Hoe werkt een procedure voor een nieuw vuurwerkbesluit?

Volvo

VWC lid
Misschien een kant wat er niet toe doet bij de meeste vuurwerkliefhebbers, diegene die alleen maar aan producten en afsteken denken, maar de drogere stof wat erbij komt kijken.

Bijvoorbeeld:
- Welke stappen worden er genomen om een nieuw vuurwerkbesluit te kunnen maken, wie kijken hiernaar en wie hebben er stemrecht (is er wel een stemrecht)? Gezien er veel petities en Facebookpagina's bestaan over het verbieden en het behoud van vuurwerk, hebben deze wel zin (of heeft een petitie überhaupt zin)? Is er een belangengroep voor het behoud van vuurwerk afsteken?
- Welke procedure moet er gevolgd worden voor een vuurwerkverbod? Iets wat steeds vaker in het nieuws terugkomt maar nooit word doorgezet.
- Welk recht heeft een burgemeester bij het invoeren van een plaatselijk vuurwerkverbod bijvoorbeeld in de stad Hilversum.
 
Antwoord 1
Een nieuw Vuurwerkbesluit wordt nooit gemaakt. Deze wordt jaarlijks, of meermaals per jaar, gewijzigd. Je kunt de geschiedenis van de wijzigingen van het Vuurwerkbesluit terugvinden op www.overheid.nl (KLIK HIER rechtstreekse link). Het Vuurwerkbesluit is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en is (hoofdzakelijk) voortgevloeid uit de artikelen 9.2.1.4, 9.2.2.1 en 9.2.3.2. Wet Milieubeheer. Een AMvB is een besluit van de regering. De regering wordt gevormd door de Koning en de ministers artikel 42 lid 1 Grondwet. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft diverse afdelingen. Een afdeling zal, vermoed ik, gevaarlijke stoffen zijn. Daarbij zal weer onderscheid worden gemaakt tussen vuurwerk, bepaalde chemicaliën, etc. Voor vuurwerk zullen er 1 of 2 mensen zijn die de regelgeving maken/ontwikkelen/debatteren. Wanneer een gewijzigd Vuurwerkbesluit is opgesteld door de afdeling van IenM, moet een AMvB worden besproken tijdens de ministerraad om vervolgens naar de Raad van State (RvS) gezonden te worden. De RvS kijkt naar de juridische haalbaarheid/legitimiteit en geef advies. Het kan al dan niet worden aangepast aan de hand van het gegeven advies. Wanneer het Vuurwerkbesluit voor goed wordt aangenomen, wordt overgegaan tot ondertekening, bekendmaking/publicatie en dan is het geldend op de datum van inwerkingtreding. Er wordt dus niet gekeken naar Facebookpagina's en petities. Het kan hoogstens zijn dat het een aanleiding vormt om de wetgeving te herzien maar juridisch betekent het niets. Er is momenteel een belangengroep, maar niet echt voor consumenten. Dat zou ook niet zinvol zijn, gelet op de aard van zo'n belangengroep.

Antwoord 2
Wanneer je een vuurwerkverbod wil, moet je ook bovenstaande procedure met betrekking tot de totstandkoming/wijziging van AMvB doorlopen. Juridisch kun je vuurwerk gewoon verbieden, geen probleem. Vuurwerk heeft daarentegen een culturele en traditionele waarde in de samenleving en het is echt ingeburgerd. Om die reden zal er nog niet zo snel een verbod komen. Dit was ook de overweging in de Pyrorichtlijn om de lidstaten de keuzes te laten maken tussen de verschillende categorieen, zie de preambule van richtlijn 2007/23/EG. Juridisch kan het gewoon worden verboden, geen enkel probleem.

Antwoord 3
Ik zou de grondslag zo niet weten voor een vuurwerkverbod in een gemeente. Ergens in de Gemeentewet of in een hogere regeling zal moeten staan dat die bevoegdheid er voor burgemeesters is. Een vrij open norm is de norm van artikel 174 Gemeentewet --> de strekking is dat de burgemeester belast is met het handhaven van de openbare orde. Om die reden zal een burgemeester waarschijnlijk een verbod kunnen instellen; om de openbare orde te handhaven.


Dit is slechts een topje van de ijsberg, maar het lijkt me dat je zo een aardig inzicht hebt gekregen.
 
Back
Bovenaan