Het Utrechtse verbod is te danken aan een nieuwe vorm van volksraadpleging. Een burgerberaad van 81 inwoners adviseerde over een verbod voor de hele stad.© Gemeente Utrecht
‘Mislukt’ vuurwerkverbod in Utrecht: politiek twijfelt of dure volksraadpleging een goed idee was
Op de eerste lentedag blikt de Utrechtse gemeenteraad alvast vooruit naar oud en nieuw. Tijdens de afgelopen jaarwisseling staken inwoners massaal vuurwerk af, ondanks een vuurwerkverbod. De stad besloot de maatregel in te voeren na advies van een burgerberaad. Sommige partijen twijfelen of deze kostbare volksraadpleging nu wel zo verstandig was.
Jeffrey Stevens 21-03-25, 08:00
11 REACTIES
De schappen van de supermarkten liggen vol met chocolade paaseitjes, zonaanbidders genieten van de stijgende temperaturen, terwijl slijterijen de omzet van hun rosé wijnen gestaag zien groeien. Overal in Utrecht kun je merken dat de lente is begonnen, behalve binnen de muren van het stadhuis.
De gemeenteraad blikt donderdag terug op de afgelopen oud-en-nieuwviering. De eerste dag van 2025 begon met 38 autobranden, dat aantal is fors hoger dan in voorgaande jaren. Op meerdere plekken werden politieagenten en brandweermedewerkers bekogeld met vuurwerk. In de wijk Kanaleneiland was de situatie zo ernstig, dat de Mobiele Eenheid werd opgeroepen
om de orde te herstellen.
Onrust in de wijk Kanaleneiland in Utrecht tijdens oud en nieuw. Er werd onder andere vuurwerk naar de politie gegooid. © Regio nieuws Utrecht
Bitter weinig resultaat
Even na middernacht was al duidelijk dat het vuurwerkverbod in Utrecht bitter weinig effect had. VVD-fractievoorzitter Tess Meerding noemt de maatregel dan ook symboolpolitiek. De oppositieleider stelt dat het verbod genadeloos heeft gefaald. ,,Nul, niks, nadda, noppes”, zegt ze in verwijzing naar het aantal uitgedeelde boetes.
GroenLinks-raadslid Mahaar Fattal ziet daarentegen kansen voor de toekomst. Volgens haar is het belangrijkste ingrediënt voor succes een cultuurverandering, en dat kost nu eenmaal tijd.
Burgemeester Sharon Dijksma is het daarmee eens. Naleving van het verbod bereik je volgens haar niet alleen door handhaving, maar vooral door inwoners die uit eigen beweging hun gedrag aanpassen. ,,We hebben ook niet bij ieder verkeerslicht een politieagent staan.”
Lobby voor landelijk verbod
Dijksma
lobbyt al geruime tijd voor een landelijk vuurwerkverbod. In aanloop naar de volgende jaarwisseling onderzoekt de burgemeester in samenspraak met experts of het mogelijk is om verstokte vuurwerkliefhebbers te bereiken met andere manieren van communicatie. Ze overweegt om verhalen van getroffen agenten en brandweermedewerkers te delen.
Het Utrechtse verbod is te danken aan een nieuwe vorm van volksraadpleging. De gemeenteraad zocht naar een nieuwe invulling van de jaarwisseling, maar kwam er zelf niet uit. Daarom vroeg ze inwoners om advies via een burgerberaad. Hierbij mag een groep ingelote inwoners de gemeenteraad adviseren over lastige kwesties.
Volksraadpleging met fiks prijskaartje
Uit de geïnteresseerden werden 100 mensen deelnemers gekozen. Een aantal uitverkorenen haakte voortijdig, met als gevolg dat 81 mensen zich mochten uitspreken over een verbod voor de hele stad. Naast twijfel over het nut van de maatregel, die vooral was bedoeld om een ‘signaal af te geven’, plaatsen sommige partijen donderdag ook vraagtekens bij het prijskaartje van de volksraadpleging. Het burgerberaad
kostte 521.000 euro.
Je moet dit minimaal tweejaarlijks doen, anders gaat de energie weg
Gert Dijkstra, EenUtrecht
Verantwoordelijk wethouder Eva Oosters (Student & Starter) ziet weinig heil in bezuinigingsvoorstellen. ,,Een burgerberaad kost wat. Als je het goed wilt doen, moet je daar niet te veel op beknibbelen.”
Burgerberaad op de lange baan
Hoewel een meerderheid van partijen graag opnieuw een burgerberaad wil organiseren, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn nogmaals gebeurt. De bodem van de gemeentelijke schatkist is in zicht. Ook ontbreekt het geschikte onderwerp voor een volksraadpleging.
Daarbij vindt de wethouder het oncollegiaal om nu, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, een besluit te nemen met ingrijpende gevolgen voor de portemonnee van een toekomstig stadsbestuur. Gert Dijkstra van EenUtrecht schudt zijn hoofd. Hij wil snelheid houden. ,,Je moet dit minimaal tweejaarlijks doen, anders gaat de energie weg.” Oosters verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen.
Op de eerste lentedag blikt de Utrechtse gemeenteraad alvast vooruit naar oud en nieuw. Tijdens de afgelopen jaarwisseling staken inwoners massaal vuurwerk af, ondanks een vuurwerkverbod. De stad besloot de maatregel in te voeren na advies van een burgerberaad. Sommige partijen twijfelen of deze...
www.ad.nl