Laat het feest geen drama worden ( Be )

Torrr

VWC lid
WETTEREN / WICHELEN / LAARNE / OOSTERZELE - Binnenkort beginnen we aan een nieuw jaar. Ben je van plan om tijdens oudejaarsnacht vuurwerk af te steken, hou dan zeker rekening met volgende regels en tips die we o.a. kregen van het gemeentebestuur, de politie en de brandweer.


Feestvuurwerk mag je zonder aanvraag te doen bij de gemeente, afvuren op 31 december vanaf 23u30 tot 1 januari om 1 uur.

Koop je vuurwerk bij een erkende verdeler en niet op het internet. Veilig vuurwerk kan je herkennen aan het CE-kenmerk met de vermelding ‘Categorie 1 of 2’ en het nummer BE gevolgd door 3 letters, 4 nummers en eindigend met D (bv. BE/abc/1234/D). Bewaar het vuurwerk op een veilige, droge plaats en buiten bereik van kinderen.

Steek vuurwerk enkel af in een open zone en niet in de buurt van woningen, auto’s of dichte beplanting. Hou rekening met de windrichting en verwittig je buren.

Eigenaars van dieren houden die best binnen of op stal. Jaarlijks bereiken ons na oudejaarsavond berichten over weggelopen honden, katten en paarden. Enkele jaren geleden gebeurde tijdens oudejaarsnacht trouwens een dodelijk ongeval op de E40 toen een wagen in botsing kwam met een op hol geslagen paard. Een vijftal jaar geleden kregen we rond nieuwjaar een bericht over een hond die op oudejaarsnacht weggelopen was door de vele knallen. Het dier werd een paar dagen later teruggevonden in een vijver; hij was door het ijs gezakt, kon niet meer aan de kant raken en was, mede door toedoen van de kou, jammerlijk verdronken. Ook vogels raken door het lawaai letterlijk het noorden kwijt en vliegen zich in het donker te pletter tegen allerlei obstakels.

Hou steeds een emmer water of een brandblusapparaat/branddeken bij de hand, toeschouwers blijven best op een veilige afstand (6 meter). Alcohol, drugs en vuurwerk gaan niet samen!

Ga te werk met grote voorzichtigheid. Steek de lont aan met een aansteeklont, doe dit met gestrekte arm en hou je lichaam weg van het vuurwerk. Ontploft het vuurwerk niet, doof het dan met water. Probeer NIET om het opnieuw aan te steken. Raak je verbrand, dan is de regel: ‘Eerst water, dan de rest.’

Wensballonnen

Wensballonnen worden steeds populairder. Het gebruik ervan is ook niet zonder gevaar. De FOD Economie vestigt ook dit jaar uw aandacht op een veilig en correct gebruik. Wensballonnen, ook wel gekend als ‘Thaise lampions’, vind je in de handel terug in diverse modellen en kleuren. Andere namen voor dit product zijn: gelukslampion, ufoballon, sky lantern, herdenkingsballon, Chinese lantaarn, Oosterse lampion … Ze worden gebruikt bij verschillende gelegenheden. In de politiezone Rhode & Schelde, waartoe ook Oosterzele behoort, zijn wensballonnen sinds vorig jaar verboden.

Wat kan er mislopen?
Een wensballon oplaten geeft een feestelijke en feeërieke tint aan de eindejaarperiode, maar houdt risico’s in. Een wensballon werkt volgens het principe van een heteluchtballon: een brander met open vlam verwarmt lucht in een (rijst)papieren lantaarn en die krijgt zo opstijgkracht. Bij achteloos en onjuist gebruik, kan dit product brand veroorzaken. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en pas ze toe. Een wensballon oplaten moet steeds gebeuren onder toezicht en begeleiding van volwassenen.

Naast het brandgevaar in de nabijheid van gebouwen, bomen en andere brandgevaarlijke situaties, zijn wensballonnen ook gevaarlijk voor het vliegverkeer. Laat ze dus niet op in de nabijheid van een vliegveld. Reddingsdiensten kunnen deze wensballonnen ook verwarren met noodsignaalvuurpijlen.

Tips bij het gebruik
De FOD Economie vraagt om extra voorzichtig te zijn. Wilt u toch een wensballon oplaten, volg dan zeker onderstaande tips:
• Controleer de ballon op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op!
• Bevestig geen andere voorwerpen onderaan de ballon.
• Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon niet op bij vochtig weer (regen, mist,…) of tijdens een lange droge periode. Idealiter moet het windstil zijn (windkracht van minder dan 2 Beaufort of 11 km/h). Raadpleeg steeds het weerbericht: momenteel voorspelt men veel wind tijdens de eindejaarsperiode!
• Laat de ballon uitsluitend buitenshuis op.
• Respecteer een ruime uitvliegroute. Houd dus voldoende afstand van hoge objecten zoals bomen, huizen, gebouwen en andere (brandbare) obstakels.
• Blijf buiten een ruime straal rondom vliegvelden.
• Houd na het aansteken van de brander/wiek de ballon steeds met minstens twee volwassenen vast tot het moment van oplaten.
• Neem rustig de tijd. Als de brander goed brandt, houd hem dan nog minstens 90 seconden vast voordat u hem oplaat.

Een nuttige brochure van FOD Economie kun je hier downloaden.

Prettige feesten!

Bron : http://www.nieuwsblad.be/cnt/blwpo_01446497
 
Back
Bovenaan