Vuurwerk kopen? Dat wordt in Utrecht steeds lastiger

Guusje

VWC lid
Vuurwerk kopen? Dat wordt in Utrecht steeds lastiger:
‘Hoort er niet meer bij in deze tijd’


Het aantal vuurwerkverkooppunten in de regio Utrecht is de afgelopen twee jaar flink afgenomen. Zeker 15 procent van de ondernemers besloot er mee op te houden: meer dan in de rest van Nederland. Zoals tuincentrum Abbing in Zeist. ,,Iedereen moet er wat aan doen om de wereld mooier te maken, niet alleen de boeren.”

Maaike Kooistra 28-09-22, 06:55

De jaarwisseling van 2019/2020: Nederland spendeert opnieuw een recordbedrag aan knal- en siervuurwerk. Er gaat voor 77 miljoen euro over de toonbank, 10 procent meer dan het jaar ervoor. Maar sindsdien was niets meer hetzelfde. Het jaar erop kwam er een totaalverbod, om personeel in de ziekenhuizen – druk met coronapatiënten – niet ook nog eens met vuurwerkgewonden op te zadelen. Bij de afgelopen jaarwisseling werden knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban gedaan.

Als gevolg van de beperkingen op vuurwerk, liep ook het aantal verkooppunten in de regio Utrecht terug, blijkt uit cijfers van omgevingsdiensten Odru en RUD, de kennis- en adviescentra voor milieu en duurzaamheid, die gemeenten in de regio een aantal taken op dat front uit handen nemen. Vuurwerkverkopers zijn verplicht zich er te melden.

En hoewel niet zeker is dat elk punt zich heeft aan- of afgemeld, stijgt uit de bekende aantallen wel een beeld op. Van de pakweg 95 verkooppunten bestaan er inmiddels nog zo’n 80. De rest hield er in de afgelopen twee jaar mee op.

Uitstraling als bedrijf
Dat gebeurde ook bij tuincentrum Abbing in Zeist, waar honderden mensen in het recente verleden jaarlijks hun vuurwerk haalden. Het familiebedrijf bestaat dit jaar 130 jaar en dat gaf energie om de boel eens flink op te schudden en uit te breiden. Het resultaat: bijna 5000 vierkante meter binnenruimte en een verdubbeling van de buitenruimte naar 4800 vierkante meter.

,,Daar zijn we dus heel erg blij mee en als je zo iets doet moet je zaken soms tegen het licht houden: bepalen wat je wel en wat niet wil blijven verkopen en wat je wil uitstralen als bedrijf. En dan kom je tot de conclusie dat leven in deze tijd betekent dat vuurwerk er niet meer heel erg bij hoort”, zegt eigenaar Harko Bolhuis. ,,Een onderneming draait wel om geld, maar we moeten het ook niet overdrijven. Ik denk dat iedereen moet boeten en niet alleen de boeren. Iedereen moet er wat aan doen om de wereld mooier te maken.”

Schade voor het milieu
Een onzekere branche, het groene denken. ,,Én veel winkels zijn gesloten en daarmee verdween ook het vuurwerkpunt dat ze in december hadden’’, zegt voorzitter Leo Groeneveld van brancheorganisatie BPN. ,,En inderdaad: er is niets nieuws bijgekomen. Maar landelijk gezien schat ik dat aantal echt niet hoger dan 10 procent en dat is ook het beeld van importeurs.”

Of de oorzaak in de regio Utrecht - waar GroenLinks een factor van belang is – anders kunnen zijn? ,,Of de verkoop wordt gestopt kan natuurlijk te maken met een sfeer die ergens hangt’’, zegt Groeneveld. Dat terwijl de schade van vuurwerk voor het milieu volgens hem verwaarloosbaar is, zo zou blijken uit onderzoek van het RIVM.

De RIVM berekende inderdaad dat slechts 10 procent van de zware metalen uit vuurwerk in de lucht terechtkomt. De rest verdwijnt in het riool of via regen- en afvalwater van rioolzuiveringsinstallaties in de bodem en het oppervlaktewater, maar dat heeft wél gevolgen voor planten en dieren.

Bang dat mensen dit jaar misgrijpen bij de nog bestaande verkooppunten in de regio Utrecht is Groeneveld niet. ,,Dat er een paar zijn verdwenen betekent niet per se dat er heel veel minder vuurwerk over de toonbank gaat. Ook de regio Utrecht heeft een aantal giganten, zoals tuincentra Overvecht en Koningsdal. Je hoeft niet bang te zijn dat je niets kunt krijgen hoor.”

https://www.ad.nl/utrecht/vuurwerk-kopen-dat-wordt-in-utrecht-steeds-lastiger-br-hoort-er-niet-meer-bij-in-deze-tijd~a99f07c0/
 
Back
Bovenaan