Ook federale overheid vecht vuurwerkverbod aan bij Grondwettelijk Hof: “Wetgeving is

Babiloot

VWC lid
Ook federale overheid vecht vuurwerkverbod aan bij Grondwettelijk Hof: “Wetgeving is

Ook federale overheid vecht vuurwerkverbod aan bij Grondwettelijk Hof: “Wetgeving is disproportioneel”
Net als de vuurwerkverkopers heeft ook de federale overheidsdienst Economie een procedure tegen het Vlaams vuurwerkverbod ingeleid bij het Grondwettelijk Hof. "Dat algemene verbod op het gebruik van vuurwerk is disproportioneel en komt in de feiten neer op een marktverbod. Daardoor is het in strijd met de Europese richtlijn", zegt minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V).

De voorbije nieuwjaarsnacht was de eerste waarin een algemeen Vlaams verbod op het gebruik van vuurwerk van kracht was. Enkel op plaatsen en momenten waarvoor het betrokken gemeentebestuur expliciete toestemming gaf, was vuurwerk nog toegelaten.
De lokale besturen klagen dat het erg moeilijk is om zo'n verbod te handhaven. De voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en burgemeester van Genk Wim Dries stelt daarom voor de vrije verkoop van vuurwerk te laten herbekijken. Die verkoop is federale materie.

"De wetgeving op vuurwerk moet beantwoorden aan een Europese richtlijn. Die zegt dat er geen verkoopsverbod kan zijn, omdat dat op een marktverbod zou neerkomen", reageert federaal minister Muylle. "Precies omdat het Vlaamse verbod op het gebruik van vuurwerk neerkomt op een marktverbod, hebben wij, net als de vuurwerkverkopers, een procedure bij het Grondwettelijk Hof ingeleid. De FOD Economie is door de Europese regelgeving tot zulke stappen verplicht.”

Brief naar Jambon
In december schreef Muylle al een brief aan Vlaams minister-president Jambon, waarin ze hem wees op de Europese richtlijn en de procedures bij het Hof. "Ik schreef daarin ook dat in Vlaanderen twee derde van de gemeenten uitzonderingen heeft toegestaan en dat het Vlaams decreet zeer algemeen is. Het heeft niet alleen betrekking op knalvuurwerk, maar bijvoorbeeld ook op koud vuurwerk voor op taarten." Muylle noemt de Vlaamse wetgeving disproportioneel.
De minister heeft aan Jambon ook voorgesteld om met de Vlaamse en federale administraties aanpassingen aan de Vlaamse wetgeving uit te werken, die passen in het Europese kader. Op de brief van Muylle heeft Jambon voorlopig nog niet geantwoord.

Weyts heeft geen begrip voor federale procedure
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kan geen begrip opbrengen voor de procedure. “De nieuwe regels rond vuurwerk zijn in april quasi unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Pas zeven maanden later, wanneer de vuurwerkverkopers naar de rechtbank trekken, ontwaart de federale overheid plots een bevoegdheidsconflict? Ik kan nog begrijpen dat de vuurwerkverkopers dit aanvechten. Maar het gaat mijn verstand te boven dat een federaal minister zich daarbij aansluit”, zegt Weyts.

De Vlaamse minister begrijpt de argumentatie van zijn federale collega Muylle niet. “Ze doet alsof de nieuwe regels neerkomen op een verkoopverbod, terwijl de afgelopen dagen toch wel gebleken is dat er nog steeds vuurwerk aangekocht wordt. Je kan in Vlaanderen nog altijd een winkel binnenstappen en vuurwerk kopen. Het zijn nu gewoon de gemeentebesturen die beslissen waar je dat vuurwerk mag afsteken. En als je het mij vraagt, dan is dat nog altijd op te veel plaatsen”.

Brom hln.be
 
Nu hopen dat dat dan ook in NL gaat gebeuren!

Gaat hier ook wel gebeuren. En dit kan een interessante ontwikkeling zijn. Schreef er over op een ander topic hierover, weet alleen niet meer welke topic het was. Toen was dit bericht nog niet bekend op de forum. Maar hier gaat het zeker gebeuren.
 
Belgie gaat hopelijk een mooi voorbeeld stellen. Alle referenties naar europese regels gelden hier natuurlijk met zo hard
 
Back
Bovenaan