VEN Ver.Evenementenvuurw.Nederland

moontan

VWC lid
Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN)

De Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) is een organisatie die - in de ruimste zin van het woord - de belangen van haar leden behartigt. Zo wordt er heel veel tijd en geld in kwaliteitscontrole geïnvesteerd. De VEN verzorgt in samenwerking met de Hogeschool van Utrecht een pyrotechnische opleiding voor het afleveren van zeer vakbekwame personen. Deze pyrotechnici dragen een groot deel bij aan kwaliteit en veiligheid bij evenementenvuurwerken en special effects.

Bemiddeling en overleg met alle ministeries en overheidsinstanties die met vuurwerk te maken hebben is ook één van de taken van de VEN. Interne controle op naleving van de veiligheidsregels wordt binnen de VEN gedaan. Bovendien doet de VEN veel aan promotie om van het negatieve beeld af te komen dat veelal het woordje vuurwerk met zich meedraagt. Hierbij horen ook zaken als veilig transport en veilige opslagmethodes.

Het ontwikkelen van fascinerende shows is het hoofdgerecht voor alle leden van de VEN. Shows waar tienduizenden mensen ooh's en aah's bij roepen is de uitdaging van iedere pyrotechnicus. Een goede pyrotechnicus heeft daarbij het gevoel alsof hij of zij op de bühne staat en een show brengt gelijk een artiest. Met zo'n gevoel, in combinatie met de beste kwaliteitsprodukten en hoge veiligheidsnormen, dragen de leden van de VEN het fenomeen vuurwerk in kleur en klank uit.

Alle shows worden uitgevoerd onder leiding van een ervaren pyrotechnicus welke in het bezit is van een officieël erkend KIWA certificaat groot vuurwerk. Er is een apart certificaat voor het verzorgen van "binnen vuurwerk", en special effects. Dit certificaat wordt verstrekt nadat men op een examen heeft bewezen aan alle gestelde eisen met betrekking tot theorie kan voldoen en over een ruime praktijkervaring beschikt. Al met al een garantie voor een show vol passie, maar vooral ook een bijdrage aan de veiligheid voor publiek en medewerkers.
 
Voorwaarden behorende bij het ontsteken van vuurwerken door erkende bedrijven van de VEN door erkende VEN-geregistreerde pyrotechnici.

Het opbouwen en ontsteken mag alleen plaats vinden op de aangewezen locatie welke is goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten en de VEN-leden.

De afstandentabel dient strikt te worden nageleefd.

De opbouw en het ontsteken mag alleen geschieden onder toezicht van minimaal één geregistreerde erkende pyrotechnicus welke is opgenomen in het register van de KIWA. Deze pyrotechnicus dient ten allen tijde op de afsteeklocatie met geldige legitimatiebewijzen aanwezig te zijn.

Op de afsteeklocatie mogen zich alleen personen begeven die met de opbouw van of met het toezicht op het vuurwerk belast zijn.

De afsteeklocatie moet een duidelijke afbakening hebben en voldoende beschermd zijn tegen toegang van onbevoegden. Toeschouwers bij opbouwwerkzaamheden moeten minimaal 10 meter van enig vuurwerk verwijderd blijven.

Voor het vaststellen van de afsteeklocatie dient rekening gehouden te worden met de windrichting alsmede algemene weersomstandigheden.

Op de afsteeklocatie mag niet worden gerookt en mag geen open vuur aanwezig zijn.

De opbouw geschiedt nauwkeurig aan de hand van het werkplan.

De mortieren dienen een goede passing te hebben t.o.v. de te gebruiken shells, zodat een goede hoogte wordt bereikt. Bij twijfel over de kwaliteit van de mortieren of de juiste passing van de shells dient onderzoek te worden toegestaan.

De mortieren moeten zodanig worden opgesteld dat deze nooit richting publiek kunnen omvallen.

Beschadigde flowerbeds/cakeboxen mogen niet worden gebruikt. De beschadigde materialen worden op verantwoorde wijze afgevoerd.

Het herladen van mortieren is verboden.

Tijdens opbouw en ontsteken van het vuurwerk dienen minimaal twee goedgekeurde blusapparaten met een inhoud van 6 (zes) kg op de afsteeklocatie aanwezig te zijn.

Bij windkracht groter dan 5 (vijf) mag geen vuurwerk worden ontstoken. Tevens mag bij droogte in brandgevoelige gebieden geen vuurwerk worden ontstoken (bijv. bos- en heidegebieden).

Bij onverwachte weersveranderingen die een gevaar kunnen opleveren voor het publiek mag geen vuurwerk worden ontstoken.

Na 00.00 uur (middernacht) mag t.b.v. een openbaar evenement geen knalvuurwerk meer worden afgestoken. Voor een besloten evenement geldt 23.00 uur als maximum. Ontheffing kan worden verleend, mits duidelijk aangetoond kan worden dat er geen overlast zal plaats vinden. Het tijdstip van ontsteken dient strikt te worden opgevolgd.

De pyrotechnicus moet tijdens het ontsteken brandwerende kleding en een helm dragen. De regels van het Arbeidsomstandighedenbesluit dienen in acht te worden genomen.

Het verdient aanbeveling om een emmer water voorhanden te hebben voor eventuele calamiteiten, voor het doven van flowerbeds en het vernietigen van blindgangers.

Na afloop moet de afsteeklocatie afgesloten blijven voor onbevoegden tot alles is opgeruimd. Alle vuurwerkrestanten en ander afval moeten zo spoedig mogelijk worden afgevoerd en er moet een goede controle op eventuele blindgangers plaatsvinden.

Alle vergunningen en ontheffingen dienen ten alle tijde ter inzage aanwezig te zijn voor ambtenaren die met controle belast zijn.

Het erkende bedrijf dient een voldoende dekkende verzekering te hebben. Minimale dekking per gebeurtenis € 2.500.000,-- (twee en een half miljoen).

Alle aanwijzingen gegeven door ambtenaren van politie, brandweer en andere bevoegde diensten met betrekking tot openbare orde en veiligheid dienen stipt te worden opgevolgd.
 
Zo heel wat info weer moontan!
Aantal dingetjes die ik inderdaad al wist maar ook wat nieuwe!!!
Erg interessant!
:bye:
 
Back
Bovenaan