Ex-Europarlementarier: kans op Europees vuurwerkverbod binnen 10 jaar slechts 30 procent

Fegefeuer

VWC lid
HELMOND - Een Europees verbod op de verkoop van vuurwerk? Dat valt - althans op papier - snel te regelen, weet voormalig Europarlementariër Toine Manders. Zelf heeft de Helmonder vaak genoeg met dat bijltje gehakt.

,,Als je in Nederland een vuurwerkverbod invoert, rijden mensen gewoon even naar Neerpelt, of ze gaan bij Venlo de grens over. Nationaal beleid heeft dus geen zin.”


Bijna een kwart eeuw was Manders lid van het Europees Parlement, waar hij furore maakte met de universele batterijlader: sinds 1 januari hebben alle nieuwe telefoons hetzelfde laadsnoertje. Ook voor bankrekeningen regelde Manders een uniform systeem: IBAN.


Was hij nog parlementariër, dan had hij nu best zijn tanden willen zetten in uniforme vuurwerkregels, voor particuliere gebruikers welteverstaan. Een professionele, door de gemeente geregelde vuurwerkshow, daar is wat hem betreft niks mis mee.

,,Vuurwerk zorgt voor een heleboel vervuiling en overlast voor veel mensen. Met een verbod kun je bovendien de aanslagen met vuurwerk indammen. Kijk, een echte crimineel komt toch wel aan zijn wapens. Maar vaak gaat het om jongens en meisjes die net tegen de criminaliteit aanzitten en een cobra voor de deur leggen bij iemand met wie ze ruzie hebben. In sommige landen zijn die vrij te koop.”

Altijd een illegaal circuit​

Helemaal uitbannen zal niet lukken, realiseert hij zich. Je houdt altijd een illegaal circuit. ,,Maar dan ligt vuurwerk nergens meer in de winkel en zijn invoer en bezit strafbaar. Dat valt beter te handhaven.”

Technisch gezien zijn Europese regels niet moeilijk in te voeren, zegt Manders. Wat heet, er bestaat al lang een richtlijn voor ‘pyrotechnische artikelen’. Maar het probleem met richtlijnen is dat lidstaten veel ruimte hebben om er eigen invulling aan te geven. Is één lidstaat tegen een richtlijn, dan gaat het niet door. Vandaar de vaak waterige inhoud.

,,Ik zou voorstander zijn van een verordening. Dat is Europese wetgeving waarbij lidstaten geen vrijheid hebben bij de interpretatie of handhaving. Als Europese Commissie kun je daarop controleren en handhaven.”
Zo’n verordening hoeft niet door alle afzonderlijke lidstaten goedgekeurd te worden. Deze wordt afgetikt in de Europese Raad.

De kans dat er binnen tien jaar een Europees verbod komt? Die schat Manders in op 30 procent. Het is sowieso een zaak van de lange adem, zegt de man die jarenlang sleurde en masseerde om zijn universele lader erdoor te krijgen. ,,En met een vuurwerkverbod strijk je mensen tegen de haren in, terwijl politici in dat opzicht steeds preutser worden. Ze willen eigenlijk alleen maar vrienden maken en daardoor worden ze steeds minder effectief.”


 
"Maar vaak gaat het om jongens en meisjes die net tegen de criminaliteit aanzitten en een cobra voor de deur leggen bij iemand met wie ze ruzie hebben. In sommige landen zijn die vrij te koop.”

Vrij te koop? Als in legaal? Wrong, meneer de (voormalig) europarlementariër. Beleidsmakers die niet weten waar ze het over hebben, het lijkt haast Jan Boskamp met zijn Bamihappie wel; een vaste combinatie.
 
Back
Bovenaan