Firecrack-R
VWC lid
Beste VWC'ers,
Ik zal dit jaar geen Oud en Nieuw vieren in Nederland, maar jullie raden het al; Duitsland.
Aangezien er nog geen topic over is, en ik wel met een aantal vragen zit, bij deze een "oud en nieuw in Duitsland topic".
Ik ben erg benieuwd hoe ik het zal ervaren. Het lijkt me vreemd maar ook erg leuk. Vuurwerk heeft in Duitsland volgens mij veel minder negatieve lading dan in Nederland. De verhalen van vuurwerk kopen in de Lidl en de Aldi zijn iedereen dan ook wel bekend neem ik aan, erg leuk lijkt me dat ook.
Even wat regels op een rij
-Verkoopdagen net als in NL 29/30/31 december, mits 1 van koopdagen op een zondag valt, dan de 28ste erbij.
-Vuurpijlen 20gr, cakes 500gr, knallers alleen BP.
-Afsteken officeel vanaf 18:00 op 31 December, tot ..?
Gebruiken
Oud en nieuw wordt in Duitsland Sylvester genoemd en op deze dag wens je iedereen een “guten Rutsch”. “Einen guten Rutsch ins neue Jahr!” betekent ongeveer zoveel als “Fijne jaarwisseling!” maar letterlijk zou het neerkomen op “Glijd goed het nieuwe jaar in!”.
Dinner for one
Een traditionele Duitse oudejaarsavond begint meestal met een diner (met vrienden of familie), in veel gevallen wordt de fonduepan op tafel getoverd. De avond wordt meestal gevolgd met het kijken van “Dinner for One”. Al 50 jaar is de komische sketch Dinner for One een traditioneel onderdeel van de televisieprogrammering op deze avond. De televisieversie duurt 18 minuten en wordt meerdere malen uitgezonden. Je ontkomt er bijna niet aan…
Neujahrsansprache
Ook op oudejaarsavond op de TV (en radio): de Neujahrsansprache. Wat bij ons de Kersttoespraak is, is bij de Duitsers de Neujahrsansprache. De bondskanselier blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar de toekomst.
Sekt
Natuurlijk moet er om 24:00 geproost worden! Meestal wordt er een goede fles Sekt uit de kast getrokken om “an zu stoßen” (te proosten). Geheel onterecht wordt Duitse Sekt vaak gezien als een slap en goedkoop aftreksel van champagne. Sekt wordt namelijk gemaakt volgens de methode champagnoise, alleen mag Duitse bubbelwijn geen champagne worden genoemd. Een populaire (en kwalitatief iets mindere wijn) die veel in (Oost) Duitsland wordt gedronken is Rotkäppchen. Zelf ga ik liever voor een ander exemplaar…
Vuurwerk
Vuurwerk kun je in Duitsland op iedere hoek van de straat kopen, de verkoop start 3 dagen voor oud en nieuw. Bij de bakker, bij de 1€-shop, bij de supermarkt. Overal kun je je slag slaan. De regelgeving is Duidelijk minder streng en je hoeft er niet vreemd van op te kijken als je ineens vuurpijlen tussen de snoepvakken ziet liggen. Vuurwerk mag op 31 December vanaf 18:00 worden afgestoken, tot zo'n 02:00 in de nacht van 1 januari. Voorzichtig aan dus!
Berlinerbollen
Oliebollen en appelbeignets? Die hebben ze helaas niet in Duitsland. In plaats daarvan worden er veel berlinerbollen gegeten. Deze gefrituurde bollen zijn meestal gevuld met jam en bestrooid met poedersuiker en kun je bestellen bij de bakker. De meeste Duitsers kennen berlinerbollen als Berliner, maar ze worden ook wel Pfannkuchen of Krapfen genoemd.
Nu wilde ik eigenlijk vragen; zijn er mensen met ervaring? Die Oud en Nieuw in Duitsland gevierd hebben? Zo ja, beviel het en ook belangrijk: word de 18:00 regel daar goed nageleeft.. Ik heb namelijk wel de nodige knal/fluit cakes en zou deze natuurlijk graag overdag lekker afsteken.
Hoor graag van jullie,
Auf wieder schnitzel
Ik zal dit jaar geen Oud en Nieuw vieren in Nederland, maar jullie raden het al; Duitsland.
Aangezien er nog geen topic over is, en ik wel met een aantal vragen zit, bij deze een "oud en nieuw in Duitsland topic".
Ik ben erg benieuwd hoe ik het zal ervaren. Het lijkt me vreemd maar ook erg leuk. Vuurwerk heeft in Duitsland volgens mij veel minder negatieve lading dan in Nederland. De verhalen van vuurwerk kopen in de Lidl en de Aldi zijn iedereen dan ook wel bekend neem ik aan, erg leuk lijkt me dat ook.
Even wat regels op een rij
-Verkoopdagen net als in NL 29/30/31 december, mits 1 van koopdagen op een zondag valt, dan de 28ste erbij.
-Vuurpijlen 20gr, cakes 500gr, knallers alleen BP.
-Afsteken officeel vanaf 18:00 op 31 December, tot ..?
Gebruiken
Oud en nieuw wordt in Duitsland Sylvester genoemd en op deze dag wens je iedereen een “guten Rutsch”. “Einen guten Rutsch ins neue Jahr!” betekent ongeveer zoveel als “Fijne jaarwisseling!” maar letterlijk zou het neerkomen op “Glijd goed het nieuwe jaar in!”.
Dinner for one
Een traditionele Duitse oudejaarsavond begint meestal met een diner (met vrienden of familie), in veel gevallen wordt de fonduepan op tafel getoverd. De avond wordt meestal gevolgd met het kijken van “Dinner for One”. Al 50 jaar is de komische sketch Dinner for One een traditioneel onderdeel van de televisieprogrammering op deze avond. De televisieversie duurt 18 minuten en wordt meerdere malen uitgezonden. Je ontkomt er bijna niet aan…
Neujahrsansprache
Ook op oudejaarsavond op de TV (en radio): de Neujahrsansprache. Wat bij ons de Kersttoespraak is, is bij de Duitsers de Neujahrsansprache. De bondskanselier blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar de toekomst.
Sekt
Natuurlijk moet er om 24:00 geproost worden! Meestal wordt er een goede fles Sekt uit de kast getrokken om “an zu stoßen” (te proosten). Geheel onterecht wordt Duitse Sekt vaak gezien als een slap en goedkoop aftreksel van champagne. Sekt wordt namelijk gemaakt volgens de methode champagnoise, alleen mag Duitse bubbelwijn geen champagne worden genoemd. Een populaire (en kwalitatief iets mindere wijn) die veel in (Oost) Duitsland wordt gedronken is Rotkäppchen. Zelf ga ik liever voor een ander exemplaar…
Vuurwerk
Vuurwerk kun je in Duitsland op iedere hoek van de straat kopen, de verkoop start 3 dagen voor oud en nieuw. Bij de bakker, bij de 1€-shop, bij de supermarkt. Overal kun je je slag slaan. De regelgeving is Duidelijk minder streng en je hoeft er niet vreemd van op te kijken als je ineens vuurpijlen tussen de snoepvakken ziet liggen. Vuurwerk mag op 31 December vanaf 18:00 worden afgestoken, tot zo'n 02:00 in de nacht van 1 januari. Voorzichtig aan dus!
Berlinerbollen
Oliebollen en appelbeignets? Die hebben ze helaas niet in Duitsland. In plaats daarvan worden er veel berlinerbollen gegeten. Deze gefrituurde bollen zijn meestal gevuld met jam en bestrooid met poedersuiker en kun je bestellen bij de bakker. De meeste Duitsers kennen berlinerbollen als Berliner, maar ze worden ook wel Pfannkuchen of Krapfen genoemd.
Nu wilde ik eigenlijk vragen; zijn er mensen met ervaring? Die Oud en Nieuw in Duitsland gevierd hebben? Zo ja, beviel het en ook belangrijk: word de 18:00 regel daar goed nageleeft.. Ik heb namelijk wel de nodige knal/fluit cakes en zou deze natuurlijk graag overdag lekker afsteken.
Hoor graag van jullie,
Auf wieder schnitzel

Laatst bewerkt: