Vuurwerk mag niet mee in bus en tram van RET

Mensen die de komende dagen vuurwerk kopen, mogen niet met het openbaar vervoer reizen. Dat heeft de RET laten weten.


Het is volgens de huisregels van het openbaarvervoersbedrijf verboden om vuurwerk mee te nemen in bus, tram en metro.

Mensen die wel worden betrapt, kunnen een boete van zeventig euro krijgen.
 
Dat is lekker als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, aan de ene kant wel te begrijpen maar aan de andere kant mag je toch niet roken in de tram etc dus waar zijn ze bang voor ?
 
Ben er mee bezig.

Als jij je afhalen van vuurwerk afgestemd hebt op het openbaar vervoerd, dan wordt jou die mogelijkheid nu ontnomen.

Dat houdt in dat je de RET aansprakelijk kan stellen voor geleden vermogensschade. En dus ook een boete die je krijgt omdat je je vuurwerk op moet halen en vervoeren met het OV:

BW6 art96. Lid1.Vermogensschade omvat zowel geleden verlies of gederfde winst.
Lid2 Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking:
a. redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die als gevolg van de gebeurtenis mogen worden verwacht:
b. redelijke kosten ter vaststelling aan aansprakelijkheid:
c. redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte, wat de kosten onder b en c betreft, behoudens voor zover in het gegeven geval krachtens artikel 241 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de regels betreffende proceskosten van toepassing zijn.

Art. 98
Voor vergoeding komt slechts in aanmerking schade die in zodanig verband staat met de gebeurtenis warop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust, dat zij hem, mede gezien de aard van de aansprakelijkheid en van de schade, als gevolg van de gebeurtenis kan worden toegerekend.

De RET zal op basis van deze artikelen mogelijk gehandeld hebben. Echter handelen zij nu zo onredelijk, dat je schade ondervindt van het besluit. Er bestaat een causaal verband, dus als zowel de RET als NS jou verbieden je goederen te vervoeren, kan je de geleden schade op hen verhalen.


Art. 106 zegt het volgende over geleden schade:
lid1. Voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding.
1. indien de aansprakelijk persoon het oogmerk had zodanig nadeel toe te brengen:
. indien de benadeelde lichamelijk letsel heeft opgelopen, in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast.

De RET zal willen voorkomen dat het schade ondervindt van afgestoken vuurwerk.
Tijdens een rechtzaak zou je de bal terug kunnen kaatsen en stellen dat je door de vervoerder nu schade hebt geleden. Op zowel materiaal als immaterieel vlak.

Zo lang jij GEEN schade hebt veroorzaakt met vuurwerk, lijkt het erop dat de vervoerder je niet aansprakelijk kan stellen. Immers, er is nog geen schade voor de RET. Jij kan echter wél vaststellen dat je door de handelswijze van de RET schade hebt ondervonden bij het afhalen van je goederen.

Beste kans dat je tijdens een zitting onder de boete uit kan komen.

Verder kunnen gehandicapten of mensen met functiebeperking discriminatie aanvechten.

Op dit moment spit ik het wetboek nog verder door. Als ik meer vind, dan laat ik het jullie weten.
 
Als je toch gepakt wordt, ga dan sowieso naar de rechter!
De boete kan zeker aangevochten worden!

Algemene voorwaarden van vervoerders en overige ondernemers in het openbaar vervoer

Vervoerders hebben zelf voorwaarden opgesteld om de uitvoering van hun taak volgens vaste richtlijnen te laten verlopen. Dat geeft aan de ene kant duidelijkheid: we leren hieruit wat onze plichten als reizigers zijn, waar we aanspraak op kunnen maken en wat we van de vervoerder mogen verwachten. Maar aan de andere kant beperkt de inhoud van die regels de rechten en mogelijkheden van de reiziger.

De regels van de vervoerders mogen nooit slechter uitvallen voor de reiziger dan de wet voorschrijft. De regels mogen wel méér rechten toekennen aan de reiziger dan de wet doet.


Belangrijk !

Wilt u een vervoersbedrijf dat zijn algemene voorwaarden niet publiceert of op andere rechtstreekse wijze aan u bekendmaakt aansprakelijk stellen ? Dan is het goed om te weten dat niet-gepubliceerde algemene voorwaarden voor de consument niet gelden. Anders gezegd: u kunt de vervoerder gewoon aansprakelijk stellen en de vervoerder kan zich niet beroepen op zijn algemene voorwaarden !

Ook in gevallen waarin de algemene voorwaarden wel op een website gepubliceerd zijn kan een vervoerder zich tegenover u niet altijd beroepen op de algemene voorwaarden. Het artikel dat de vervoerder tegen u gebruikt kan soms vernietigd worden op grond van de artikelen 6:233 BW en 6:234 BW

Bovendien zijn niet alle artikelen geoorloofd: artikel 6:236 BW bevat de soorten bepalingen die onredelijk bezwarend worden geacht en zonder meer nietig kunnen worden verklaard.

Artikel 6:237 BW bevat de soorten bepalingen waarvan vermoed wordt dat ze onredelijk bezwarend voor u zijn, maar de vervoerder mag het tegendeel bewijzen van de rechter.

Kortom: algemene voorwaarden zijn in sommige gevallen aanvechtbaar !


https://www.ovloket.nl/?ac=Algemene+voorwaarden+van+vervoerders-23-1
 
Algemene Voorwaarden Openbaar Stads- en Streekvervoer


Deze algemene vervoervoorwaarden zijn van toepassing bij het gebruik van het stads- en streekvervoer en regionaal vervoer per spoor.

Inleiding
Het gebruik van het openbaar vervoer door de reiziger wordt beheerst door:

1. bepalingen die zijn opgesteld uit een oogpunt van bescherming van het algemeen belang, zoals de Wet personenvervoer en uitvoeringsbesluiten. In geval van niet-naleving van die voorschriften is de mogelijkheid aanwezig tot het opleggen van strafrechtelijke sancties, zoals een boete;

2. regels, waar*onder de vervoerder bereid is met de reiziger een vervoerovereenkomst aan te gaan met inachtneming van de hem opgelegde vervoerplicht. Deze regels zijn terug te vinden in de Wet personenvervoer, in het Besluit personenvervoer, in Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en in onderstaande algemene voorwaarden.


Artikel 1 - Begripsomschrijving
Dienstregeling:
voor een ieder kenbaar schema van reismogelijkheden;

Halte:
een plaats waar een vervoermiddel zonodig stilstaat om reizigers op te nemen of te laten uitstappen en die als zodanig is aangeduid, alsmede de daarbij behorende wachtgelegenheid;

Handbagage:
bagage die een reiziger als gemakkelijk mee te voeren, draagbaar dan wel verrijdbaar bij zich heeft, daaronder begrepen levende dieren, vouwfietsen, kinderwagens, alsmede voorwerpen die door de vervoerder als handbagage worden toegelaten;

Personeelslid:
het personeelslid in dienst van de vervoerder met inbegrip van het *personeelslid, dat niet in dienst van de vervoerder dienst doet op een vervoermiddel van de vervoerder of op een vervoermiddel dat aan de vervoerder ter beschikking is gesteld;

Reiziger:
de persoon ten aanzien van wie de vervoerder zich verbindt deze te vervoeren, danwel de persoon die door zijn aanwezigheid bij de halte of het station te kennen geeft vervoerd te willen worden;

Station:
elk busstation, elk tramstation en elk metrostation;

Tarieven:
de tarieven en de modellen van vervoerbewijzen, zoals die worden vastgesteld danwel goedgekeurd overeenkomstig de Wet personenvervoer danwel het Besluit personenvervoer;

Vervoerbewijs:
het vervoerbewijs als bedoeld in de artikelen 41 en 42 Besluit personenvervoer;

Vervoerder:
de natuurlijke persoon of rechtspersoon die zich verbindt personen volgens een dienstregeling te vervoeren;

Vervoermiddel:
auto, bus, tram, metro of een via een geleidesysteem voortbewogen voertuig, zoals vermeld in artikel 1 lid h Wet personenvervoer.

Artikel 2 - Verplichtingen van de vervoerder
1. De vervoerder verbindt zich om de reiziger die zich daartoe aanmeldt, volgens de dienstregeling en conform deze Algemene Voorwaarden veilig te vervoeren, alsmede de door hem meegevoerde handbagage.

2. De vervoerder is gerechtigd de reiziger die zich niet aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot het vervoer, danwel aan de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden houdt, de toegang tot het vervoermiddel te ontzeggen, danwel hem uit het vervoermiddel te (doen) verwijderen, indien in redelijkheid van de vervoerder niet kan worden gevergd dat hij die reiziger vervoert.

3. De vervoerder is verplicht zorgvuldig om te gaan met de persoonlijke gegevens, verkregen in verband met uitgifte van op naam gestelde vervoerbewijzen, conform de aanwijzingen van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Artikel 3 - Dienstregeling
1. Het vervoer geschiedt volgens de door de vervoerder openbaar gemaakte dienstregeling. Als de omstandigheden zulks rechtvaardigen is de vervoerder gerechtigd op andere tijdstippen en/of volgens een alternatieve route te rijden en/of alternatieve vervoermiddelen in te zetten.

2. De vervoerder kan, indien dringende redenen hem daartoe noodzaken, het vervoer geheel of gedeeltelijk staken. De vervoerder stelt de reiziger zo spoedig mogelijk in kennis van het staken en indien mogelijk van de redenen, de te nemen maatregelen en de mogelijke duur.

3. In de dienstregeling worden tenminste vermeld:
a. de dagen waarop de ritten plaatsvinden;
b. de vertrektijden, de passeertijden en de intervallen van de passeertijden.
Deze zijn bij benadering aangegeven.

4. De vertrektijden van de vervoermiddelen vanaf het beginpunt worden bepaald naar de dienstklokken van de vervoerder of, bij gebreke daarvan, naar de uurwerken van het personeel.

Artikel 4 - Tarieven
1. Het vervoer geschiedt op grond van de overeenkomstig de artikelen 41 en 42 Besluit personenvervoer vastgestelde danwel goedgekeurde tarieven en modellen van vervoerbewijzen.

2. Geen vervoerprijs is verschuldigd voor:
a. kinderen jonger dan vier jaar mits voor hen geen afzonderlijke zitplaats wordt verlangd,
b. één persoon van ten minste twaalf jaar oud die een reiziger begeleidt die in het bezit is van een OV-Begeleiderskaart,
c. één hond die een gehandicapte reiziger begeleidt indien deze hond een als zodanig herkenbare blindengeleidehond (in opleiding) of hulphond van de Stichting Hulphond Nederland (in opleiding) is,

3. Op grond van bepaalde criteria (leeftijd, woonplaats, etc.) kunnen specifieke tarieven gelden. De reiziger dient bij aanschaf van een vervoerbewijs zelf aan te geven indien hij op grond van bepaalde criteria in aanmerking komt voor een specifiek tarief.

Artikel 5 - Betalingen
1. Tenzij in de tarieven anders is bepaald, geschiedt betaling van het vervoerbewijs aan de vervoerder of aan het personeel in Nederlandse wettige betaalmiddelen, danwel op een andere door de vervoerder toegelaten wijze van betalen.

2. De betaling van het vervoerbewijs in het vervoermiddel dient bij voorkeur met gepast geld te geschieden.

3. Indien de vervoerder ter zake van de inning van de vervoerprijs en de eventueel verschuldigde verhoging als genoemd in artikel 10 lid 2 buitengerechtelijke kosten moet maken, zijn deze voor rekening van de reiziger.

Artikel 6 - Terugbetaling
1. Indien van een vervoerbewijs waarop de geldigheidsperiode is aangegeven geen of slechts gedeeltelijk gebruik is gemaakt, kan de reiziger onder overlegging van dit vervoerbewijs verzoeken om gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de vervoerprijs of om ontheffing van de eventueel resterende betalingsverplichting, één en ander conform de wettelijke normering. Het week- en maandabonnement dient alsdan bij voorkeur aangetekend te worden gezonden naar Postkantoren BV, afdeling restituties ov, postbus 30444, 3503 AG Utrecht, het jaarabonnement dient naar het kantoor van aankoop te worden gezonden.

2. Terugbetaling van de vervoerprijs dan wel ontheffing van de betalingsverplichting vindt slechts plaats:
a. indien van het vervoerbewijs geen gebruik wordt gemaakt en de reiziger het verzoek om terugbetaling of om ontheffing van de betalingsverplichting indient vóór het tijdstip waarop de geldigheid aanvangt of
b. indien van een vervoerbewijs met een geldigheid van tenminste een week slechts voor een gedeelte van de termijn van geldigheid gebruik wordt gemaakt. In dat geval kan de terugbetaling slechts betrekking hebben op de termijn waarvoor het vervoerbewijs na overlegging nog geldig is.
c. Indien, in geval een duplicaat vervoerbewijs is afgegeven, dit duplicaat vervoerbewijs tezamen met het origineel vervoerbewijs wordt overlegd.

3. Degene die beslist over terugbetaling van de vervoerprijs of tot ontheffing van de betalingsverplichting bevoegd is, mag voor de behandeling van een dergelijk verzoek de ministerieel vastgestelde administratiekosten in rekening brengen.

4. Een strippenkaart behoudt zijn geldigheid gedurende twaalf maanden na een tariefwijziging van die strippenkaart. Van een strippenkaart kan geen restitutie plaatsvinden.

Artikel 7 - Geldigheid en intrekking van het vervoerbewijs
1. Tegen afgifte van een ontvangstbewijs kan de vervoerder een vervoerbewijs van de reiziger intrekken en de reiziger uit het vervoermiddel verwijderen, danwel doen verwijderen indien:
a. de reiziger een wettelijk danwel een contractuele bepaling betreffende het vervoer overtreedt danwel niet nakomt en in redelijkheid van de vervoerder niet verlangd kan worden de reiziger verder te vervoeren;
b. de reiziger zich bedient van een niet geldig vervoerbewijs danwel het vervoerbewijs misbruikt of de controle van zijn vervoerbewijs belemmert of verhindert;
c. niet is voldaan aan de voorwaarden voor het verkrijgen of betalen van het vervoerbewijs.

2. Een vervoerbewijs is in elk geval niet geldig indien:
a. zulks uit de dagaanduiding volgt;
b. dit onbevoegd is gewijzigd;
c. dit bewerkt of verminkt is;
d. dit niet danwel onvoldoende leesbaar (meer) is;
e. of de zich onder een beschermlaag bevindende pasfoto eenvoudig bereikbaar is geworden.

3. In geval van intrekking of verwijdering heeft de reiziger geen recht op enige vergoeding, ook niet voor de tijd dat de reiziger niet kon beschikken over zijn vervoerbewijs.

4. Indien een op naam gesteld vervoerbewijs is ingetrokken dat niet geldig was danwel misbruikt was, of indien de reiziger de controle verhinderde of belemmerde, heeft de reiziger geen recht op afgifte van een nieuw op naam gesteld vervoerbewijs.

5. Indien de betrokken reiziger kan aantonen, dat het feit dat tot de intrekking c.q. verwijdering heeft geleid, niet aan hem kan worden toegerekend, vinden de leden 3 en 4 van dit artikel geen toepassing.

Artikel 8 - Handbagage
1. De vervoerder kan de reiziger de toegang tot het vervoermiddel weigeren danwel hem noodzaken het vervoermiddel te verlaten, indien naar zijn oordeel handbagage van de reiziger gevaar, verontreiniging of hinder voor een ander kan veroorzaken.


2. Vervoer van handbagage geschiedt op de daarvoor aangewezen plaats, doch alleen voor zover er naar het oordeel van het personeel voldoende plaatsruimte is. De reiziger zorgt zelf voor het in- en uitladen.

3. De reiziger is verplicht de handbagage die hij in het vervoermiddel meevoert zelf te bewaken.

4. Handbagage mag slechts zodanig worden geplaatst dat deze de nooduitgangen niet verspert, het in- en uitstappen van reizigers of personeel niet belemmert en hen ook overigens niet hindert. Evenmin mag handbagage op een station, halte of in het vervoermiddel een zitplaats innemen voorzover een reiziger daarop aanspraak maakt.

Artikel 9 - Dieren en fietsen
1. Levende dieren mogen, behoudens hetgeen in de volgende leden van dit artikel is bepaald, in gemakkelijk draagbare mand, tas of een dergelijk voorwerp die kunnen worden neergezet of op schoot gehouden, worden meegevoerd. Honden mogen evenwel ook op andere wijze worden meegevoerd, mits kort aangelijnd. Indien het dier een plaats inneemt, is de eigenaar van het dier het geldende tarief verschuldigd.

2. De in het eerste lid bedoelde dieren mogen niet worden meegenomen, indien deze op enigerlei wijze voor de reiziger of voor het personeel lastig of hinderlijk kunnen zijn of lijden aan een besmettelijke ziekte.

3. Het personeel beoordeelt of een dier in aanmerking komt voor vervoer overeenkomstig het bepaalde in het eerste en tweede lid van dit artikel.

4. Fietsen kunnen alleen worden meegevoerd, indien de vervoerder hiervoor uitdrukkelijk toestemming heeft verleend.

5. Indien de vervoerder in de tarieven aangeeft dat voor het vervoer van dieren alsook fietsen een tarief is verschuldigd, dient de reiziger voor het dier en de fiets een geldig vervoerbewijs te kunnen tonen.

Artikel 10 - Verplichtingen van de reiziger
1. De reiziger moet voorzien zijn van een geldig vervoerbewijs, tenzij hij recht heeft op kosteloos vervoer. De reiziger dient de vervoerprijs vóór of bij aanvang van de rit te voldoen. Tijdens de rit dient hij, op eerste verzoek, te kunnen aantonen over een geldig vervoerbewijs te beschikken.

2. De reiziger die het vervoerbewijs, waarvan hij of zij moet zijn voorzien, desgevraagd ter controle op eerste vordering niet toont of overhandigt of een onbevoegd gewijzigd of anderszins bewerkt vervoerbewijs gebruikt, een vervoerbewijs misbruikt of de controle van vervoerbewijzen belemmert of verhindert, is op vordering van de vervoerder een door de minister van Verkeer en Waterstaat vastgesteld bedrag verschuldigd aan de vervoerder, naast de verschuldigde vervoerprijs.

3. De reiziger is verplicht zich op eerste vordering te identificeren met een der wettelijk erkende identificatiebewijzen, na constatering van het niet in acht nemen van de verplichting van lid 2 van dit artikel.

4. De reiziger is verplicht de aanwijzingen op te volgen die door de vervoerder of het personeel worden gegeven tot handhaving van de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden of in het belang van orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang in de wachtgelegenheden, op de stations en haltes en in de vervoermiddelen.

5. De reiziger is verplicht gedurende de rit één van de voor reizigers bestemde zit- of staanplaatsen in te nemen.

6. De reiziger die enig onderdeel van een wachtgelegenheid, vervoermiddel, van tot stations en haltes behorende werken en inrichtingen of overige eigendommen van of in gebruik bij de vervoerder verontreinigt, beschadigt of ontvreemdt of wiens handbagage dergelijke schade toebrengt, moet de daardoor veroorzaakte schade aan de vervoerder vergoeden. Geen schadevergoeding wordt verlangd, indien de schade is veroorzaakt door een omstandigheid die een zorgvuldig reiziger niet heeft kunnen vermijden en voorzover die reiziger de gevolgen daarvan niet heeft kunnen verhinderen.

7. Wordt een kind dat jonger is dan twaalf jaar begeleid door een persoon van achttien jaar of ouder, dan is deze begeleider verplicht ervoor zorg te dragen dat dit kind niet handelt in strijd met deze Algemene Voorwaarden.

Artikel 11 - Verbodsbepalingen voor de reiziger
1. Het is de reiziger verboden:
a. het personeel op enigerlei wijze te hinderen in de uitoefening van zijn taak;
b. foto- en/of film- of geluidsopnamen te maken en/of te publiceren van personeel in de uitoefening van zijn taak, tenzij het personeel hiervoor toestemming verleent;
c. een vervoermiddel zonder noodzaak in te gaan of te verlaten anders dan met gebruikmaking van een daarvoor bestemde in- of uitgang en/of op een daarvoor bestemde halte;
d. hinder of overlast te veroorzaken voor reizigers en/of personeel;
e. in een vervoermiddel te roken of zich daarin te bevinden met een brandende pijp, sigaar of sigaret;
f. gebruik te maken van de noodrem, een noodluik of -deur te openen of een noodvoorziening voor het openen van deuren in werking te stellen, behalve in geval van direct gevaar of gegrond vermoeden van gevaar voor een tram, metro of bus of voor personen in een tram, metro of bus.

2. Het is de reiziger verboden zich, zonder in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs, te bevinden op stations en wachtgelegenheden, indien uitdrukkelijk is aangegeven dat toegang zonder een geldig vervoerbewijs niet is toegestaan.

3. Het is de reiziger verboden wachtgelegenheden, vervoermiddelen, tot stations en haltes behorende werken en inrichtingen of overige eigendommen van of in gebruik bij de vervoerder te beschadigen, te verontreinigen dan wel zaken daaruit te ontvreemden.

Artikel 12 - Aansprakelijkheid van de vervoerder
1. De vervoerder is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat in verband met en tijdens het vervoer de reiziger is overkomen. De vervoerder is niet aansprakelijk, indien het ongeval is veroorzaakt door een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder niet heeft kunnen vermijden en waarvan de gevolgen de vervoerder niet heeft kunnen verhinderen. De schadevergoeding die de vervoerder in genoemde omstandigheden mogelijk verschuldigd is, is wettelijk beperkt tot een bedrag van EUR 137.000,- per reiziger.

2. De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door geheel en gedeeltelijk verlies danwel beschadiging van de handbagage, voorzover dit verlies of deze beschadiging is ontstaan tijdens het vervoer en is veroorzaakt:
a. door een aan de reiziger overkomen ongeval dat voor rekening van de vervoerder komt of
b. door een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder heeft kunnen vermijden of waarvan zulk een vervoerder de gevolgen heeft kunnen verhinderen. De schadevergoeding die de vervoerder mogelijk verschuldigd is in geval van verlies of beschadiging van de handbagage is wettelijk beperkt tot een bedrag van EUR 1.000,- per reiziger.

3. De vervoerder is wettelijk niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door vertraging, door welke oorzaak dan ook, voor, tijdens of na het vervoer opgetreden, danwel is veroorzaakt door welke afwijking van de dienstregeling dan ook.

4. De vervoerder is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door het missen van aansluiting op eigen of andere vervoermiddelen, danwel door de omstandigheid dat de gewone vervoermiddelen die de vervoerder ter beschikking staan, niet toereikend zijn. Ook is de vervoerder niet aansprakelijk voor schade ontstaan door het ontbreken van zit- of staanplaatsen.

5. De vervoerder is niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door het niet aanbieden van vervoer en het niet uitvoeren van de dienstregeling als gevolg van omstandigheden die haar niet kunnen worden toegerekend, waaronder mede te begrijpen zijn wilde acties van korte duur van het personeel van de vervoerder, alsmede sabotage en rellen door en bij derden.

6. In geval van een rechtmatige algehele staking van langer dan een dag zal de vervoerder naar redelijkheid en billijkheid overgaan tot restitutie van vooruitbetaalde reissommen naar rato van de duur van de staking aan de reiziger. De vervoerder heeft de bevoegdheid om in geval van een rechtmatige algehele staking van minimaal één dag over te gaan op verlenging van de geldigheidsduur van het abonnement. De vervoerder heeft het recht administratiekosten in rekening te brengen.
Noot: Over dit artikel is geen overeenstemming bereikt tussen KNV-openbaar vervoer en de Consumentenbond.

7. De vervoerder is niet aansprakelijk voor de door de reiziger geleden schade die is veroorzaakt doordat de reiziger zijn handbagage niet op grond van deze Algemene Voorwaarden heeft vervoerd. De vervoerder is verplicht redelijke zorg aan te wenden ten aanzien van de handbagage van de reiziger opdat deze niet verloren gaat of beschadigd wordt.

8. De reiziger moet de schade zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de vervoerder melden. De aard en de omvang van de schade moet daarbij bij benadering worden aangeven.

Artikel 13 - Aansprakelijkheid van en voor het personeel
1. Voor schade aan een reiziger toegebracht door een fout van het personeel, is degene in wiens dienst het personeel zijn taak vervult aansprakelijk, indien de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot en degene in wiens dienst hij stond uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen.

2. Indien het personeel aan een reiziger of aan een ander op diens verzoek diensten bewijst waartoe de vervoerder niet is verplicht, wordt hij geacht te handelen in opdracht van degene aan wie hij deze diensten bewijst.

3. Wanneer een personeelslid aansprakelijk wordt gesteld voor schade die door een reiziger bij het vervoer is geleden, kan ook hij zich beroepen op de beperkingen van de aansprakelijkheid zoals deze voor de vervoerder gelden.

Artikel 14 - Klachten en geschillen
1. Voor de behandeling van een klacht dient de reiziger zich schriftelijk te richten tot de vervoerder dan wel tot Postbus 55, 2501 CB, Den Haag. In zijn klacht moet de reiziger vermelden de datum, de tijd en de plaats van het voorval, het lijnnummer en de rijrichting en zo mogelijk ook het nummer van het vervoermiddel. Ook kan hem worden gevraagd zijn vervoerbewijs over te leggen.

2. In geval bij Postbus 55 om behandeling van de klacht wordt verzocht, dient aan de reiziger te worden bericht aan welke vervoerder de klacht is doorgezonden voor behandeling, danwel dat deze wordt afgedaan door Postbus 55 zelf. De vervoerder is verplicht de behandeling van de klacht met de nodige voortvarendheid ter hand te nemen en de reiziger van de bevindingen in kennis te stellen.

3. Geschillen tussen de reiziger en de vervoerder over de totstandkoming of uitvoering van de vervoerovereenkomst waarop deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn, kunnen zowel door de reiziger als de vervoerder worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Openbaar Vervoer, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag.

4. Een geschil wordt door de geschillencommissie slechts in behandeling genomen, indien de reiziger zijn klacht eerst binnen zes weken schriftelijk aan de vervoerder of aan Postbus 55 heeft voorgelegd.

5. De reiziger moet het geschil uiterlijk drie maanden nadat hij zijn klacht aan de vervoerder of Postbus 55 heeft voorgelegd schriftelijk bij de geschillencommissie aanhangig maken, onder vermelding van naam en adres van reiziger en vervoerder en een duidelijke omschrijving van het geschil en de eis. Indien de reiziger het geschil aan de geschillencommissie voorlegt, is de vervoerder aan deze keuze gebonden en staat hem voor dit geschil geen beroep op de gewone rechter meer open.

6. Als de vervoerder een geschil, niet zijnde een incasso-geschil, behandeld wil zien, stelt hij de reiziger schriftelijk voor het geschil te laten behandelen door de geschillencommissie. De vervoerder kondigt daarbij aan, dat hij het geschil aanhangig zal maken bij de bevoegde rechter als de reiziger niet binnen dertig dagen schriftelijk laat weten in te stemmen met behandeling van het geschil door de geschillencommissie. Indien de vervoerder, in het geval de reiziger het verzoek heeft afgewezen of niet binnen de termijn van dertig dagen heeft geantwoord, het geschil niet binnen twee maanden aanhangig heeft gemaakt bij de bevoegde rechter, kan de reiziger het geschil alsnog voor behandeling voorleggen aan de geschillencommissie.

7. Voor de behandeling van een geschil is een vergoeding verschuldigd.

8. De geschillencommissie doet met inachtneming van haar reglement uitspraak bij wege van bindend advies in de aan haar voorgelegde geschillen.

Artikel 15 - Verjaring
1. Een rechtsvordering jegens de vervoerder ter zake van aan een reiziger overkomen letsel verjaart door verloop van drie jaren. Deze termijn begint met de aanvang van de dag, volgende op de dag van het ongeval dat de reiziger is overkomen.

2. Een rechtsvordering jegens de vervoerder ter zake van dood van een reiziger verjaart door verloop van drie jaren. Deze termijn begint met de aanvang van de dag, volgende op de dag van het overlijden van de reiziger, maar loopt niet langer dan vijf jaren beginnend met de aanvang van de dag, volgende op de dag van het ongeval dat de reiziger is overkomen.

3. Alle overige uit de vervoerovereenkomst voortkomende vorderingen verjaren door verloop van één jaar. Deze termijn begint met ingang van de dag, volgende op die waarop die vordering is ontstaan.

Artikel 16 - Gevonden voorwerpen
1. De reiziger is verplicht zo spoedig mogelijk bij de vervoerder mededeling te doen van een door hem gevonden voorwerp of geldsom. De vervoerder is bevoegd tegen afgifte van bewijs een aldus gevonden voorwerp of geldsom in bewaring aan te nemen. Indien de vinder het gevonden voorwerp of de geldsom onder zich houdt, is hij verplicht al datgene te doen wat redelijkerwijs van hem kan worden gevergd om de eigenaar of verliezer te vinden.

2. De vervoerder is bevoegd een door zijn personeel gevonden of door een ander gevonden en aan hem afgegeven voorwerp na drie maanden of, indien het voorwerp niet voor bewaring geschikt is, eerder te verkopen, voorzover het betreft niet kostbare zaken.

3. De vervoerder is verplicht een gevonden voorwerp, de opbrengst van een ingevolge het tweede lid verkocht voorwerp of het bedrag van een gevonden geldsom aan de rechthebbende af te geven, indien deze zich binnen drie jaren na afgifte aanmeldt. Indien de rechthebbende de opbrengst van de verkoop van een gevonden voorwerp opeist, mag de vervoerder het verschuldigde bewaarloon en de administratiekosten met die opbrengst verrekenen.

4. De vervoerder kan voor de behandeling van een verzoek met betrekking tot een verloren voorwerp of geldsom administratiekosten in rekening brengen.

Artikel 17 - Wijziging van de algemene voorwaarden
Deze Algemene Voorwaarden kunnen worden gewijzigd. Deze wijzigingen zullen eerst van kracht worden nadat daarover met de Consumentenbond overleg is gepleegd.

Artikel 18 - Toepasselijk recht
Op de vervoerovereenkomst is het Nederlandse recht van toepassing.

ADDENDUM

Bij gebruik van de OV-chipkaart als betaalmiddel of vervoerbewijs in het stads- en streekvervoer gelden in aanvulling of afwijking op de hiervoor genoemde voorwaarden de volgende voorwaarden:

Artikel 19 - Begripsomschrijving
Check-in / inchecken

Handeling waarbij de reiziger bij aanvang van de rit de OV-chipkaart bij een kaartlezer houdt. De handeling wordt met een tekst, geluid- en/of lichtsignaal bevestigd. Met deze handeling komt de vervoerovereenkomst tot stand met de betreffende vervoerder op grond waarvan de reiziger gerechtigd is gebruik te maken van het vervoer voor deze rit.

Check-uit / uitchecken

Handeling waarbij de reiziger bij het einde van de rit de OV-chipkaart bij een kaartlezer houdt. De handeling wordt met een tekst, geluid- en/of lichtsignaal bevestigd. Met deze handeling vindt een rechtsgeldige betaling van de ritprijs plaats.

Als geen geldige check-in heeft plaatsgevonden, geldt de check-uit als check-in handeling.

Instaptarief:
Het tarief dat de vervoerder bij de reiziger in rekening brengt bij de check-in.

Product:
Een abonnement, éénmalig reisrecht, vastrecht of andere kortingregeling welke op de OV-chipkaart is vastgelegd.

Artikel 20 - Verplichtingen van de vervoerder
In aanvulling op artikel 2.3 geldt de verplichting van de vervoerder om zich te houden aan de bepalingen uit de Gedragscode verwerking persoonsgegevens OV-chipkaart door OV-bedrijven.

Artikel 21 - Betaling
In aanvulling op artikel 5 geldt dat bij de check-in een instaptarief kan worden afgeboekt van het op de OV-chipkaart aanwezige elektronisch tegoed.

Bij de check-uit vindt een controle plaats of de reiziger voor de betreffende rit over een geldig product beschikt. Op basis van deze informatie en de check-in wordt de ritprijs bepaald en afgeboekt van het op de OV-chipkaart aanwezige elektronisch tegoed. Indien bij de check-in een instaptarief is afgeboekt, vindt bij de check-uit een verrekening plaats met dit instaptarief.

Als geen geldige check-uit heeft plaatsgevonden, geldt tenminste het instaptarief als verschuldigde ritprijs, tenzij door de vervoerder anders is aangegeven.

Artikel 22 - Terugbetaling
In afwijking van artikel 6.1 dient de reiziger zich voor gehele of gedeeltelijke terugbetaling van het elektronisch tegoed op de OV-chipkaart of overige op de OV-chipkaart geplaatste producten te wenden tot de vervoerder die de OV-chipkaart aan de reiziger heeft uitgegeven.

Artikel 23 – De OV-chipkaart als geldig vervoerbewijs
In aanvulling op artikel 7 geldt dat de OV-chipkaart een geldig vervoerbewijs is, indien de reiziger bij aanvang van de rit op de daartoe aangegeven wijze heeft ingecheckt.

Artikel 24 – Verplichtingen van de reiziger
In aanvulling op artikel 10.1 geldt de verplichting voor de reiziger dat hij bij aanvang van de rit op de daartoe aangewezen wijze heeft ingecheckt. De reiziger dient zich er van te vergewissen dat de check-in op een correcte wijze is uitgevoerd. Bij het einde van de rit dient de reiziger bij de uitstaphalte op de daartoe aangegeven wijze uit te checken.

Indien door een technische storing van het systeem de check-in niet mogelijk is, kan de vervoerder van de reiziger verlangen dat hij op een andere wijze een geldig vervoerbewijs aanschaft.


Kortom: boete kan zeker aangevochten worden, het is aan de RET om tijdens een rechtzaak aan te gaan tonen dat legaal consumentenvuurwerk tot gevaar, verontreiniging en hinder voor een ander kan veroorzaken.

In het uiterste geval kan je het vervoer uitgezet worden, nergens staan verdere algemene richtlijnen voor het vervoer van vuurwerk binnen het OV. Sterker nog, zo lang het vuurwerk aan alle richtlijnen voldoet en dus veilig is, mag de RET je niet eens eruit zetten.

Het zal dus eveneens afhankelijk zijn van de medewerker van het vervoersbedrijf dat jou eruit zet. De gronden waar eerder naar verwezen werd, hoeft niet per sé rechtsgeldig te zijn!

Nogmaals: pak die boete gewoon, maak bezwaar en vecht de boete aan bij de rechter. Grote kans dat je de zaak gewoon wint!

Laat je niet intimideren door die ******s!


Overigens zal ik contact opnemen met een klachtencommissie die over het ov gaat. Als ik meer informatie heb, dan zal ik dit plaatsen.
 
Niet vervelend bedoeld hoor, jupiler, maar soms denk ik dat je niks beters te doen hebt dan enorme lappen tekst te copypasten :frusty:
 
Wow, wat een activiteit in huize Jupiler. Top dat je dit hebt opgediept. Vuurwerk vervoeren met het OV is nog nooit een probleem geweest tijdens de verkoopdagen. Het mag ook gewoon. Natuurlijk kunnen ze de huisregels bijstellen, maar daarbij mogen ze mensen die geen alternatief hebben eigenlijk niet uitsluiten. Men wil ons immers graag IN het OV hebben en niet naar de alternatieven verwijzen.

Nogmaals top dat je de regels erbij hebt gezocht, Jupiler!

Cameo
 
Ik ben net ook thuis gekomen met me vuurwerk en zonder boete zo erg letten ze er niet op..
ik ging de metro in met 4 vollen tassen.. haha en had nog een fluitbak in me hand :P
 
Opzich ben je boven de 10kg wel in overtreding. Als er wat gebeurd, ben je wel zelf verantwoordelijk. Zorg dus dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt .(die moet iedereen altijd gewoon hebben-> als je hem niet hebt ben je niet handig bezig)
 
Ja waarschijnlijk zit er een overijverige kudambtenaartje blij te doen.

Klachten kan je neerleggen bij het OV loket: http://www.ovloket.nl/?ac=Home-4-1
Op basis van de huisregels kunnen ze je eruit zetten. Direct een boete geven mag niet. En als ze het al wel doen, dan MOET de RET aantonen dat er daadwerkelijk sprake was van een gevaarlijke situatie of dat er rommel is gemaakt. En dat mogen ze fijn in de rechtbank gaan doen dan.

Enige wat je moet doen is bezwaar maken en de zaak voor laten komen. Dan moet de RET maar aantonen dat hun besluit jou te verwijderen uit het vervoersmiddel redelijk is.

Hier kan je massaal klachten naartoe sturen:
https://www.ovloket.nl/?ac=Wanneer+OV+loket+inschakelen?-56-1



Algemene voorwaarden van vervoerders en overige ondernemers in het openbaar vervoer

Vervoerders hebben zelf voorwaarden opgesteld om de uitvoering van hun taak volgens vaste richtlijnen te laten verlopen. Dat geeft aan de ene kant duidelijkheid: we leren hieruit wat onze plichten als reizigers zijn, waar we aanspraak op kunnen maken en wat we van de vervoerder mogen verwachten. Maar aan de andere kant beperkt de inhoud van die regels de rechten en mogelijkheden van de reiziger.

De regels van de vervoerders mogen nooit slechter uitvallen voor de reiziger dan de wet voorschrijft. De regels mogen wel méér rechten toekennen aan de reiziger dan de wet doet.


Belangrijk !

Wilt u een vervoersbedrijf dat zijn algemene voorwaarden niet publiceert of op andere rechtstreekse wijze aan u bekendmaakt aansprakelijk stellen ? Dan is het goed om te weten dat niet-gepubliceerde algemene voorwaarden voor de consument niet gelden. Anders gezegd: u kunt de vervoerder gewoon aansprakelijk stellen en de vervoerder kan zich niet beroepen op zijn algemene voorwaarden !

Ook in gevallen waarin de algemene voorwaarden wel op een website gepubliceerd zijn kan een vervoerder zich tegenover u niet altijd beroepen op de algemene voorwaarden. Het artikel dat de vervoerder tegen u gebruikt kan soms vernietigd worden op grond van de artikelen 6:233 BW en 6:234 BW

Bovendien zijn niet alle artikelen geoorloofd: artikel 6:236 BW bevat de soorten bepalingen die onredelijk bezwarend worden geacht en zonder meer nietig kunnen worden verklaard.

Artikel 6:237 BW bevat de soorten bepalingen waarvan vermoed wordt dat ze onredelijk bezwarend voor u zijn, maar de vervoerder mag het tegendeel bewijzen van de rechter.

Kortom: algemene voorwaarden zijn in sommige gevallen aanvechtbaar !

bron

Houdt elkaar op de hoogte!
 
Navraag levert op dat mensen de toegang ontzegd kúnnen worden. Maar dat dit niet per sé zo hoeft te zijn.

Als verwacht zal dit naar inzicht zijn van controleurs, chauffeurs etc. Echter, er lijkt sprake te zijn van volstrekte willekeur. Je bent in dat opzicht afhankelijk van de medewerker van de RET en zijn inbreng in het geheel. Dit geldt ook voor boetes. Grootste kans om een boete te krijgen, is bij weigeren het toestel te verlaten.

Maar laten we even focussen op de regio en de stand van zaken.
1. De RET moet gigantisch bezuinigen.
2. Wil men inkomsten enigszins kunnen behouden, dan moet daarvoor draagvlak gevonden worden onder de politiek.
3. De partij die zich het hardste inzet vóór het openbaar vervoer is, heel verrassend, Groen Links.
4. Arno B. leeft nog steeds en is nog steeds uit op het frustreren van vuurwerkliefhebbers.

Een simpele optelsom levert dus op: men probeert vuurwerk verder te criminaliseren en vanuit de beleidsmakers en politici wordt niet geschroomd de gewone arbeider van de RET hiervoor te misbruiken.

Conclusie: de situatie is wettelijk gezien té complex om nu uitsluitsel over te geven. Geadviseerd wordt om massaal offciële klachten neer te leggen bij de RET. Of rechtzaken af te wachten na het weigeren te betalen van boetes.

:bye:
 
Vandaag was het wel gelukt, met de trein en bus meerdere malen. Ze keken wel een beetje raar op, maar ze zeiden er niks van haha. :bye: Het was nog meer dan 10kg.

De volgende keer kan ik beter een blanco zak gebruiken. Zeker iedere voorbijganger zat er naar te gluren. (heel groot VUURWERK :D) :shocked:
 
De ware aard van GL komt naar voren!

De ware aard van GL komt naar voren!

Navraag levert op dat mensen de toegang ontzegd kúnnen worden. Maar dat dit niet per sé zo hoeft te zijn.

Als verwacht zal dit naar inzicht zijn van controleurs, chauffeurs etc. Echter, er lijkt sprake te zijn van volstrekte willekeur. Je bent in dat opzicht afhankelijk van de medewerker van de RET en zijn inbreng in het geheel. Dit geldt ook voor boetes. Grootste kans om een boete te krijgen, is bij weigeren het toestel te verlaten.

Maar laten we even focussen op de regio en de stand van zaken.
1. De RET moet gigantisch bezuinigen.
2. Wil men inkomsten enigszins kunnen behouden, dan moet daarvoor draagvlak gevonden worden onder de politiek.
3. De partij die zich het hardste inzet vóór het openbaar vervoer is, heel verrassend, Groen Links.
4. Arno B. leeft nog steeds en is nog steeds uit op het frustreren van vuurwerkliefhebbers.

Een simpele optelsom levert dus op: men probeert vuurwerk verder te criminaliseren en vanuit de beleidsmakers en politici wordt niet geschroomd de gewone arbeider van de RET hiervoor te misbruiken.

Conclusie: de situatie is wettelijk gezien té complex om nu uitsluitsel over te geven. Geadviseerd wordt om massaal offciële klachten neer te leggen bij de RET. Of rechtzaken af te wachten na het weigeren te betalen van boetes.

:bye:



GroenLinks wil betere kaartcontrole trams

ROTTERDAM - GroenLinks wil dat de RET vaker vliegende controleteams inzet om zwartrijden te ontmoedigen. Ook wil de partij dat het voor tramconducteurs mogelijk wordt om zwartrijders te beboeten. Nu zijn de conducteurs ‘vleugellam’ omdat ze geen boetes mogen uitdelen, vindt fractievoorzitter Arno Bonte.

Conducteurs houden een oogje in het zeil op de tram en ze controleren met een mobiele scanner of reizigers hebben ingechecked. ‘Maar conducteurs staan met lege handen als zij een zwartrijder ontdekken’, zegt Bonte. ‘Een boete uitdelen mag de conducteur niet. Hij kan alleen een vliegend team oproepen, maar dat gebeurt bijna nooit.’

Door de slechte controle neemt het aantal zwartrijders in de tram toe. 'Zwartrijders negeren de controleur gewoon, ze weten dat hij hen toch niks kan maken', constateert Bonte. 'Hoe meer er wordt zwartgereden, hoe meer de inkomesten voor de RET teruglopen. Daardoor moeten er mogelijk tramlijnen geschrapt worden. Dat gaat ten koste van de reizigers die wel netjes betalen.'


bron




Zoals al ik voorspelde: de rat werkt samen met de RET om de inkomsten = winsten vooral hoog te houden, zodat de vrienden van de rat hun bonussen krijgen.

Heel sociale partij, dat GL...
 
'Hoe meer er wordt zwartgereden, hoe meer de inkomesten voor de RET teruglopen. Daardoor moeten er mogelijk tramlijnen geschrapt worden. Dat gaat ten koste van de reizigers die wel netjes betalen.'
Ik weet niet zeker hoe dat tegenwoordig zit met openbaar vervoer en de topmannen daar zullen nog steeds wel behoorlijk veel verdienen, maar het openbaar vervoer mag volgens mij geen winstoogmerk hebben. Daarom zegt GL dat het ten koste gaat van de betalende reiziger. Dat lijkt me echt onzin, want van die paar mensen die zwartrijden, moeten ze het echt niet hebben. dat schrappen van tramlijnen heeft alleen maar met bezuinigingen op subsidies van de overheid te maken, denk ik.
 
Kijk eens wie er weer bezig is...

Kijk eens wie er weer bezig is...

RET luistert passagiers af ROTTERDAM -

De Rotterdamse fractie van GroenLinks vraagt een spoeddebat aan over de afluisterpraktijken van vervoersbedrijf RET. Gesprekken van passagiers blijken elektronisch te worden opgenomen.


Een journalist van weekblad Elsevier beschrijft hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een vermeend racistisch incident meldde aan de meldkamer. Het RET bevestigt dat gesprekken van passagiers worden opgenomen met microfoons.

“Wij gebruiken geluid voor de beveiliging van onze trams", aldus een woordvoerder. "Op onze stations hangen camera’s met microfoons waarmee live meegekeken en -geluisterd kan worden door een meldkamer. Die meldkamer kan contact opnemen met de chauffeur. In onze bussen en trams hangen ook camera’s met geluidsregistratie maar daar is live meeluisteren onmogelijk, en dat gebeurt ook niet. Wel worden opgevangen geluiden van de camera’s in trams en bussen opgeslagen voor opsporingsdoeleinden.”

De Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is woest. Hij wil zo snel mogelijk opheldering over de zaak. Volgens hem lijken de prakrijken van het RET nog het meest op die van de Russische geheime dienst KGB.


bron
 
dit keer kan ik me wel vinden in het stand punt van onze arno .
kijk dat je de hele handel wilt beveiligen snap ik best .
maar er is ook gebied dat simpel weg privéterrein is, en niemand wat mee te maken heeft .
dit soort praktijken horen in mijn ogen wel bij een politie staat .
 
Back
Bovenaan