Meeste gemeenten nemen geen extra vuurwerkmaatregelen

ImmSamuel

VWC lid
Vandaag, 06:33

Driekwart van de gemeenten neemt met Oud en Nieuw geen extra maatregelen om overlast van vuurwerk tegen te gaan. Uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat het overgrote deel dat niet nodig vindt. De uitkomsten komen overeen met een vergelijkbaar recent onderzoek van het AD.

Van de 264 gemeenten die reageerden, zeggen er 55 dat ze een vuurwerkvrije zone instellen, voornamelijk rond verzorgings- en ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra. Dat is iets meer dan vorig jaar. Boxtel, De Bilt, Huizen en Middelburg doen het voor het eerst, de andere gemeenten deden het vorig jaar ook al. De gemeente Korendijk, in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, stopt er juist weer mee, omdat het betrokken verzorgingshuis de gezelligheid miste.

Ook andere maatregelen worden niet erg vaak genomen. In vijf gemeenten wordt een centraal vuurwerkevenement georganiseerd: Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Westvoorne en in enkele dorpen van De Friese Meren.


Europees verbod

Op de vraag welke vuurwerkregels zouden moeten veranderen, antwoorden minder gemeenten dat ze strengere regels willen. 35 procent wil een Europees verbod op zwaar vuurwerk (vorig jaar was 56 procent voorstander) en 33 procent is voor zwaardere straffen voor het verhandelen en bezitten van illegaal vuurwerk (vorig jaar 52 procent). Net als vorig jaar is 10 procent voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. 8 procent wil de afsteekperiode – nu van 18.00 tot 02.00 uur – inperken.

De handhaving van de vuurwerkregels wordt in de meeste gemeenten gedaan door bijzondere opsporingsambtenaren, die toch al in dienst zijn. Ruim veertig gemeenten trekken er wel extra geld voor uit. Zo huurt Huizen tien extra toezichthouders in. Schinnen schakelt een extern bureau in. Rotterdam doet het weliswaar met de reguliere inzet, maar heeft veruit de meeste toezichthouders: tachtig man.


Carbid

Ruim tachtig gemeenten zeggen dat carbid-schieten bij hen onder voorwaarden is toegestaan: doorgaans alleen op aangewezen locaties buiten de bebouwde kom en alleen op Oudjaarsdag. Sommige gemeenten werken met vergunningen. Daarbij is ook vaak bepaald dat de melkbus die als kanon fungeert, niet groter mag zijn dan 40 of 50 liter.


Bron: http://nos.nl/artikel/2145726-meeste-gemeenten-nemen-geen-extra-vuurwerkmaatregelen.html
 
Een positief stuk.!! Het mooiste uit deze tekst vind ik het geschrevene in alinea 2. Dat het verzorgingshuis de vuurwerkvrije zone juist wil opheffen omdat zij de gezelligheid misten.
Het is kenmerkend voor de hedendaagse politiek: de betutteling!!
 
'Net als vorig jaar is 10 procent voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk'

dus 'allemaal' nu kappen met zeiken (anti vuurwerk lobby) en accepteer het bovenstaande!!!!!
 
Dat het verzorgingshuis de vuurwerkvrije zone juist wil opheffen omdat zij de gezelligheid misten.

Ik vond dat zelf ook de mooiste zin uit het hele artikel. Ik kon mijn lach niet inhouden:)
 
Een positief stuk.!! Het mooiste uit deze tekst vind ik het geschrevene in alinea 2. Dat het verzorgingshuis de vuurwerkvrije zone juist wil opheffen omdat zij de gezelligheid misten.
Het is kenmerkend voor de hedendaagse politiek: de betutteling!!

Volledig mee eens!!!
 
Weer een erg positief stuk zeg, geweldig om te lezen dat er steeds meer positieve geluiden zijn.
Mensen beginnen in te zien dat het consumenten vuurwerk niet de ellende is.
 
Juist.
Als ik in een verzorgingstehuis zou zitten zou ik ook willen genieten van het vuurwerk. Want juist dat vuurwerk laat zien en horen dat het nieuwe jaar is begonnen!
Je zit daar toch maar de rest van de dag tv te kijken uit verveling,het hele jaar door.want wanneer krijg je familie op bezoek?
Volgens de media iig te weinig.
Dan is één vuurwerkje per jaar toch een traktatie?
 
Niet voor iedereen. Ik werk zelf in de zorg, op een gesloten afdeling. Voor deze groep mensen zijn die harde knallen echt een verschrikking. Het zijn puur die harde klappen waar ze last van hebben, de rest proberen wij hier te laten verdwijnen door middel van tv/radio/muziek therapie. Maar zware knallers gaan hier uiteraard dwars doorheen.
 
Back
Bovenaan