Provincie Zeeland - Handhaving vuurwerkgebruik

ylke

VWC lid
Handhaving vuurwerkgebruik
Jaarlijks zijn er in Zeeland zo'n dertig vuurwerkevenementen. Provincie Zeeland verleent daarvoor vergunningen en houdt toezicht. Vuurwerk mag, behalve tijdens de jaarwisseling, alleen worden afgestoken door bedrijven die een landelijk werkende toepassingsvergunning hebben. Het type vuurwerk en de hoeveelheid bepaalt of naast de toepassingsvergunning ook een ontbrandingstoestemming nodig is of dat kan worden volstaan met een ontbrandingsmelding.

Rol Provincie Zeeland
Bij Provincie Zeeland zijn van de afdeling Handhaving, Natuur en Milieu medewerkers belast met het toezicht op naleving van het Vuurwerkbesluit. Tijdens de controles hebben zij ook een signalerende rol voor andere overheidsinstanties zoals de VROM-Inspectie, Arbeidsinspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Andere instanties
Onder het toezicht valt ook de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Goede samenwerking met andere overheden en instanties is erg belangrijk. Bij vuurwerk op of aan het water zijn ook het KLPD te water en de vaarwegbeheerder betrokken. Uiteraard zijn er ook contacten met gemeenten, politie, brandweer waar het vuurwerkevenement plaatsvindt en de Veiligheidsregio Zeeland.

Digitale verwerking
Het vervoerstraject van een vuurwerkartikel wordt op landelijk niveau digitaal verwerkt en gevolgd vanaf het moment dat het bij onze landsgrens aankomt. Elke doos en elk vuurwerkartikel moet worden geregistreerd. Dit om te voorkomen dat het vuurwerk verdwijnt in het illegale circuit.

Controle op locatie
Bij aankomst op de locatie van het evenement wordt gecontroleerd of alle vooraf opgegeven artikelen aanwezig zijn en of deze volgens de regels zijn vervoerd. Vuurwerkartikelen zijn tijdens transport altijd los verpakt en mogen pas op locatie met elkaar worden verbonden. Daar volgt het opbouwen wat veel tijd kost omdat het nauwkeurig moet gebeuren, met als eindresultaat de vuurwerkshow.

Na de opbouw volgt een nieuwe controle waarbij wordt gelet op de veiligheidsafstand tussen het vuurwerk en het publiek, de afzetting van het terrein en de bewaking. Ook de weersomstandigheden vormen een belangrijk element. Bij een windkracht van 9 m/s of meer mag geen vuurwerk worden afgestoken. Hetzelfde geldt bij (naderend) onweer. Handhavers van Provincie Zeeland bezitten apparatuur om windsnelheid en afstanden te kunnen meten.

Het afsteken volgen zij op veilige afstand waarbij wordt gekeken of alles goed verloopt en of er geen blindgangers of weigeraars* zijn. Met de medewerker(s) van het betreffende bedrijf controleren zij na afloop nog één keer of alle vuurwerkartikelen daadwerkelijk zijn afgegaan. Ook daarbij is voorzichtigheid geboden want een weigeraar kan alsnog afgaan.

* blindganger of weigeraar: vuurwerk dat wel is afgestoken maar niet is ontploft
 
:-) Ik denk dat in de kalenders nog niet de helft staat van alle vuurwerken die in Nl worden gehouden, dus die 30 zou wel eens correct kunnen zijn hoor,
 
Back
Bovenaan