’Nieuwjaarsvandaal zwaarder straffen’

’Nieuwjaarsvandaal zwaarder straffen’


WESTLAND - Met een harde klap knalt een baksteen op het dak van een brandweerauto. Jongeren in Ter Heijde vallen de brandweer aan die is gekomen om hun vreugdevuur te blussen.


De ME komt in actie. Nieuwjaarsnacht 2007. De politie pakt negen raddraaiers op. De Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak heeft een gepaste straf voor dit soort vandalen: met een zaagje kerstbomen versnipperen. Het liefst op een openbare plek, zodat de daders en plein public te kijk worden gezet.

Soms zou Van der Tak best minder voor de hand liggende maatregelen willen nemen, zo bekende hij vorige week in een raadsvergadering. Hij vindt de huidige straffen te mild. Een andere manier van straffen als een waarschuwing voor jongeren die de boel vernielen, donderdag bespreekt hij dit tijdens een overleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef van de Regiopolitie Haaglanden.

Van der Tak hoopt met zwaardere straffen een einde te maken aan het spoor van vernielingen dat na de jaarwisseling altijd te zien is. „Elk jaar wordt er voor vele duizenden euro’s vernield in de openbare ruimte,’’ zegt een gemeentewoordvoerder. „De straffen zijn gewoon niet toereikend.’’

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die zich misdragen, belanden vaak bij Bureau Halt, dat leer- en werkstraffen oplegt. Als de straf wordt voldaan volgt een sepot en ontloopt de dader een strafblad.

,,De jongeren die voor ’vuurwerkzaken’ bij ons binnenkomen (jaarlijks ongeveer 4500, red.), hebben relatief lichte vergrijpen gepleegd,’’ zegt woordvoerster Jolien Verweij van Halt. ,,Dan moet je denken aan baldadigheid tot een bepaald schadebedrag of het afsteken van vuurwerk buiten de afgesproken tijden. We zitten heel dicht op die groep. Vaak zie je die jongeren in de eerste week van januari al straten schoonvegen. Wie een bouwkeet opblaast, krijgt meteen met Justitie te maken.’’ Ook in dat geval kan de dader een taakstraf krijgen, maar dan wel via tussenkomst van het OM, met een strafblad tot gevolg.

In reactie op Van der Taks voorstel benadrukt het OM dat niet de burgemeester, maar Justitie bepaalt of iemand strafbaar is en zo ja, welke straf hij verdient.

Van der Taks idee om vandalen kerstbomen te laten versnipperen, krijgt weinig bijval. ,,Zo’n straf moet een maatschappelijk doel dienen,’’ legt een woordvoerster van het OM uit. ,,Iemand die graffiti heeft gespoten, kun je bijvoorbeeld straffen door hem de boel te laten schoonmaken. Zowel Halt als het Openbaar Ministerie vinden het geen goed plan om vandalen op een centrale, zichtbare plek te straffen.

Ook burgemeesters en wethouders van andere gemeenten uit de Haagse regio zien daar niets. Burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar zegt dat de burgemeester geen ’symboolmaatregelen’ moet nemen. ,,De politie heeft in Wassenaar voldoende mogelijkheden om lastpakken aan te pakken.

De Zoetermeerse wethouder Patrick van Domburg (Veiligheid) zegt geen ludieke straffen te willen ontwikkelen voor vandalen. ,,Zij worden net als vorig jaar via Halt of het OM bestraft.’’ Burgemeester Hans van der Sluijs (VVD) van Leidschendam-Voorburg sluit zich daar bij aan: ,,Voor dit soort zaken hebben we Halt, Justitie, en eventueel de rechter. We moeten als gemeente geen straffen gaan opleggen, dat is niet verstandig.’’
 
Meer geweld tegen hulpverlener bij jaarwisseling

Meer geweld tegen hulpverlener bij jaarwisseling

Meer geweld tegen hulpverlener bij jaarwisseling

HOEVELAKEN - Het aantal incidenten met geweld tegen politiemensen en hulpverleneers neemt tijdens de vier dagen rond de jaarwisseling opvallend toe. Dat meldde de Stichting M. (Meld Misdaad Anoniem) dinsdag. De hoeveelheid gewelddadigheden tegen deze groepen verdubbelt dan zelfs.


Overigens hebben niet alleen politiemensen en hulpverleners last van dat fenomeen, weet Stichting M. ,,Ook burgemeesters en wethouders hebben in deze periode hier veel mee te maken, omdat zij 'het feestje verpesten'.''

Daarom gaat Stichting M. een campagne uit 2006 over geweld tegen werknemers met een publieke taak herhalen. Van tweede kerstdag tot en met 6 januari zijn er spotjes op de televisie, waarin te zien is dat geweld tegen deze mensen ,,niet stoer of cool is'' en hoe je er zelf iets tegen kunt doen.

De campagne laat zien dat mensen die geen informatie over geweld aan de politie durven geven, anoniem kunnen bellen naar Meld Misdaad Anoniem. Het nummer is: 0800-7000.

De campagne is vooral gericht op mensen tussen de 15 en 30 jaar die getuige van agressie tegen politiemensen of hulpverleners zijn geweest. Volgens Stichting M. kennen deze getuigen vaak de daders en kennen de daders hen ook. Dat is de belangrijkste oorzaak waarom ze hun informatie niet aan de politie durven geven. (ANP)
 
Back
Bovenaan