Vuurwerktraditie aanmelden voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Mijn toelichting:

Het privé afsteken van vuurwerk om het nieuwe jaar in de luiden is typisch iets van Nederland. Veel landen hebben andere feestdagen waarop vuurwerk wordt afgestoken, of het wordt groot en professioneel gedaan op enkele bepaalde locaties, en niet door alle mensen in het land zelf. Het is vooral een leuk feest voor families en jongeren. Bijna iedereen heeft ooit weleens kanonslagen afgestoken, of doet dat nog steeds graag. Kinderen zijn dol op vuurwerk. Ieder jaar in december komen de vuurwerkkrantjes. Heel spannend. Wat zullen we dit jaar eens kopen? Privé, gezellig samen vuurwerk afsteken is onlosmakelijk met oud en nieuw verbonden geraakt in Nederland. Het is ècht iets typisch voor de Nederlandse cultuur.

Gelieve niet exact kopiëren, enkel voor inspiratie/discussie! Anders lijkt het op spam.
 
Ja, in mijn aanvraag heb ik ook duidelijk gezet dat het ging om vuurwerk dat door particulieren afgestoken mag worden.
 
Nog een stukje van de site:

Oproep

Denk mee! Wat vindt u dat er op een inventaris van immaterieel erfgoed in Nederland moet?Nederland doet vanaf nu mee met de UNESCO conventie ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Dat betekent in eerste plaats dat Nederland het immaterieel erfgoed op zijn grondgebied in kaart moet brengen. Die taak is uitbesteed aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Maar omdat de conventie veel waarde hecht aan een van onderop benadering vragen wij u om met ons mee te denken. Wat vindt u dat er op de Nederlandse inventaris moet. Laat het ons weten!U kunt ons helpen door het formulier op*www.traditie.nl/enquête te vullen of door ons uw ideeën per email door te geven ([email protected]). U kunt natuurlijk ook een brief sturen naar het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, FC Dondersstraat 1, 3572 JA Utrecht.
 
Na een lijst met waardevolle gebouwen, heeft ons land nu ook een lijst met de belangrijkste tradities. Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn de eerste drie typisch Nederlandse tradities die zijn uitgeroepen tot beschermd cultureel erfgoed. Grote volkstradities zoals de Elfstedentocht, carnaval, Koninginnedag en Sinterklaas zijn nog niet in aanmerking gekomen.

De Bloemencorso begon in 1936 als een fietstocht ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina en is uitgegroeid tot de grootste bloemencorso ter wereld.

Het evenement in het Noord-Brabantse Zundert duurt slechts twee dagen in september, maar bijna elke inwoner bereidt zich het hele jaar voor. Pasgeboren baby's krijgen er zelfs een hamertje, waarmee ze later de dahlia's vast kunnen zetten op gigantische praalwagens. 'In de zomer staan er bij ons veertig voetbalvelden vol dahlia's in bloei om de wagens aan te kleden. Dit evenement is het cement dat heel Zundert bindt,' zegt Barry Joosen van de stichting Bloemencorso Zundert in het AD.

Het evenement heeft daarmee een plek verdiend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, oftewel de Rijksmonumentenlijst voor tradities.

Ook de Boxmeerse Vaart staat er op. Deze Heilig Bloedprocessie uit 1482 wordt nog steeds elk jaar in Noord-Brabant gehouden ter herinnering aan een wonder. De Sint Maartensviering wordt al eeuwen gehouden in Utrecht ter ere van de beschermheilige van de stad.

Lijst
Volgens Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur is het hoog tijd om tradities en rituelen te beschermen. Unesco houdt sinds 2001 een lijst bij uit heel de wereld. Daar staan inmiddels ruim 150 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Argentijnse tango. Typisch Hollandse tradities ontbreken vooralsnog, terwijl ook ons land er honderden heeft.' Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ook Nederlands cultureel erfgoed op de lijst van Unesco terechtkomt. Welke tradities dat moeten zijn, wordt later bepaald.

De nieuwe Hollandse lijst is bedoeld om tradities zichtbaar te maken, ervoor te zorgen dat die worden gekoesterd en als het even kan blijven voortbestaan. Maar dat is helemaal aan de mensen zelf. Want in tegenstelling tot de lijst met rijksmonumenten wordt het cultureel erfgoed niet vastgesteld door wetenschappers en deskundigen.

Wat Strouken betreft komen ook de Elfstedentocht, het carnaval en Koninginnedag in aanmerking. En natuurlijk mag Sinterklaas in deze rij niet ontbreken. Dat dit grootse volksfeest nog niet tot nationaal cultureel erfgoed is benoemd, leidt bij Jan van Wijk van het Sint Nicolaas Genootschap niet tot teleurstelling. 'We hebben onszelf ook niet voorgedragen. Volgend jaar bestaat onze vereniging 20 jaar. Dat zou een prachtige bekroning zijn.'


bron
 
Op Qmusic is er momenteel ook een enqute waar je een traditie kunt door geven i.v.m dit item.

sms vuurwerk naar 0900-9596.
bellen kan volgens mij ook.

gr
 
Back
Bovenaan