• BELANGRIJK!

    De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

    Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.

Het moet gek lopen als Utrecht dit jaar geen vuurwerkverbod krijgt, blijkt na eerste

81 Utrechters pleiten namens alle inwoners voor vuurwerkverbod: 'Burgerberaad is representatief'


Utrecht - "Een soort mini-Utrecht met voor- en tegenstanders" - zo noemt wethouder Eva Oosters de groep Utrechtse inwoners die zaterdag met het advies kwam om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in de stad in te stellen.



Het eerste burgerberaad boog zich de afgelopen maanden over de toekomst van de jaarwisseling in Utrecht. "De uitkomst was een totale verrassing", aldus de Student & Starter-wethouder.



Toch is Oosters enthousiast na het eerste burgerberaad. Ze gaat ervanuit dat het advies de goedkeuring van de meerderheid van alle Utrechters (bijna 375 duizend) kan wegdragen. Dit denkt Kees Moore, deelnemer aan het burgerberaad, ook. "Er was binnen het beraad een duidelijke meerderheid. We wilden het ook pas aan de gemeente adviseren als twee derde plus één van de deelnemers voor een verbod is."



10.000 Utrechters
Moore was één van de ruim tienduizend Utrechters die in het najaar een uitnodiging kreeg om deel te nemen aan het beraad. Daarvan hebben 749 inwoners aangegeven dat ze graag meedoen. Op basis daarvan werden ruim 142 personen geselecteerd die samen een representatieve groep moesten vormen.



De bewoners zaten in verschillende leeftijdsgroepen en woonden op verschillende plekken in de stad. Uiteindelijk waren er 87 inwoners bij de eerste bijeenkomst, zegt Oosters. "En 81 bij de laatste."



In totaal werd er in vijf bijeenkomsten gediscussieerd over hoe de jaarwisseling in de stad moet verlopen. Dit gebeurde in Kanaal30. Volgens Moore werd er tijdens de bijeenkomsten regelmatig in groepjes gewerkt. Uiteindelijk volgde er een plenaire stemming met de mobiel. "Voor de bewoners die geen Nederlands spraken, waren er tolken. En er was tijdens de bijeenkomsten ruimte voor verschillende meningen."



Dit is precies wat Oosters voor ogen had voor het uitrollen van dit project. "Mede omdat er nu echt een keuze gemaakt is." Het voelde naar eigen zeggen "gek" voor haar, omdat ze niet nauw betrokken was bij het proces. "Het was 'start maar' en we zien de uitkomst wel tegemoet." Het thema jaarwisseling werd volgens haar gekozen omdat het maatschappelijk relevant is en het bestuur er niet uitkomt.



Kosten burgerberaad
En dus werd er gekozen voor een burgerberaad. Een optie die 400.000 euro kost en relatief tijdrovend en arbeidsintensief is. De vraag of er niet beter een referendum (dan kunnen immers alle Utrechters hun mening geven) georganiseerd kon worden, beantwoordt Oosters met een nee. "Een burgerberaad is een heel ander instrument. Leden hiervan lezen zich beter in en komen meer te weten over het onderwerp."



Moore is het met Oosters eens. "Tijdens een bijeenkomst komen verschillende sprekers aan bod. Denk aan hulpverleners of vuurwerkverkopers. Als je hun verhalen hoort, dan heb je wel meer achtergrond voordat je stemt."



Ook wil hij benadrukken dat er in een referendum slechts ruimte is voor stellingen. "Wij hebben het niet alleen over het vuurwerkverbod gehad. We hebben ook besproken hoe de jaarwisseling een sociaal evenement blijft."



Een spontaan glaasje
De 25-jarige theatermaker ziet dat vuurwerk er wel voor zorgt dat Nederlanders iets na twaalven spontaan met een glaasje champagne naast de buren staan. Dat sociale karakter moet blijven, vindt niet alleen Moore, maar ook de rest van het burgerberaad. "Het zou mooi zijn als er in de toekomst kleine evenementjes in de buurt worden georganiseerd. We willen niet dat er geld wordt gestoken in één of twee grote evenementenbureaus."



De kans is groot dat de plannen van het burgerberaad ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Oosters ziet daarin weinig problemen. "Er is vooraf een budget vastgesteld. De plannen moeten alleen wel juridisch, praktisch en financieel getoetst worden."



In april bepaalt de gemeenteraad of de plannen definitief doorgang kunnen vinden. Oosters: "Politieke voorkeuren spelen dan in principe geen rol meer."



'Bijeenkomsten soms wat lang'
Al met al blikt Moore tevreden terug, ondanks dat hij de bijeenkomsten soms wel lang vond duren. Op meerdere zaterdagen was hij "uren" onder de pannen. Hij kreeg daar een bedrag van 350 euro voor. "Al zou ik bij een volgende keer - denk ik - wel weer mee willen doen. Ik had nooit gedacht dat het zo soepel zou verlopen." Bij de terugkoppeling gaf hij niet voor niets het cijfer 8.



Ondanks die hoge beoordeling heeft Moore meer feedback: zo mogen de begeleiders van het beraad een volgende keer wat meer sturing geven. Ook zaten er voor zijn gevoel relatief weinig twintigers in de groep.



Oosters vindt het voor een grondige evaluatie nog iets te vroeg. Ze heeft al wel gehoord dat de meerderheid van de deelnemers enthousiast is. Over een eventueel volgend burgerberaad is ze voorzichtig. "Dit moet eerst binnen de gemeenteraad besproken worden."



Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3704986/81-utrechters-pleiten-namens-alle-inw
 

CDA: ‘Vuurwerk deels weer toestaan in Utrecht’​

Marc van Rossum du Chattel

Vandaag, 10:44 3 minuten leestijd
cdac06f0-addd-3499-b908-151f179c28c7.jpg


© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - Als het aan de Utrechtse fractie van het CDA ligt, dan worden er rond Oud en Nieuw zones ingericht waar inwoners van de stad wél vuurwerk mogen afsteken. Andere partijen in de raad reageren negatief op het plan. Een meerderheid erkent wel dat het geldende vuurwerkverbod in de stad geen succes is.

In een commissievergadering van de gemeenteraad blikte de lokale politiek terug op de vernieuwde viering van de jaarwisseling. En ze spraken over het burgerberaad, dat aan de basis stond van het vuurwerkverbod. Eerder stuurde het college van B&W een evaluatie naar de politici. Daarin wordt gesteld dat er bij deze jaarwisseling juist meer overlast en schade van vuurwerk is gemeld. De alternatieven die er waren, zoals het gemeenschappelijk aftelmoment op het Jaarbeursplein, werden in de evaluatie als een succes bestempeld.

Teleurstelling​

En daar is Job van den Broek (CDA) het niet mee eens. Hij bezocht het evenement bij de jaarwisseling. “Het is lang geleden dat ik zoiets tegenvallends heb gezien als het aftelmoment op het Jaarbeursplein”, zei hij. Over vuurwerk heeft het CDA een verwarrende boodschap, Van den Broek ziet het liefst een landelijk vuurwerkverbod. Daarmee sluit hij zich aan bij de visie van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Maar aan de andere kant wil hij dat Utrechters bij de komende jaarwisseling toch weer wel vuurwerk mogen afsteken, maar dan in een beperkt aantal aangewezen zones in de stad.

De VVD vindt het hele vuurwerkverbod niets, en dan met name omdat er niet op wordt gehandhaafd. “Nul, niks, nada, noppes. Dat is het aantal boetes dat is uitgedeeld voor het afsteken van vuurwerk in Utrecht bij de afgelopen jaarwisseling”, zei fractievoorzitter Tess Meerding. “Het is de vleesgeworden definitie van symboolpolitiek: wel een maatregel invoeren, maar er volgens niets mee doen. Het lokale afsteekverbod heeft daarmee, in de ogen van de VVD, genadeloos gefaald.”

Hoofdschuddend​

De Partij voor de Dieren is een groot tegenstander van vuurwerk, raadslid Louise de Vries hoorde het betoog van het CDA hoofdschuddend aan. Toch staat het CDA niet alleen in haar kritiek. Commissielid Raphael Klijn (UtrechtNu!) zette vraagtekens bij de representativiteit van het burgerberaad. “In dat burgerberaad was slechts 5 procent van de deelnemers een liefhebber van vuurwerk, terwijl landelijk 40 procent van de Nederlanders zegt een liefhebber te zijn.” Hij vindt dus dat de samenstelling van het burgerberaad geen goede afspiegeling van de stad was.

81 Utrechters pleiten namens alle inwoners voor vuurwerkverbod: 'Burgerberaad is representatief'
LEES OOK

81 Utrechters pleiten namens alle inwoners voor vuurwerkverbod: 'Burgerberaad is representatief'

De politici spraken daarnaast lang over het burgerberaad, waarbij 81 burgers uit de stad nadachten over een andere invulling van de jaarwisseling en het instellen van een vuurwerkverbod. Veel partijen zijn tevreden over dat burgerberaad, en zouden dit middel graag vaker inzetten. “Dit moet een structureel onderdeel van onze democratie worden in deze stad”, zei Gert Dijkstra van EenUtrecht. “Zo niet dan is het een verkiezingstrucje.” Toch ziet het er niet naar uit dat zich op korte termijn een nieuw onderwerp aandient waarover een burgerberaad zich mag uitspreken.

 
Totaal niet betrouwbaar dat burgerberaad. Hetzelfde geld voor het aftelmoment en alle andere vervangende alternatieven ipv Vuurwerk met Oud & Nieuw.
Je leest alleen maar dat die alternatieven zo'n succes zijn en dat het zeker een vervolg moet krijgen. Ik geloof er werkelijk niets van. We worden gewoon in de maling genomen door media en overheid.
 
Laatst bewerkt:
Het Utrechtse verbod is te danken aan een nieuwe vorm van volksraadpleging. Een burgerberaad van 81 inwoners adviseerde over een verbod voor de hele stad.

Het Utrechtse verbod is te danken aan een nieuwe vorm van volksraadpleging. Een burgerberaad van 81 inwoners adviseerde over een verbod voor de hele stad.© Gemeente Utrecht

‘Mislukt’ vuurwerkverbod in Utrecht: politiek twijfelt of dure volksraadpleging een goed idee was​

Op de eerste lentedag blikt de Utrechtse gemeenteraad alvast vooruit naar oud en nieuw. Tijdens de afgelopen jaarwisseling staken inwoners massaal vuurwerk af, ondanks een vuurwerkverbod. De stad besloot de maatregel in te voeren na advies van een burgerberaad. Sommige partijen twijfelen of deze kostbare volksraadpleging nu wel zo verstandig was.

Jeffrey Stevens 21-03-25, 08:00
11 REACTIES
De schappen van de supermarkten liggen vol met chocolade paaseitjes, zonaanbidders genieten van de stijgende temperaturen, terwijl slijterijen de omzet van hun rosé wijnen gestaag zien groeien. Overal in Utrecht kun je merken dat de lente is begonnen, behalve binnen de muren van het stadhuis.

De gemeenteraad blikt donderdag terug op de afgelopen oud-en-nieuwviering. De eerste dag van 2025 begon met 38 autobranden, dat aantal is fors hoger dan in voorgaande jaren. Op meerdere plekken werden politieagenten en brandweermedewerkers bekogeld met vuurwerk. In de wijk Kanaleneiland was de situatie zo ernstig, dat de Mobiele Eenheid werd opgeroepen om de orde te herstellen.

Onrust in de wijk Kanaleneiland in Utrecht tijdens oud en nieuw. Er werd onder andere vuurwerk naar de politie gegooid.

Onrust in de wijk Kanaleneiland in Utrecht tijdens oud en nieuw. Er werd onder andere vuurwerk naar de politie gegooid. © Regio nieuws Utrecht

Bitter weinig resultaat​

Even na middernacht was al duidelijk dat het vuurwerkverbod in Utrecht bitter weinig effect had. VVD-fractievoorzitter Tess Meerding noemt de maatregel dan ook symboolpolitiek. De oppositieleider stelt dat het verbod genadeloos heeft gefaald. ,,Nul, niks, nadda, noppes”, zegt ze in verwijzing naar het aantal uitgedeelde boetes.

GroenLinks-raadslid Mahaar Fattal ziet daarentegen kansen voor de toekomst. Volgens haar is het belangrijkste ingrediënt voor succes een cultuurverandering, en dat kost nu eenmaal tijd.
Burgemeester Sharon Dijksma is het daarmee eens. Naleving van het verbod bereik je volgens haar niet alleen door handhaving, maar vooral door inwoners die uit eigen beweging hun gedrag aanpassen. ,,We hebben ook niet bij ieder verkeerslicht een politieagent staan.”

Lobby voor landelijk verbod​

Dijksma lobbyt al geruime tijd voor een landelijk vuurwerkverbod. In aanloop naar de volgende jaarwisseling onderzoekt de burgemeester in samenspraak met experts of het mogelijk is om verstokte vuurwerkliefhebbers te bereiken met andere manieren van communicatie. Ze overweegt om verhalen van getroffen agenten en brandweermedewerkers te delen.

Het Utrechtse verbod is te danken aan een nieuwe vorm van volksraadpleging. De gemeenteraad zocht naar een nieuwe invulling van de jaarwisseling, maar kwam er zelf niet uit. Daarom vroeg ze inwoners om advies via een burgerberaad. Hierbij mag een groep ingelote inwoners de gemeenteraad adviseren over lastige kwesties.

Volksraadpleging met fiks prijskaartje​

Uit de geïnteresseerden werden 100 mensen deelnemers gekozen. Een aantal uitverkorenen haakte voortijdig, met als gevolg dat 81 mensen zich mochten uitspreken over een verbod voor de hele stad. Naast twijfel over het nut van de maatregel, die vooral was bedoeld om een ‘signaal af te geven’, plaatsen sommige partijen donderdag ook vraagtekens bij het prijskaartje van de volksraadpleging. Het burgerberaad kostte 521.000 euro.
article-quote-6f574e7dd1.svg

Je moet dit minimaal tweejaarlijks doen, anders gaat de energie weg

Gert Dijkstra, EenUtrecht

Verantwoordelijk wethouder Eva Oosters (Student & Starter) ziet weinig heil in bezuinigingsvoorstellen. ,,Een burgerberaad kost wat. Als je het goed wilt doen, moet je daar niet te veel op beknibbelen.”

Burgerberaad op de lange baan​

Hoewel een meerderheid van partijen graag opnieuw een burgerberaad wil organiseren, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn nogmaals gebeurt. De bodem van de gemeentelijke schatkist is in zicht. Ook ontbreekt het geschikte onderwerp voor een volksraadpleging.
Daarbij vindt de wethouder het oncollegiaal om nu, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, een besluit te nemen met ingrijpende gevolgen voor de portemonnee van een toekomstig stadsbestuur. Gert Dijkstra van EenUtrecht schudt zijn hoofd. Hij wil snelheid houden. ,,Je moet dit minimaal tweejaarlijks doen, anders gaat de energie weg.” Oosters verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen.

 
Back
Bovenaan