffing brengt, is dat bedrag al snel vier keer zo hoog.

https://www.gelderlander.nl/arnhem/...ocent-van-de-gemeenten-heeft-er-een~aebad849/
 
Back
Bovenaan