Vuurwerkverbod knal voor handel

davidh

VWC Meteoroloog
Telegraaf vanochtend:

Vuurwerk wordt door Steeds meer gemeenten in ban gedaan, maar handhaving is problematisch
Afgelopen jaarwisseling was het nog in zijn geheel verboden, maar komende oud & nieuw mogen we weer de lucht versieren. Althans: als je gemeente het toelaat. Liefhebbers staan te popelen om de lont weer aan te steken, maar een aantal gemeenten beviel het verbod zo goed dat ze het besluiten door te trekken. Afgelopen week voegde Haarlem zich bij dat rijtje, tot frustratie van handelaren.

MAROUSCHA VAN DE GROEP EN MARTIJN SCHOOLENBERG
’Het is ongelooflijk voorbarig”, zegt Leo Groeneveld van Pyrotechniek Nederland als reactie op het aangekondigde afsteekverbod in meerdere Nederlandse gemeenten. „Dit wordt het eerste jaar waarop er geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer mogen. Allemaal producten die konden zorgen voor letsel en waar veel mee gedonderd werd. Wacht eerst eens een jaarwisseling af met alleen maar het veilige siervuurwerk voordat je zulke beslissingen maakt.”

’Geweld’

Een van de gemeenten waar dit jaar een afsteekverbod geldt is Haarlem. Daar hebben ze verschillende argumenten voor: ’Overlast, vandalisme, letselschade evenals bange dieren en geweld tegen hulpverleners’, vertelt burgemeester Jos Wienen. „Dat is voor een deel niet door het vuurwerk dat wordt afgestoken op nieuwjaarsnacht, maar het draagvlak voor vuurwerk is daardoor wel afgenomen. Dan hebben we nog de hele milieudiscussie, wat in deze tijd ook een zwaarwegender argument is dan in het verleden. In Haarlem hebben we nu het punt bereikt waarop de meerderheid er vanaf wil. De traditie is niet leuk meer zo.”

Vuurwerkhandelaar André Tertsch van de Haarlemse winkel Mister Vuurwerk baalt ervan. „Ik vind het heel krom dat je in Haarlem geen vuurwerk mag afsteken, maar als je een stap over de brug in Heemstede zet, dat wel kan. Het afgelopen jaar was mijn omzet letterlijk nul en ik vrees dat het hierdoor ook minder gaat worden omdat mensen geen zin hebben om te reizen om vuurwerk af te steken. Terwijl mijn voorraad ongeveer hetzelfde is als twee jaar geleden. Dit moet niet zo door blijven gaan, anders wordt het toch wel slikken.”

Net als Haarlem hebben onder andere ook Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen laten weten het verbod van vorig jaar door te trekken. Afgelopen jaarwisseling raakten fors minder mensen gewond door vuurwerk: 2020-2021 kende 400 slachtoffers, tegenover 1285 gewonden een jaar eerder, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Ook de schade aan particuliere eigendommen als auto’s en woningen tijdens oud en nieuw was met 56 procent gedaald in vergelijking met een ’gewone’ jaarwisseling.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt geen overzicht te hebben van plaatsen waar het verbod ook dit jaar zal gelden. In Den Haag komt de beperking er dit jaar in ieder geval nog niet, stelt burgemeester Jan van Zanen in een raadsbrief. „Onze voorkeur gaat ernaar uit om een dergelijk verbod landelijk te regelen. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor bewoners, vuurwerkverkopers en degenen die het moeten handhaven. Het verbod is daardoor effectiever. Een stedelijk vuurwerkverbod verbiedt daarnaast het afsteken, maar niet de verkoop en het bij zich dragen van vuurwerk.”

Handhaving

Dat alles bemoeilijkt de handhaving, beseft ook Wienen. „Er is afgelopen jaarwisseling toch behoorlijk wat afgestoken. Ik ga er dan ook niet vanuit dat de navolging massaal gaat zijn en heb gezegd tegen de gemeenteraad: als jullie besluiten tot een verbod, moet er wel gerealiseerd worden dat de handhaafbaarheid beperkt is.”

Groeneveld van Pyrotechniek Nederland is niet tegen regulatie, maar ziet liever dat gemeenten kiezen voor vuurwerkvrije zones. „Bijvoorbeeld op knelpunten, bij waardevolle panden en in smalle uitgaansstraatjes.”

Ondanks de ’tegenslagen’ kijken vuurwerkhandelaars uit naar de komende maanden. „Wij verwachten een heel goede verkoop, omdat mensen die het afgelopen jaar noodgedwongen geen vuurwerk konden afsteken het dit jaar dolgraag weer willen”, zegt verkoper Marcel Koene van tuincentrum De Carlton uit het Westland optimistisch.

Het afgelopen jaar was niet makkelijk, erkent hij. „We hebben maar tien procent van de normale omzet gedraaid. Alleen aan het begin hebben we nog een beetje kindervuurwerk kunnen verkopen. Intussen zijn de kosten, zoals het onderhoud van de installaties en de keuring, gewoon doorgegaan. Maar dat is nu achter de rug, we staan weer op en gaan een mooi nieuw seizoen beetpakken!”

Optimistisch

Ook Marcel Schutteman van vuurwerkimporteur Broekhoff uit Dronten is optimistisch. „We hebben al 25 tot 30 procent meer vuurwerk verkocht dan twee jaar geleden in deze periode. Dat kunnen we goed gebruiken.”

Koene is dan ook weer goed bevoorraad en hoopt op een vergelijkbare omzet als twee jaar geleden. „Al zal dat nog niet meevallen, omdat 30 procent daarvan toen afkomstig was van knalvuurwerk en pijlen, die dus niet meer mogen. Gelukkig ontdekken de consumenten ook steeds meer het categorie 1-vuurwerk, zoals sterretjes en fonteintjes. Ik vermoed dat de cakebox het dit jaar ook echt goed gaat doen: een doos met mooi en veilig siervuurwerk waar je wel tot drie minuten plezier van kunt hebben.”

Vuurwerkliefhebber Rob Snijders van de Vuurwerkfederatie kan niet wachten om weer af te steken. „Ik heb daar net als elk jaar weer 300 euro voor vrijgemaakt.” Hij is dan ook niet te spreken over het vuurwerkverbod in enkele gemeenten. „Je raakt hiermee de echte liefhebbers, die het toch al verantwoord afsteken. En tuig dat er een puinhoop van maakt, trekt zich hier toch al niks van aan.”

Ook Groeneveld meent dat het echte probleem het illegale vuurwerk is. „Maar die explosieven, daar staan we als branche ver vanaf. Wij proberen feestartikelen te leveren.”

De politie laat intussen weten alles in het werk te stellen om het illegale vuurwerk te bestrijden. Dat doen ze het hele jaar door met onder meer grenscontroles en een nieuw ingestelde speciale taskforce die helpt in de opsporing en ’handelsnetwerken’ in kaart probeert te brengen. In Tilburg is vorige week nog ruim 3,5 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen, zo maakte de politie maandag bekend.

„De onderzoeken worden steeds groter”, vertelt Jack Sijm, vuurwerkexpert van de politie. „Je wilt voorkomen dat vuurwerk in handen komt van niet-deskundige particulieren. De tendens is dat het illegale vuurwerk steeds zwaarder wordt, waarbij vooral het knalvuurwerk ons zorgen baart. Het wordt het hele jaar door al populairder bij criminelen en zeker richting de jaarwisseling belandt het dus ook bij ’gewone’ burgers.” Afgelopen jaar werd al een recordaantal van 122.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

In de gemeente Haarlem valt de weerstand tegen het verbod nog mee, stelt burgemeester Wienen. „Er kwam duidelijk protest vanuit de branche van vuurwerkhandelaren, maar verder hoor ik er nog weinig over. Misschien is het nog te ver weg voor mensen. Ik sluit niet uit dat de discussie nog steviger op gang komt.”

Traditie

Liefhebber Snijders heeft in ieder geval al één argument voor het behoud van de vuurwerktraditie: „Het is meer dan een lontje aansteken. Het is een belevenis, de hele dag leef je er al naartoe en de dagen ervoor verzamel je lijstjes met wat je moet hebben. Eenmaal bij het afsteken, spreek je buren die je anders nooit ziet en sta je bij elkaar bij een vuurton met champagne en oliebollen. Die saamhorigheid hoort erbij.”
 
Back
Bovenaan